Νέα άρθρα

Σταφύλια και δίαιτα: τελικά παχαίνει το σταφύλι;

σταφύλια και δίαιτα

Σταφύλια και δίαιτα: τελικά παχαίνει το σταφύλι;

Σταφύλια και δίαιτα συχνά θεωρούνται ασυνδύαστα. Ο λόγος; Έχουμε την εντύπωση πως το σταφύλι παχαίνει, πως έχει πολλές θερμίδες. Τούτο δεν αληθεύει για 3 λόγους.

  • Γιατί 1 μεσαίο τσαμπί σταφύλια (40-50 ρόγες) έχει περίπου 150 θερμίδες όσο 2 μεγάλα άλλα φρούτα δηλαδή.
  • Γιατί η φυσική γλυκύτητα του σταφυλιού οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, την φρουκτόζη και όχι στην σουκρόζη, την κοινή ζάχαρη όπως την εννοούμε συνήθως.
  • Το σταφύλι είναι φρούτο που τρώγεται ώριμο, συνεπώς τα φυσικά του σάκχαρα είναι ανεπτυγμένα, όταν είναι πια βρώσιμο. Αυτή η γλυκιά του γεύση είναι που μας μπερδεύει και έχουμε την αίσθηση ότι επειδή είναι γλυκό είναι ταυτόχρονα και παχυντικό.

Σταφύλια και δίαιτα λοιπόν πάνε μαζί! Το σταφύλι θεωρείται ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο που σίγουρα δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή μας

 

σταφύλια και δίαιτα

Σταφύλια και δίαιτα: Η θρεπτική αξία του σταφυλιού

  • Το σταφύλι περιέχει βιταμίνη Α που συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από οφθαλμολογικές παθήσεις που οφείλονται στην έλλειψη της βιταμίνης αυτής.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο αυξάνοντας τη διούρηση, μειώνοντας την κατακράτηση υγρών και διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την αρτηριακή πίεση.
  • Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι πολυφαινόλες  έχουν ισχυρή αντιθρομβωτική ικανότητα, μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης του ορού του πλάσματος του αίματος και προστατεύουν το ενδοθήλιο των αρτηριών από την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Παρουσιάζουν επίσης ισχυρή αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτική δράση.
  • Είναι πλούσια σε μια πολυφαινόλη την ρεσβερατρόλη (φυτοαλεξίνη) που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών και εμφανίζει ισχυρή αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, βοηθώντας παράλληλα στην αναγέννηση των κατεστραμμένων δομών του δέρματος.
  • Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του σταφυλιού παρουσιάζουν επίσης σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση καθώς εμποδίζουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, προλαμβάνοντας την συσσώρευση των αιμοπεταλίων και καταπολεμώντας τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.
  • Τα φλαβονοειδή συστατικά του που είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά, εκτός από την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, συμβάλλουν και στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων του οργανισμού.

Σταφύλια και δίαιτα

Σταφύλια και δίαιτα

Διαλέξτε λοιπόν τα σταφύλια που σας αρέσουν, μαύρα ή λευκόσαρκα με κουκούτσι ή χωρίς και καταναλώστε τα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, χωρίς ενδοιασμούς αλλά και χωρίς υπερβολές.

Όλα τα τρόφιμα της διατροφής μας, κατέχουν το καθένα από την πλευρά του ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας, προσφέρουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά αλλά και διαφορετικό θερμιδικό περιεχόμενο.

Στην δίαιτα τώρα, σαφώς και δεν υπάρχει τρόφιμο που όταν καταναλωθεί παχαίνει ή αδυνατίζει. Είναι τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα που κάνουν την διάφορα σχετικά με την διαχείριση του βάρους.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).

 

Comments are closed.

Scroll To Top