Νέα άρθρα

Θυροξίνη Τ4 και οδηγίες λήψης

Θυροξίνη Τ4 και οδηγίες λήψης

Θυροξίνη Τ4 και οδηγίες λήψης 

Γνωρίζετε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να λαμβάνετε την θυροξίνη (Τ4) για την θεραπεία νοσημάτων του θυρεοειδούς που σας συνέστησε ο γιατρός σας;

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις ημέρες μας η άγνοια ή η παραπληροφόρηση σε θέματα υγείας, ιδίως σε σημαντικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με την ορθή χρήση των φαρμάκων που χορηγούνται στις διάφορες ασθένειες. Η χρήση της θυροξίνης, τους συνηθισμένου χαπιού Τ4 που λαμβάνουμε για τα νοσήματα του θυρεοειδούς, δεν τόσο απλή όσο πιστεύουμε. Συχνά κάνουμε λάθη στην λήψη της, με αποτέλεσμα η θεραπεία μας να μην γίνεται με σωστό, ενδεδειγμένο τρόπο.

Θυροξίνη Τ4 και οδηγίες λήψης : Πότε και πώς πρέπει να  την λαμβάνω;

  • Η καθημερινή δόση της θυροξίνης που μας συνέστησε ο γιατρός θα πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, μόνο με το απαιτούμενο για την λήψη της νερό.
  • Είναι καλό να λαμβάνεται μόλις ξυπνήσουμε, 30 λεπτά ΠΡΙΝ το πρωινό γεύμα ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση της στο στομάχι μας.
  • Αν μια δόση της θυροξίνης ξεχαστεί, τότε μπορούμε να την λάβουμε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πάλι όμως με άδειο στομάχι και πάλι μόνο με νερό. Το επόμενο γεύμα θα ακολουθήσει πάλι μετά από 30 λεπτά τουλάχιστον.
  • Αν λαμβάνουμε και άλλα φάρμακα ταυτόχρονα, τότε μπορούμε να τα πάρουμε μετά από 30 λεπτά έπειτα από την λήψη της θυροξίνης και ποτέ μαζί. Ενδέχεται τα άλλα φάρμακα να εμποδίζουν την απορρόφηση της θυροξίνης, οπότε η δόση που θα λάβουμε πηγαίνει στην ουσία «χαμένη».
  • Φάρμακα που μπλοκάρουν την απορρόφηση της θυροξίνης και δεν πρέπει να λαμβάνονται ΠΟΤΕ ΜΑΖΙ (ταυτόχρονα) είναι: οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, τα αντιόξινα φάρμακα για την δυσπεψία ή την παλινδρόμηση ή για παθήσεις του στομάχου, οι πραζόλες (τα γνωστά φάρμακα για παθήσεις του στομάχου που ανήκουν στους αναστολείς της αντλίας πρωτονίων), τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (τα γνωστά Μ.Σ.Α.Φ) και άλλα, ακόμα πιο εξειδικευμένα. Συμβουλευόμαστε τον ειδικό ενδοκρινολόγο εάν λαμβάνουμε και άλλα φάρμακα.

Θυροξίνη Τ4 και οδηγίες λήψης. Επηρεάζει η εγκυμοσύνη την λήψη της θυροξίνης;

  • Αν λαμβάνουμε ασβέστιο ή/και σίδηρο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής μας, τότε θα πρέπει να λαμβάνουμε την θυροξίνη τουλάχιστον 4 ώρες ΠΡΙΝ λάβουμε τα σκευάσματα σιδήρου ή ασβεστίου.
  • Αν υπάρχει εγκυμοσύνη, ο θυρεοειδής είναι απαραίτητο να ελέγχεται από την αρχή της κύησης και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διότι ενδεχομένως να χρειαστεί αναπροσαρμογή της δόσης της θυροξίνης (πιο συχνά αύξηση της δόσης της θυροξίνης), κυρίως λόγω των μεταβολών στις ορμόνες και το βάρος της εγκύου.
  • Μετά το τέλος της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να γίνεται επανέλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας, οπότε και η δόση της θυροξίνης συνήθως επιστρέφει στην αρχική τιμή, αν φυσικά δεν συντρέχει λόγος συνέχισης μιας αυξημένης δόσης.

Θυροξίνη Τ4 και οδηγίες λήψης. Πότε και πως αναπροσαρμόζουμε την δόση;

  • Για να αλλάξουμε μια δόση θυροξίνης (να την αυξήσουμε ή να την μειώσουμε), θα πρέπει πρώτα να υποβληθούμε στις συνηθισμένες εξετάσεις ρουτίνας του θυρεοειδούς. Κάθε 6 μήνες είναι σκόπιμο να επαναλαμβάνουμε τις εξετάσεις αυτές ενώ αν μόλις έχουμε αναπροσαρμόσει μια δόση κατόπιν οδηγίας του γιατρού μας, οι εξετάσεις αυτές είναι καλό να γίνονται κάθε 3 μήνες έως ότου διαπιστωθεί η επιθυμητή, ορθή λειτουργία του θυρεοειδούς.
  • Είναι σκόπιμο να υποβληθούμε σε εξετάσεις αν χάσαμε ή αν προσθέσαμε αρκετό βάρος στον οργανισμό μας, διότι ενδέχεται να χρειαστεί αναπροσαρμογή της δόσης της θυροξίνης.
  • Εάν λαμβάνουμε φάρμακα για υψηλή χοληστερόλη, καρδιολογικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, αντιφυματικά, ορμόνες, αντισυλληπτικά, κορτιζόλη, οιστρογόνα ή φάρμακα για την κλιμακτήριο, τότε είναι σκόπιμο να κάνουμε εξετάσεις ορμονών θυρεοειδούς διότι ενδέχεται και πάλι να χρειαστεί αναπροσαρμογή της δόσης μας, μετά την έναρξη της λήψης των παραπάνω φαρμάκων.
  • Για να δώσουμε αίμα με σκοπό τον προσδιορισμό των επιπέδων των ορμονών του θυρεοειδούς, κάνουμε πρωινή λήψη αίματος, ΠΡΙΝ πάρουμε το φάρμακο μας.
  • Φυλάσσουμε την θυροξίνη σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, σε θερμοκρασία δωματίου 23-24ο C . Αν το φάρμακο μας λήξει ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.

⊗Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. ΔΕΝ αναπροσαρμόζουμε μόνοι μας μια δόση φαρμάκου και ΔΕΝ διακόπτουμε την θεραπεία όποτε εμείς θέλουμε. Συμβουλευόμαστε τον ειδικό ενδοκρινολόγο.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)

Comments are closed.

Scroll To Top