Έχετε προσπαθήσει ποτέ να καταγράψετε πόσες και ποιες τροφές έχετε καταναλώσει μέσα στην διάρκεια της ημέρας (θερμομέτρηση) ή ανήκετε σε εκείνους που παραπονιούνται πως παρόλο που δεν τρώνε τίποτα όλη μέρα παχαίνουν;
Το διαιτολογικό ιστορικό καταγραφής της πρόσληψης τροφής για ένα 24ωρο μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος διότι :
- Η θερμομέτρηση μας φέρνει αντιμέτωπους με το τι έχουμε καταναλώσει πραγματικά και όχι «στο περίπου» , μέσα σε μια ολόκληρη μέρα,
- Μας δίνει την δυνατότητα να υπολογίσουμε πόσες θερμίδες καταναλώσαμε,
- Μας δίνει την δυνατότητα να καταγράψουμε τον τρόπο του μαγειρέματος μας και αρά την ποιότητα του φαγητού που καταναλώσαμε,
- Μας δίνει την δυνατότητα να υπολογίσουμε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώσαμε
- Βλέπουμε τι και πόσο πολύ έχουμε «τσιμπολογήσει»,
- Βλέπουμε αν φάγαμε ανθυγιεινά τρόφιμα,
- Είναι απλό και σχετικά γρήγορο στην χρήση.
Χρειαζόμαστε :
- Το έντυπο
- Έναν θερμιδομετρητή απλό ή σχετικές πληροφορίες μέσω ειδικών site του internet
- Ένα κομπιουτεράκι
- Καλή μνήμη και θέληση!
Πως λειτουργεί η θερμιδομέτρηση;
- Γραφούμε τις ώρες των γευμάτων μας για να μην ξεχάσουμε κάποιο γεύμα ή σνακ,
- Στην στήλη ‘είδος φαγητού’ καταγράφουμε σε ποιά ομάδα τροφίμων ανήκει αυτό που φάγαμε πχ. κρέας, ψάρι, αρακάς , μανιτάρια κ.τ.λ.
- Στην στήλη ‘περιγραφή μαγειρέματος’ γραφούμε τον τρόπο μαγειρέματος πχ. τηγανιτό , βραστό , ωμό , στον ατμό,
- Στην στήλη ‘ποσότητα’ γραφούμε κατά προσέγγιση τα γραμμάρια του φαγητού μας
- Και μέσω του θερμιδομετρητή υπολογίζουμε τις θερμίδες (kcal) πολλαπλασιάζοντας την ποσότητα του φαγητού με τις θερμίδες που δίνει ο θερμιδομετρητής. ΠΡΟΣΟΧΗ : οι θερμιδομετρητές συνήθως δίνουν ποσότητα θερμίδων για 100 γραμμάρια τροφίμου.
- Δεν ξεχνάμε να υπολογίσουμε το λάδι που βάζουμε στα φαγητά , αλλά ούτε τα συνοδευτικά που τρώμε μαζί με τα γεύματα.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ 24ώρου
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ……………………………………………
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ