Νέα άρθρα

Συνένζυμο Q10 και γήρας

Συνένζυμο Q10

Συνένζυμο Q10 και γήρας

Οι πιο πρόσφατες μελέτες που αφορούν στην λειτουργία και την δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών έρχονται να αντικρούσουν παλαιότερα συμπεράσματα παρόμοιων ερευνών που υποστήριζαν ότι η λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών μέσω συμπληρωμάτων διατροφής δεν ασκούσε καμία ευεργετική δράση στον οργανισμό.

Οι νεότερες έρευνες αναζήτησαν καινούριες πηγές τέτοιων ουσιών ως συμπληρωμάτων διατροφής που τεκμηριωμένα πια ασκούν προστατευτική δράση έναντι των ελεύθερων ριζών του οξυγόνου. Ένα από τα πιο διαδεδομένα τέτοια συμπληρώματα διατροφής είναι το λεγόμενο συνένζυμο Q10 ή αλλιώς Ουμβικουινόνη (Ubiquinone).

Οι πιο γνωστές και επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου είναι ανιονική ρίζα του οξυγόνου Ο2-, η ρίζα υδροξυλίου ΟΗ- , οι αλκοoλικές ρίζες (IOR) και η ρίζα του νιτρικού οξειδίου (NO). Παράγονται ασταμάτητα από τον ίδιο τον οργανισμό σαν παραπροϊόντα του μεταβολισμού ή λόγο του καπνίσματος , της λήψης ορισμένων φαρμάκων , τις κατανάλωσης αλκοόλ και της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία . Οι ρίζες αυτές επιδρούν στα κύτταρα καταστρέφοντας το DNA , τα λίπη και τις δομικές πρωτεΐνες τους , τις κυτταρικές μεμβράνες και τα ένζυμα , προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες , καρδιαγγειακές , καρκινικές αλλα και το γνωστό σε όλους μας γήρας.

q10-

Το συνένζυμο Q10 επιδρά θετικά στον οργανισμό δεσμεύοντας σημαντική ποσότητα ελεύθερων ριζών οξυγόνου και ασκώντας προστατευτική δράση στον οργανισμό από τις επιβλαβείς παρενέργειες τους. Είναι ασφαλές στην χορήγηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες καθώς αποτελεί και συστατικό του ίδιου του οργανισμού (συστατικό των μιτοχονδρίων).

Στους ηλικιωμένους το συνένζυμο Q10 μπορεί να έχει εξαιρετικές ευεργετικές δράσεις λόγω του ότι η διαδικασία του γήρατος , αυτή καθεαυτή , οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην δημιουργία τέτοιων των ελεύθερων ριζών.

Το συνένζυμο Q10 βρίσκεται συνήθως σε σκευάσματα που περιέχουν και άλλες σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες , όπως η Βιταμίνη C , Ε και Κ , το α-λιποικό οξύ (ALA) και άλλα.

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top