Νέα άρθρα

Θυροξίνη Τ4 και οδηγίες λήψης

Θυροξίνη Τ4 και οδηγίες λήψης 

Γνωρίζετε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να λαμβάνετε την θυροξίνη (Τ4) για την θεραπεία νοσημάτων του θυρεοειδούς που σας συνέστησε ο γιατρός σας;

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις ημέρες μας η άγνοια ή η παραπληροφόρηση σε θέματα υγείας, ιδίως σε σημαντικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με την ορθή χρήση των φαρμάκων, συνταγογραφούμενα στις διάφορες ασθένειες. Η χρήση της θυροξίνης, τους συνηθισμένου χαπιού Τ4 που λαμβάνουμε για νοσήματα του θυρεοειδούς δεν τόσο απλή όσο πιστεύουμε. Συχνά κάνουμε λάθη στην λήψη της με αποτέλεσμα η θεραπεία μας να μην γίνεται με σωστό, ενδεδειγμένο τρόπο.

Θυροξίνη Τ4 και οδηγίες λήψης : Πότε και πως πρέπει να  την λαμβάνω;

 • Η καθημερινή δόση της θυροξίνης που μας συνέστησε ο γιατρός θα πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι μόνο με το απαιτούμενο για την λήψη της νερό.
 • Είναι καλό να λαμβάνεται μόλις ξυπνήσουμε, 30 λεπτά ΠΡΙΝ το πρωινό γεύμα για να διευκολυνθεί η απορρόφηση της.
 • Αν μια δόση της θυροξίνης ξεχαστεί, τότε μπορούμε να την λάβουμε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πάλι όμως με άδειο στομάχι και πάλι μόνο με νερό. Το γεύμα θα ακολουθήσει πάλι μετά από 30 λεπτά τουλάχιστον.
 • Αν λαμβάνουμε και άλλα φάρμακα, τότε μπορούμε να τα πάρουμε μετά από 30 λεπτά από την λήψη της θυροξίνης και ποτέ μαζί. Ενδέχεται τα άλλα φάρμακα να δρουν ανασταλτικά και να εμποδίσουν την απορρόφηση της θυροξίνης οπότε η δόση θα πάει στην ουσία χαμένη. Φάρμακα που μπλοκάρουν την απορρόφηση της θυροξίνης και δεν πρέπει να λαμβάνονται ΠΟΤΕ ΜΑΖΙ είναι: οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, τα αντιόξινα, οι πραζόλες, τα Μ.Σ.Α.Φ και άλλα.
Θυροξίνη Τ4 και οδηγίες λήψης

Θυροξίνη Τ4 και οδηγίες λήψης

Θυροξίνη Τ4 και οδηγίες λήψης. Επηρεάζει η εγκυμοσύνη;

 • Αν λαμβάνουμε ασβέστιο ή σίδηρο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή γενικότερα, τότε πρέπει να λαμβάνουμε την θυροξίνη 4 ώρες πριν λάβουμε τα σκευάσματα σιδήρου ή ασβεστίου.
 • Αν υπάρχει εγκυμοσύνη , ο θυρεοειδής είναι απαραίτητο να ελέγχεται από την αρχή της, ανά τακτά χρονικά διαστήματα διότι ενδεχομένως να χρειαστεί αναπροσαρμογή με αύξηση της δόσης της θυροξίνης κυρίως λόγω των μεταβολών στις ορμόνες και το βάρος της εγκύου.
 • Μετά το τέλος της εγκυμοσύνης γίνεται επανέλεγχος και η δόση συνήθως επιστρέφει στην αρχική αν δεν συντρέχει λόγος συνέχισης αυξημένης δόσης.

Θυροξίνη Τ4 και οδηγίες λήψης. Πότε και πως αναπροσαρμόζουμε την δόση;

 • Για να αλλάξουμε μια δόση θυροξίνης (να την αυξήσουμε ή να την μειώσουμε) θα πρέπει πρώτα να υποβληθούμε στις συνηθισμένες εξετάσεις ρουτίνας του θυρεοειδούς. Κάθε 6 μήνες είναι σκόπιμο να επαναλαμβάνουμε τις εξετάσεις αυτές, ενώ αν μόλις έχουμε αναπροσαρμόσει μια δόση κατόπιν οδηγίας του γιατρού μας, οι εξετάσεις είναι καλό να γίνουν κάθε 3 μήνες έως ότου διαπιστωθεί η ορθή λειτουργία του θυρεοειδούς.
 • Είναι σκόπιμο να υποβληθούμε σε εξετάσεις αν χάσαμε ή αν προσθέσαμε αρκετό βάρος στον οργανισμό μας διότι ενδεχομένως θα χρειαστεί αναπροσαρμογή της δόσης.
 • Εάν λαμβάνουμε φάρμακα για υψηλή χοληστερόλη, καρδιολογικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, αντιφυματικά, ορμόνες, αντισυλληπτικά, κορτιζόλη, οιστρογόνα ή φάρμακα για την κλιμακτήριο τότε πρέπει να κάνουμε εξετάσεις ορμονών θυρεοειδούς διότι ενδέχεται να χρειαστεί αναπροσαρμογή της δόσης μας.
 • Για να δώσουμε αίμα με σκοπό τον προσδιορισμό των επιπέδων των ορμονών του θυρεοειδούς κάνουμε πρωινή λήψη, ΠΡΙΝ πάρουμε το φάρμακο μας.
 • ΔΕΝ αναπροσαρμόζουμε μόνοι μας μια δόση και ΔΕΝ διακόπτουμε την θεραπεία μόνοι μας.
 • Φυλάσσουμε την θυροξίνη σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, σε θερμοκρασία δωματίου 23-24ο C . Αν το φάρμακο μας λήξει ΔΕΝ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.

ΠΗΓΕΣ

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)

 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top