Νέα άρθρα

Το μέγεθος του στομάχου του παιδιού

Το μέγεθος του στομάχου του παιδιού

Γνωρίζετε ποιο είναι στην πραγματικότητα το μέγεθος του στομάχου του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του; Πόσο πολύ πρέπει να τρέφεται;

Το μέγεθος του στομάχου του παιδιού

Η ποσότητα των γευμάτων των παιδιών εξαρτάται από την ηλικία τους:

  • Στην 1η ημέρα γεννήσεως, το νεογνό μπορεί να καταναλώσει γάλα ίσο με 1 κανονικό κεράσι γιατί τόση είναι η χωρητικότητα του στομάχου του.
  • Την 3η μέρα γεννήσεως το στομάχι έχει μεγαλώσει όσο για να δεχθεί ποσότητα τροφής ίση με 1 καρύδι ή 1 φράουλα.
  • Όταν το νεογνό κλείσει την 1η εβδομάδα της ζωής του, το στομάχι του έχει χωρητικότητα όσο 1 βερίκοκο ή 1 ακτινίδιο.
  • Στο τέλος του πρώτου μήνα, το στομάχι του νεογνού χωράει πλέον ποσότητα τροφής όσο 1 κανονικό αυγό.
  • Κατά την συμπλήρωση του 1ου έτους ζωής, το παιδί μπορεί να πλέον να καταναλώσει ποσότητα τροφής όσο 1 γκρέιπφρουτ ή αλλιώς 1 γεμάτο φλιτζάνι των 180 ml.
  • Κατά την συμπλήρωση των πρώτων 3 ετών της ζωής του παιδιού, το στομάχι χωράει πλέον περίπου το 1/2 της ποσότητας ενός ενήλικα, όσο δηλαδή 360-400 ml ή σχηματικά, όσο 1/2 πεπόνι.
  • Κατά την συμπλήρωση των 6 πρώτων ετών, το παιδί μπορεί να τρέφεται με τα 2/3 της ποσότητας τους ενήλικα.
  • Κατά την ενηλικίωση, το στομάχι χωράει περίπου 1 λίτρο τροφής, όσο ακριβώς ένα μεγάλο πεπόνι!.

Αναλυτικά δείτε στο Infographic:

Το μέγεθος του στομάχου του παιδιού

Το μέγεθος του στομάχου του παιδιού: για την επεξήγηση Αμερικανικών ετικετών, 1 Oz ισούται με 30 ml.

Το μέγεθος του στομάχου του παιδιού: μερικές χρήσιμες πληροφορίες

  • Η ανάπτυξη του σώματος είναι χαρακτηριστικό της παιδικής ηλικίας. Όταν η διατροφή του παιδιού είναι ανεπαρκής, η ανάπτυξη του παιδιού καθυστερεί σημαντικά.
  • Ο παιδικός οργανισμός μπορεί να αντέξει στην κακή ή ανεπαρκή διατροφή και είναι «φτιαγμένο» έτσι που να μπορεί να προσαρμοσθεί στις δύσκολες συνθήκες σίτισης. Υπάρχει όμως ένα όριο κάτω από το οποίο το παιδί είναι ανίκανο να προσαρμοσθεί και αυτό φαίνεται στην καθυστέρηση καμπύλη ανάπτυξης του.
  • Τα βρέφη αναβολίζουν και καταβολίζουν πολύ γρηγορότερα τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής και για τον λόγο αυτό οι απαιτήσεις τους σε θρεπτικά συστατικά είναι περισσότερες σε σχέση με τους ενήλικες παρόλο που παρουσιάζουν χαμηλό βάρος σώματος.
  • Τα βρέφη προσλαμβάνουν όλα τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά από την διατροφή τους με τέτοιο υψηλό ρυθμό, ώστε μέσα σε 4 με 5 μήνες από την γέννηση τους έχουν διπλασιάσει το βάρος τους σώματος τους. Ιδιαίτερη θέση στην διατροφή τους κατέχει η πρωτεΐνη και η ανάλογη ενέργεια ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για την αύξηση τους.
  • Οι θερμιδικές απαιτήσεις των βρεφών εξαρτώνται και από την κινητικότητα τους και κυμαίνονται από 70 kcal/kgr βάρους σώματος έως 130 kcal/kgr βάρους σώματος για όσα μωρά είναι εξαιρετικά δραστήρια, κινούνται και κλαίνε συνέχεια. Είναι αποδεδειγμένο ότι το κλάμα και μόνο ενός μωρού, διπλασιάζει τον μεταβολισμό του για σημαντικό χρονικό διάστημα!
  • Η θερμιδική πρόσληψη του βρέφους μέσω του γάλακτος ρυθμίζεται από το ίδιο το βρέφος ανάλογα με την χωρητικότητα του στομάχου του και όχι από άλλους διατροφικούς παράγοντες.
  • Χρειάζεται προσοχή στην διατροφή των βρεφών καθώς η υπερσίτιση μπορεί να οδηγήσει σε παχύσαρκα βρέφη ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

⊗Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Συμβουλευθείτε τον ειδικό παιδίατρο, την μαία και τον ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την σίτιση και την ανάπτυξη των βρεφών σας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 Πηγές:

  1. Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).
  2. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

 

Comments are closed.

Scroll To Top