Θέσεις θηλασμού
Γνωρίζετε ότι οι κατάλληλες θέσεις θηλασμού της μητέρας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ορθή σίτιση του νεογνού;
Διεθνείς συστάσεις για τον θηλασμό:
Το ανθρώπινο γάλα είναι αναμφισβήτητα η προτεινόμενη διατροφή των βρεφών κατά την διάρκεια τουλάχιστον του πρώτου έτους ζωής τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ότι τα βρέφη θα πρέπει να λαμβάνουν αποκλειστικό θηλασμό κατά την διάρκεια των 6 πρώτων μηνών της ζωής τους ενώ έπειτα θα πρέπει να λαμβάνουν μητρικό γάλα σε συνδυασμό με ενδεδειγμένα, διατροφικά επαρκή, ασφαλή και κατάλληλα συμπληρωματικά τρόφιμα, έως και την ηλικία των 2 ετών, εάν αυτό είναι εφικτό.
Η θέση της μητέρας και του βρέφους κατά την διάρκεια του θηλασμού, η προσκόλληση του βρέφους στην θηλή, η μεταφορά γάλακτος και η κατάποση του από το βρέφος, είναι οι βασικές παράμετροι ενός επιτυχημένου θηλασμού.
Η θέση του θηλασμού
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την κατάλληλη επιλογή της θέσης θηλασμού από τις νέες μητέρες είναι:
- Η μητέρα θα πρέπει να είναι σε άνετη θέση για να θηλάσει, υποστηριζόμενη από μαξιλάρια (θέσεις 1, 3, 4, 7) ή/και από υποπόδιο (θέση 5), έτσι ώστε η συνολική στάση του σώματος της να είναι χαλαρή και όχι σφιγμένη.
- Το βρέφος μπορεί να τοποθετηθεί στην αγκαλιά της σαν αυτό να βρίσκεται σε λίκνο (κούνια) (θέση 1) ή στην αγκαλιά σταυρωτά-χιαστί (θέση 2) ή ακόμα και τοποθετημένο κλειστά στην αγκαλιά της με λαβή χειρός, σαν η μητέρα να αγκαλιάζει μια «μπάλα ποδοσφαίρου» (θέση 4).
- Εναλλακτικά, η μητέρα μπορεί να διαλέγει μια ημιεπικλινή στάση με το βρέφος στην αγκαλιά της (θέση 3) ή μια ημιεπικλινή θέση με το βρέφος ξαπλωμένο στο δάπεδο-κρεβάτι (θέση 8) ή ακόμα μπορούν να είναι και οι δύο ξαπλωμένοι στο δάπεδο-κρεβάτι, σταυρωτά-χιαστί (θέση 6).
- Το βρέφος μπορεί επίσης να στηρίζεται σε όρθια θέση με το άνοιγμα των ποδιών του στα πόδια της μητέρας, σαν σε λαβή ποδός (Αυστραλιανή θέση) (θέση 5).
- Το χέρι της μητέρας θα πρέπει να βρίσκεται στην πλάτη του βρέφους με την παλάμη ανοιχτή, στην περιοχή του ύψους των ώμων του, ασκώντας μια ελαφριά υποστήριξη στο κεφάλι του χωρίς ωστόσο να ασκείται έντονη πίεση στο κεφάλι, τράβηγμα ή γύρισμα του κεφαλιού σε άβολη ή αντίθετη για το βρέφος θέση.
- Το βρέφος πρέπει να έρχεται στο ύψος του μαστού φυσικά, χωρίς τράβηγμα ή πίεση και χωρίς να υπάρχει καταπόνηση του αυχένα του.
Ας δούμε μερικές προτεινόμενες θέσεις μητρικού θηλασμού με το γράφημα τους:

Θέσεις θηλασμού: αυτό το επεξηγηματικό γράφημα ανήκει στον milkology. Η μετάφραση, η απόδοση και ο εμπλουτισμός στην Ελληνική γλώσσα ανήκει στο diaitologia.gr.
⊗Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Συμβουλεύεσθε πάντοτε την μαία ή τον μαιευτήρα καθώς και τον γυναικολόγο που μπορούν να σας καθοδηγήσουν σχετικά με οτιδήποτε σας προβληματίζει γύρω από τον θηλασμό.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Sonneville K., Duggan C. : «Εγχειρίδιο παιδικής διατροφής», (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, 5η έκδοση, 2018).
- Worthington-Roberts, B.-Williams Rodwell S.: «Nutrition Through the Life Cycle«, 3th Edition.
- Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).