Νέα άρθρα

Τι είναι ο στιγμιαίος καφές;

Τι είναι ο στιγμιαίος καφές;

Γνωρίζετε πως ακριβώς παρασκευάζεται ο στιγμιαίος καφές; Πόσες θερμίδες έχει; Γίνεται σπιτικός στιγμιαίος καφές;

O στιγμιαίος καφές: μια ιστορική αναδρομή

Αν και η ανακάλυψη του στιγμιαίου καφέ δεν είναι Ελληνική υπόθεση, εν τούτοις η παρασκευή του πρώτου καφέ φραπέ με την χρησιμοποίηση στιγμιαίου καφέ είναι όντως αμιγώς Ελληνική!

Μερικοί σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του στιγμιαίου καφέ:

  • Το 1771 καταγράφεται η πρώτη προσπάθεια να φτιαχτεί στιγμιαίος καφές στην Μ. Βρετανία, όταν η τότε κυβέρνηση χορήγησε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ώστε να ανακαλυφθεί ένας καφές που θα μπορούσε να διαλυθεί στο νερό.
  • Το 1853 ανακαλύπτεται στην Αμερική το πρώτο αμερικανικό προϊόν στιγμιαίου καφέ που παρουσιάστηκε στο κοινό σε μορφή κέικ! Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.
  • Το 1901, ένας Ιάπωνας που ζούσε στην Αμερική, ο Satori Kato, ανέπτυξε μια ευρεσιτεχνία για την παραγωγή στιγμιαίου τσαγιού!
  • Το 1906 ένας Βρετανός φαρμακοποιός που εργαζόταν στην Γουατεμάλα, ανέπτυξε με την βοήθεια του Satori Kato μια ολόκληρη μονάδα παραγωγής στιγμιαίου καφέ στην χώρα αυτή.
  • Το 1926 η Αμερικανική εταιρία άρχισε να παράγει στιγμιαίο καφέ, τον γνωστό μας Maxwell House, με ελάχιστη όμως επιτυχία στις πωλήσεις.
  • Το 1930 το ενδιαφέρον παραγωγής στιγμιαίου καφέ έρχεται από την Βραζιλία που ενθαρρύνει την την προσπάθεια έρευνας γύρω από αυτό το είδος καφέ.
  • Το 1938 η Ελβετική εταιρία Nestle κυκλοφορεί σε δοχεία τον πρώτο δικό της στιγμιαίο καφέ όπου η ομογενοποίηση του εκχυλίσματος του στιγμιαίου καφέ γινόταν με ίση ποσότητα διαλυτού υδατάνθρακα!
  • Το 1957, ένας εκθέτης και πωλητής στα περίπτερα καφέδων και προϊόντων  επεξεργασμένου γάλακτος στην ΔΕΘ, ο Δημήτρης Βακόνδιος, μην έχοντας ζεστό νερό για να φτιάξει τον στιγμιαίο καφέ του, δοκίμασε να τον χτυπήσει με κρύο νερό. Ο καφές χτυπήθηκε, το δοχείο άνοιξε κατά λάθος και ο αφρός που δημιουργήθηκε, περιέλουσε τον πωλητή ο οποίος εκείνη την στιγμή ανακάλυψε τον γνωστό μας φραπέ!

Τι είναι ο στιγμιαίος καφές;

Ο στιγμιαίος καφές ΔΕΝ είναι ένα χημικό παρασκεύασμα, όπως συχνά μας έλεγαν οι μητέρες μας για να μην πίνουμε Καφέ στην εφηβική ηλικία!

Για την παρασκευή του στιγμιαίου καφέ, οι επιλεγμένοι κόκκοι καφέ εκχυλίζονται με την μέθοδο του φίλτρου και στην συνέχεια το εκχύλισμα αφυδατώνεται με την μέθοδο του βρασμού για 7 με 8 διαδοχικές φορές, πριν μεταφερθεί στον ξηραντήρα για ξήρανση. Όταν όλη η υγρασία αφαιρεθεί, παραμείνουν τα στερεά υπολείμματα του καφέ και παίρνουν την μορφή των νιφάδων ή της σκόνης που γνωρίζουμε από το εμπόριο. Στην συνέχεια, ο καφές παρασκευάζεται με τις μεθόδους που όλοι γνωρίζουμε!

Γίνεται σπιτικός στιγμιαίος καφές;

Εάν αφήσουμε μια κανάτα με καφέ φίλτρου στην αναμμένη αντίσταση της καφετιέρας στο σπίτι μας, όταν θα εξατμιστεί όλο το νερό του καφέ, τα τοιχώματα της κανάτας θα «πιάσουν» μια λεπτή κρούστα καφέ. Αν τον συλλέξουμε και τον ξανά ενυδατώσουμε με κρύο ή ζεστό νερό, θα έχουμε τον δικό μας στιγμιαίο καφέ!

Στιγμιαίος καφές και θερμίδες

Τι είναι ο στιγμιαίος καφές;

Στιγμιαίος καφές και θερμίδες: Το αρχικό γράφημα ανήκει στον calories-info.com. Η μετάφραση και η απόδοση ανήκει στο diaitologia.gr

 Ο σκέτος στιγμιαίος καφές χωρίς την προσθήκη γάλακτος ή ζάχαρης και παρόμοιων προϊόντων έχει μόλις 3 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Έχει 0,63 γραμμάρια υδατάνθρακες, 0,1 γραμμάρια πρωτεΐνης και καθόλου λιπαρά! Εάν προσθέσετε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη θα λάβετε επιπλέον 16 θερμίδες και 4 γραμμάρια ζάχαρα, ασχέτως προέλευσης και χρώματος ζάχαρης.

Στιγμιαίος καφές και θερμίδες

Στιγμιαίος καφές και θερμίδες: τα συγκεκριμένα είδη ζάχαρης έχουν ακριβώς ίδιες θερμίδες και ζάχαρα ανά 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού 4γρ. Να είστε προσεκτικοί με όσα ακούτε.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 Πηγές:

1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ, «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

3.Μανουσίδης Χρήστος, «Το εγχειρίδιο του καφέ», εκδόσεις Ψύχαλου, (Αθήνα, 2016).

Comments are closed.

Scroll To Top