Αφαίρεση θυρεοειδούς και δίαιτα φτωχή σε ιώδιο
- Όταν συντρέχουν λόγοι για την εφαρμογή ειδικής δίαιτας χαμηλής σε ιώδιο όπως σε περιπτώσεις αφαίρεσης θυρεοειδούς, δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα 50 μικρογραμμάρια Ιωδίου /ημέρα, (ποσότητα που αναλογεί στο 1/8 του κουταλιού του τσαγιού ιωδιούχο αλάτι).
Οι τροφές που περιέχουν ιώδιο είναι :
- Όλων των ειδών τα θαλασσινά, ωμά , τα καπνιστά και λίγο λιγότερο τα ψημένα θαλασσινά. Είναι καλό να αποφεύγονται.
- Όλων των ειδών τα ψάρια, τα ωμά , τα καπνιστά και λίγο λιγότερο τα ψημένα ψάρια. Ιδιαίτερη περιεκτικότητα σε Ιώδιο έχουν τα ψάρια του αλμυρού νερού όπως το λαβράκι, μπακαλιάρος, ο γάδος και η πέρκα. ΌΛΑ τα ψάρια είναι καλό να αποφεύγονται.
- Όλων των ειδών τα αλάτια (ορυκτό, ανθός, αφρός αλατιού και το επεξεργασμένο-ιωδιωμένο).Επομένως ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΑΛΑΤΙ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΑΣ, ούτε και χρησιμοποιούμε αυτό το αλάτι που έχει λιγότερο νάτριο.
- Τα κρέατα που περιέχουν πολύ ιώδιο είναι τα πουλερικά (κότα, γαλοπούλα). Τα ψημένα κρέατα περιέχουν ελάχιστο Ιώδιο. Επομένως ψήνουμε καλά τα κρέατα που τρώμε και δεν προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας. Αποφεύγουμε να τρώμε πολύ κρέας (2 φορές την εβδομάδα και προτιμάμε κιμά ή μοσχάρι ή χοιρινό (καλύτερα άπαχα.)
- Τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε έδαφος πλούσιο σε Ιώδιο. Πλούσια σε ιώδιο λαχανικά είναι : το σπανάκι, τα παντζάρια, τα σέσκουλα και το σκόρδο. Τα βρασμένα λαχανικά που έχουν βράσει σε νερό αλλά έχει πεταχτεί το πρώτο νερό τους, έχουν ελάχιστο ιώδιο και δεν υπάρχει πρόβλημα να καταναλώνονται. Επομένως ΔΕΝ τρώμε πολλά ωμά λαχανικά και προτιμάμε καλύτερα τα βρασμένα.
- Από τα φρούτα, οι φράουλες θεωρούνται πλούσιες σε ιώδιο σε σχέση με άλλα φρούτα και καλύτερα να αποφεύγονται. Τα υπόλοιπα φρούτα καταναλώνονται με ασφάλεια.
- Το ψωμί και τα δημητριακά μπορεί επίσης να είναι μια καλή πηγή ιωδίου, επειδή ορισμένοι αρτοποιοί προσθέτουν ιώδιο στην ζύμη ως βελτιωτικό. Είναι καλό να ρωτήσετε τον αρτοποιό σας αν προσθέτει ιώδιο, για να γνωρίζετε εάν μπορείτε να το καταναλώσετε άφοβα. Εάν έχει ιώδιο, 3 φέτες ψωμί/ημέρα (1 πρωί, 1 το μεσημέρι και 1 το βράδυ) είναι αρκετές. Προσέξτε επίσης τα κράκερ, τα παξιμάδια και τις φρυγανιές.
- Το ιώδιο «κρύβεται» σε πολλές επεξεργασμένες τροφές που εμπεριέχουν αλάτι, όπως το γιαούρτι, το λευκό τυρί φέτα, το κασέρι, οι κονσέρβες τροφίμων, στα αλμυρά, τα τουρσιά, και σε αλμυρά κράκερ. Τρώμε ανάλατα τυριά και κασέρια (ανθότυρο- μυζήθρα- τυρί κρέμα) σε μικρή ποσότητα : 1 φέτα κασέρι 30 γρ. ή ανθότυρο ή 1 κουταλιά σούπας τυρί κρέμα ή μυζήθρα
Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός για την περιεκτικότητα κάποιων τροφών σε ιώδιο που πρέπει να προσέχουμε σε περιπτώσεις αφαίρεσης του θυρεοειδούς:
ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΟΥ |
ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΙΩΔΙΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟΓΡΑΜΜΑΡΙΑ (μgr) |
Γιαούρτι (1 κεσεδάκι – 200γρ) | 90-100 |
Ψητή πατάτα φούρνου(1 μέτρια= 4-5 μέτρια κομμάτια ) | 60 |
Γάλα πλήρες ή ελαφρύ 1 φλιτζάνι ή ποτήρι 220 ml | 55-60 |
Στήθος γαλοπούλας ψητό 100γρ. | 35-40 |
Φασόλια ξερά μαγειρεμένα 100γρ. | 35-40 |
Αβγό βραστό (1 κανονικό) | 25-40 |
Τόνος σε λάδι ή νερό (κονσέρβα 100γρ.) | 20 |
Φράουλες (1 φλ. τσαγιού) | 13 |
Μοτσαρέλα ή τυρί φέτα ή κασέρι(30 γρ.) | 10 |
Ψωμί και δημητριακά (1 φέτα ή 1 κουταλιά σούπας) | 10 |
- Τα μακαρόνια-ζυμαρικά, το ρύζι, το κριθαράκι, το πλιγούρι, το κους-κους, μπορούν να καταναλωθούν άφοβα. Προσοχή στον τραχανά με γάλα, στις χυλοπίτες που έχουν αυγά.
- Τα αλλαντικά και τα λουκάνικα είναι καλό να αποφεύγονται και ιδίως η βραστή γαλοπούλα και τα λουκάνικα γαλοπούλας.
- Τα όσπρια εκτός από τα φασόλια μπορούν να καταναλωθούν με προσοχή 1-2 φορές/εβδομάδα.
- Από τα γλυκά, όσα έχουν γάλα, γιαούρτι, σαντιγί, κρέμα γάλακτος και τυρί και πολλά αυγά πρέπει να αποφεύγονται (παγωτά, τσιζ κέικ, ρυζόγαλο, κρέμες , πουτίγκες, σουφλέ) καθώς επίσης και αυτά που έχουν φράουλες, σιρόπι φράουλας ή πολτό φράουλας. Το γλυκό του κουταλιού φράουλα είναι καλό μην καταναλώνεται καθόλου. Μπορούμε να φάμε 1 γλυκό 2-3 φορές την εβδομάδα.
- Οι χυμοί του εμπορίου που περιέχουν πολτό φράουλας πρέπει να αποφεύγονται. Οι υπόλοιποι χυμοί να καταναλώνονται κανονικά, αλλά με μέτρο (1 ποτήρι 240 ml την ημέρα).
- Τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι (κρύο- ζεστό) μπορούν να καταναλωθούν άφοβα. Η σοκολάτα δεν περιέχει ιώδιο και μπορεί να καταναλωθεί.
- Τα μπαχαρικά και τα αρτύματα μπορούν να προστεθούν άφοβα ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΑΤΙ ή ΣΚΟΡΔΟ. Απαγορεύονται οι ζωμοί πουλερικών, οι κύβοι λαχανικών που έχουν πολύ αλάτι και τα ενισχυτικά γεύσης. Το αφυδατωμένο σκόρδο σε σκόνη μπορεί να προστεθεί ελάχιστα στο φαγητό.
- Οι ξηροί καρποί και τα ξερά φρούτα δεν έχουν πολύ ιώδιο οπότε μπορούν να καταναλωθούν άφοβα.
- Προσοχή χρειάζεται στις πίτες που περιέχουν τυρί και σπανάκι ή σέσκουλα. Το φύλλο για την πίτα και η ζύμη, μπορούν να καταναλωθούν άφοβα.
- Η μουστάρδα, η μαγιονέζα (έχει αυγά αλλά ίχνη ιωδίου) και το κέτσαπ έχουν ίχνη ιωδίου, οπότε μπορούν να καταναλωθούν άφοβα. Οι έτοιμες σάλτσες ντρέσινγκ αν έχουν τυρί ή γιαούρτι και πολλά αυγά, να αποφεύγονται.
- Τα αλκοολούχα ποτά δεν έχουν ιώδιο και μπορούν να καταναλωθούν άφοβα. Χρειάζεται λίγη προσοχή σε κοκτέιλ με χυμό φράουλας ή σε λικέρ φράουλας.
- Η ξερή μαγιά και το μπέικιν πάουντερ, ο νισεστές και το κόρν φλάουερ μπορούν να καταναλωθούν άφοβα.
Η αφαίρεση του θυρεοειδούς επιβάλλει συμμόρφωση σε μια διατροφή με μειωμένο ιώδιο εφ όρου ζωής.
ΠΗΓΕΣ:
1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).
2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ