Νέα άρθρα

Η πείνα. Ένα φυσικό σύνθημα : έχετε μάθει να αναγνωρίζετε τα στάδια της πείνας;

1

Η πείνα. Ένα φυσικό σύνθημα : έχετε μάθει να αναγνωρίζετε τα στάδια της πείνας;

Μπορεί να ακουστεί λίγο παράξενο, αλλά όλοι οι άνθρωποι έχουμε έναν πραγματικό ενστικτώδη φόβο. Το φόβο της πείνας. Αυτός είναι ο λόγος που μας κάνει να προσπαθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να τροφοδοτήσουμε το σώμα μας όταν αυτό μας στέλνει το σήμα της πείνας. Η πείνα είναι μια φυσικό «σύνθημα» ότι ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια. Το πρόβλημα του υπερβάλλοντος βάρους έρχεται όταν δεν ακούμε το σώμα μας και τρώμε πολύ περισσότερο από όσο πραγματικά μας χρειάζεται για να ανταποκριθούμε σε αυτό ακριβώς το σύνθημα.

2

Αναγνωρίστε το μέγεθος της πείνα σας :

Πριν ανατρέξετε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι για να φάτε κάτι, σταματήστε και σκεφτείτε αν είστε πραγματικά πεινασμένοι ή αν θέλετε να καταναλώσετε κάτι από συνήθεια, αμηχανία, στεναχώρια ή χαρά. Ένα μεγάλο ποσοστό γευμάτων που καταναλώνουμε δεν οφείλεται σε πραγματική πείνα, άλλα σε ψυχολογική πείνα.

 

Αν είστε πραγματικά πολύ πεινασμένοι τότε : θα έχετε μια δυσάρεστη αίσθηση κενού στο στομάχι που μπορεί να είναι συνοδεύεται από ζάλη ή από αίσθηση πανικού που μπορεί να προκληθεί από τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τότε θα πρέπει να καταναλώσετε τροφή γιατί αλλιώς εξαντλείτε τον οργανισμό σας. Προσοχή όμως! Υπάρχει ο κίνδυνος να υπερκαταναλώσετε τροφή λόγω του φόβου που σας προκαλούν τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα. Θα ήταν σκόπιμο λοιπόν να μην φτάσετε σε αυτό το στάδιο της πείνας.

 

Αν είστε πραγματικά πεινασμένοι τότε : έχετε ήδη σχεδιάσει το επόμενο γεύμα στο μυαλό σας. Φάτε κάτι με μέτρο για να μην φτάσετε  στο επικίνδυνο προηγούμενο στάδιο της λιμοκτονίας, όπου σίγουρα θα οδηγηθείτε να καταναλώσετε τροφή χωρίς σταματημό.

 

Αν είστε μέτρια πεινασμένοι τότε : το στομάχι σας ενδεχομένως θα διαμαρτύρεται  και το φαγητό σίγουρα θα είναι στο μυαλό σας. Είναι μια κατάλληλη στιγμή για να καταναλώσετε το προγραμματισμένο γεύμα σας, ακριβώς επειδή δεν θα έχετε πεινάσει πάρα πολύ ώστε να κάνετε υπερβολές.

 

Αν είστε χορτασμένοι : Δεν είστε πλήρης, αλλά δεν είστε και πεινασμένοι. Εδώ η κατανάλωση τροφής είναι άσκοπη. Μπορείτε να περιμένετε να πεινάσετε σε μέτριο βαθμό όπως στο προηγούμενο στάδιο για να καταναλώσετε τροφή. Αυτό το στάδιο είναι δυσδιάκριτο και συχνά το μπερδεύουμε ή θέλουμε να το μπερδεύουμε με το προηγούμενο για να έχουμε δικαιολογία να ξαναφάμε. Μην πέφτετε στην παγίδα και μάθετε να λέτε ΟΧΙ όταν είστε χορτασμένοι.

 

Αν είστε πλήρης τότε : όταν καταναλώσετε τροφή, σίγουρα θα νοιώσετε φουσκωμένοι, πρησμένοι. Προσπαθήστε να απομακρύνετε την σκέψη από κάτι που σας τράβηξε να φάτε ή προγραμματίστε να καταναλώσετε κάποιο γεύμα όταν έρθει η κατάλληλη ώρα της πραγματικής πείνας.

 

Αν είστε ήδη «σκασμένος» τότε : το να φάτε κάτι είναι πραγματικά μια υπερβολή που μπορεί να φτάσει στα όρια της βουλιμίας.

 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top