Νέα άρθρα

Παιδί και διατροφή: τι μπορώ να κάνω αν το παιδί δεν τρώει φρούτα?

Παιδί και διατροφή: τι μπορώ να κάνω αν το παιδί δεν τρώει φρούτα?

Παιδί και διατροφή: τι μπορώ να κάνω αν το παιδί δεν τρώει φρούτα?

Εάν το παιδί σας δεν θέλει ούτε να δει τα φρούτα και δυσανασχετεί κάθε φορά που προσπαθείτε να του τα δώσετε να τα φάει , μην παραιτηθείτε. Μπορείτε με έξυπνους και απλούς τρόπους να «κρύψετε» τα φρούτα σε διάφορες παρασκευές, ώστε να τα καταναλώσει. Παιδί και διατροφή, ιδιαίτερα η σωστή παιδική διατροφή είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση.

Παιδί και διατροφή: τι μπορώ να κάνω αν το παιδί δεν τρώει φρούτα?

Μπορείτε να:

  • Φτιάξετε φρέσκους χυμούς με φρούτα της εποχής: είναι καλό να τα διακοσμήσετε με κομμάτια φρούτων, χρωματιστές ομπρελίτσες και αλλά παιχνιδάκια, ώστε κάθε φορά που θα τα προσφέρετε, να είναι κάτι διαφορετικό για αυτά. Μην προτιμάτε τον χυμό του εμπορίου που έχει ζάχαρη και δεν είναι 100% φυσικός ούτε τους έτοιμους χυμούς που ακόμα και αν δεν έχουν ζάχαρη, δεν γνωρίζετε την ποιότητα των φρούτων που έχουν χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτούν.

 

  • Φτιάξετε μίξερ ή σμούθι φρούτων με παγάκια ή/και γάλα-γιαούρτι: μπορείτε επίσης να τα διακοσμήσετε με παρόμοιους τρόπους. Αυτά τα δροσιστικά ποτά, είναι καλό να τα σερβίρετε όταν είναι πολύ διψασμένα. Θα τα πιούν μονορούφι!

 

  • Φτιάξετε γλυκά με φρούτα:  κομπόστα, τάρτες με σαντιγί ή κρέμα ζαχαροπλαστικής και φρούτα, κέικ με φρούτα, μπισκότα με φρούτα ή ξερά φρούτα.  Παιδί και διατροφή με γλυκά, πάνε μαζί. Προσοχή όμως γιατί χρειάζεται μέτρο τόσο στην συχνότητα με την οποία τα καταναλώνουν, όσο και στην περιεκτικότητα της ζάχαρης και του βουτύρου που χρησιμοποιείτε για να τα φτιάξετε.

 

  • Φτιάξετε ζελέ με χυμό και κομμάτια φρούτων ή γλυκά κουταλιού με ολόκληρα φρούτα: Στην παιδική διατροφή είναι καλό να έχετε πάντοτε ένα τέτοιο γλυκό στο ντουλάπι και όχι σοκολάτες ή «βαριά» γλυκά ούτως ώστε να περιορίζετε τις επιλογές τους την στιγμή που θα θέλουν να καταναλώσουν οπωσδήποτε κάτι γλυκό!

 

  • Δώστε τους να δοκιμάσουν ξερά φρούτα αντί για ζαχαρωτά στο σπίτι ή στο σχολείο: Υπάρχουν ξερά φρούτα με ζάχαρη που δεν είναι και τόσο ζαχαρωμένα ούτε τόσο γλυκά ή ακόμα καλύτερα, δεν έχουν καθόλου ζάχαρη και όμως γλυκίζουν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό! Τα τελευταία χρόνια, η στροφή προς την υγιεινή διατροφή οδήγησε στην παρασκευή πολύ επιτυχημένων τέτοιων σνακ χωρίς καθόλου ζάχαρη!

 

  • Φτιάξετε γρανίτα από πάγο, μέλι και φυσικό χυμό φρούτων αντί για το κλασσικό παγωτό: Τα παιδιά σίγουρα τρώνε το παγωτό. Τρώνε όμως και την γρανίτα, ειδικά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού!

 

  • Φτιάξετε σπιτικό παγωτό με κομμάτια φρούτων και σοκολάτα ή σιρόπι καραμέλας, σοκολάτας ή σιρόπι φρούτων: Δεν θα το αρνηθούν!

 

  • Σερβίρετε τα φρούτα μέσα σε γιαούρτι, σαν κολατσιό: Μπορείτε να προσθέσετε και μέλι ή μαρμελάδα φρούτου και αν τους αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε και ξηρούς καρπούς.

 

  • Αντικαταστήστε το άλειμμα σοκολάτας στο ψωμί τους, με μια σπιτική μαρμελάδα: Πάλι θα πάρουν τις απαραίτητες βιταμίνες και την γλυκύτητα που αναζητούν!

 

  • Αφήσετε τα φρούτα καθαρισμένα δίπλα στο γραφείο τους όταν διαβάζουν: Ακόμα και αν δεν σας το έχουν ζητήσει, εάν πεινάσουν ίσως να τα δοκιμάσουν.

 

  • Βάλετε μέσα στην σχολική τσάντα και μία μπανάνα: Εάν πεινάσουν πολύ και δεν έχουν άλλη επιλογή, ίσως να την καταναλώσουν!

Παιδί και διατροφή: τι μπορώ να κάνω αν το παιδί δεν τρώει φρούτα?

Να θυμάστε ότι καλό είναι να δώσετε στα παιδιά να δοκιμάσουν το φρούτα όταν είναι πεινασμένα και καλό θα είναι να τα σερβίρετε με όμορφο, παιχνιδιάρικο τρόπο. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να τα δεχθούν. Είναι επίσης πολύ σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν εσάς να καταναλώνετε τέτοιες υγιεινές τροφές, χωρίς να υποτιμάτε την γεύση ή την γλυκύτητα τους και χωρίς να κάνετε συγκρίσεις ανάμεσα στα φρούτα και τα γλυκά. Η παιδική διατροφή έχει τον τρόπο της!

 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).
Scroll To Top