Νέα άρθρα

Θερμίδες και προϊόντα light:μήπως τα χρησιμοποιώ λάθος;

proionta light

Θερμίδες και προϊόντα light: μήπως τα χρησιμοποιώ λάθος;

Την προηγούμενη δεκαετία, η τεχνολογία παραγωγής προϊόντων light εξελίχθηκε εξαιρετικά ραγδαία καθώς η στροφή προς την υγιεινή και λιγότερο επιβαρυντική διατροφή ήταν (και είναι) επιτακτική ανάγκη λόγω της αύξησης νοσημάτων αποδεδειγμένα σχετιζόμενων με την κακή διατροφή αλλά και λόγω της αύξησης της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα δε της παιδικής παχυσαρκίας. Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που ξεκίνησε και συνεχίζει ακόμα να αγοράζει προϊόντα light, είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλό.

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για την στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα προϊόντα light, είναι η παραδοχή πως τα προϊόντα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην εκτεταμένη απώλεια βάρους, επειδή ακριβώς ισχυρίζονται ότι έχουν λιγότερες θερμίδες, λιγότερα λιπαρά και λιγότερη ζάχαρη.

Σήμερα, περίπου το 66 % των Ελλήνων πιστεύεται αγοράζει προϊόντα light σε σχεδόν καθημερινή βάση, για λόγους απώλειας βάρους καθώς και για λόγους υγείας καθώς πολλά από τα προϊόντα αυτά περιέχουν πλέον λιγότερο αλάτι, λιγότερα λιπαρά, λιγότερη ή /και καθόλου ζάχαρη ή υποκατάστατα αυτών. Χαρακτηριστικότερο  παράδειγμα όλων αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα: το 56 % των καταναλωτών αγοράζει γάλα με χαμηλά λιπαρά και το 70 % των καταναλωτών γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Παρόλη την στροφή του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού στα προϊόντα light, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), το σωματικό βάρος των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, παρόλο που η Μεσογειακή διατροφή συνεχίζει να είναι προνόμιο καθαρά Ελληνικό.

 

 

Θερμίδες και προϊόντα light

Η εξήγηση του παράδοξου φαινομένου της αύξησης του σωματικού βάρους ταυτόχρονα με την μεγάλη κατανάλωση προϊόντων light και συνεπώς των λιγότερων θερμίδων καθώς και της μείωσης της πρόσληψης λιπαρών και ζάχαρης, είναι ίσως πιο απλή από όσο ακούγεται:

Τα προϊόντα light καταναλώνονται συνήθως με λανθασμένο τρόπο και για αυτό δεν καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν τον τελικό σκοπό τους που είναι η μείωση του σωματικού βάρους και τους σωματικού λίπους.

Τα πιο συνηθισμένα σφάλματα στην κατανάλωση τέτοιων προϊόντων light είναι:

  • Καταναλώνουμε τα προϊόντα light σε μεγάλες ποσότητες. Αν θέλουμε να καταναλώσουμε τελικά λιγότερες θερμίδες, ζάχαρη ή λίπος, θα πρέπει να τα καταναλώσουμε σε ίσες ή μικρότερες ποσότητες από τα αντίστοιχα πλήρη προϊόντα.
  • Καταναλώνουμε προϊόντα light σε λίπος, που όμως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή άλλες θερμίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παγωτό 0%.Το 0% αναφέρεται μόνο στο λίπος. Πρόκειται δηλαδή για παγωτό χωρίς λιπαρά. Η ζάχαρη και άρα οι συνολικές θερμίδες στο παγωτό αυτό είναι πολύ αυξημένες! Συνεπώς θα πρέπει να επιλέγονται προϊόντα που εκτός από χαμηλά λιπαρά έχουν και μειωμένη ζάχαρη αλλά και λιγότερες συνολικές θερμίδες .
  • Καταναλώνουμε προϊόντα light αλλά αυξάνουμε άλλα συνοδευτικά τρόφιμα ως αποτέλεσμα της χρήσης των προϊόντων light, κυρίως για να δώσουμε γεύση ή «σώμα» στα φαγητά που μαγειρεύουμε. Εάν θέλουμε να έχουμε οφέλη από τα προϊόντα light θα πρέπει να μην αυξάνουμε κατά πολύ τις υπόλοιπες τροφές και άρα τις θερμίδες  που καταναλώνουμε ταυτόχρονα με τα προϊόντα light.
  • Καταναλώνουμε προϊόντα light, αλλά ξεχνάμε ότι αν θέλουμε να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το χαμένο βάρος, πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε τα προϊόντα αυτά σε μια διατροφή με λιγότερες θερμίδες γενικότερα, θρεπτικά πλήρη και αλλά και ισοζυγισμένη, ισορροπημένη, κάτι που τελικά δεν κάνουμε! Είναι λοιπόν λογικό το βάρος να μην κατεβαίνει.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγές:

1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

3.Ευστράτιος Κυρανάς, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων-Διατροφής : «Μαζική Παραγωγή Τροφίμων» (Θεσσαλονίκη 2004).

Comments are closed.

Scroll To Top