Νέα άρθρα

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1,5 ή LADA

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1,5 ή LADA

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1,5 ή LADA

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1,5 ή LADA

Γνωρίζετε ότι εκτός από τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 υπάρχει και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1,5; Τι ακριβώς είναι και ποιοι πάσχουν από αυτόν; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και ποια η προτεινόμενη θεραπεία;

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί στις ημέρες μας μια «πανδημία». Μεταξύ των διαφόρων τύπων Σακχαρώδους διαβήτη που διαγιγνώσκονται στον πληθυσμό, ο Διαβήτης τύπου 2 που απαντάται στον ενήλικο πληθυσμό είναι αυτός που παρουσιάζει την μεγαλύτερη συχνότητα ενώ ο Διαβήτης τύπου 1 των παιδιών και εφήβων (ή αλλιώς νεανικός διαβήτης), είναι επίσης συχνά διαγιγνωσκόμενος.

Υπολογίζεται ότι έως το 2035 περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάσχουν από διαβήτη, μια αύξηση της τάξεως του 50% σε σχέση με σήμερα, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες η αύξηση αυτή αναμένεται να φτάσει το 93%. Έως το 2030, ο σακχαρώδης διαβήτης θα έχει πλέον καταταγεί στην 7η θέση με τις κυριότερες αιτίες θανάτου, ανεβαίνοντας κατά 4 θέσεις σε σχέση με την τωρινή κατάταξη που ισχύει από το 2002 (11η θέση).

Σακχαρώδης διαβήτης και αιτίες

Η υιοθέτηση όλο και περισσότερων ανθυγιεινών προτύπων διατροφής και διαβίωσης, η αύξηση της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων, λιπών και υδατανθράκων, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης ή κίνησης, η αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας και της παιδικής παχυσαρκίας, η αύξηση της φτώχιας και της παραμέλησης της υγείας, αλλά και αιτίες όπως η καθυστέρηση της διάγνωσης και ο «φόβος» για την έναρξη της κατάλληλης θεραπείας με ινσουλίνη έγκαιρα και αποτελεσματικά, συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση των διαγνώσεων του σακχαρώδους διαβήτη.

Σακχαρώδης διαβήτης και γενικές συστάσεις

Σύμφωνα με την Καναδική Διαβητολογική Εταιρία, την Αμερικανική Ένωση για τον Διαβήτη (ADA), την Ευρωπαϊκή Ένωση Μελέτης του Διαβήτη (EASD) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (IDF), συστήνονται για τους περισσότερους ασθενείς διαβήτη τύπου 1 ή 2 (αλλά και όλων των υποτύπων τους):

  • γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μεταξύ των ορίων 6,5% και 7,5%,
  • σάκχαρο νηστείας προγευματικό από 72-126 mg%,
  • σάκχαρο 2 ώρες μετά το γεύμα (μεταγευματικό) από 90-180 mg%,
  • το όριο του  μεταγευματικού σακχάρου κατεβαίνει πλέον στα 144 mg% (μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κάτω από το <7%).

Ακόμα και σε χώρες με προηγμένα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας, το ποσοστό των ασθενών που καταφέρνουν τελικά να διορθώσουν αποτελεσματικά την υπεργλυκαιμία του διαβήτη είναι μικρότερο του 50%. Με άλλα λόγια, οι μισοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη σήμερα είναι και παραμένουν αρρύθμιστοι.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1,5 ή LADA

Μερικοί ασθενείς τα τελευταία χρόνια έχουν διαγνωστεί να πάσχουν από έναν υποτύπο Σακχαρώδους Διαβήτη που ονομάζεται Λανθάνοντας Αυτοάνοσος Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1,5 ή LADA (Latend Autoimmune Diabetes of Adults, TYPE 1,5).

Ο υποτύπος αυτός παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Έχει ηλικία έναρξης κάτω από τα 50 έτη, με μέση συνήθη ηλικία τα 30 έτη,
  • Διαγιγνώσκεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν συνήθως χαμηλό-φυσιολογικό σωματικό βάρος, με Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω του 25 kgr/m²,
  • Οι ασθενείς παρουσιάζουν τυπικά συμπτώματα διαβήτη πριν την διάγνωση όπως πολυδιψία, πολυουρία, μη σκόπιμη ή σχετικά απότομη απώλεια βάρους, θολή όραση,
  • Οι ασθενείς παρουσιάζουν ατομικό ιστορικό αυτοάνοσης νόσου,
  • Οι ασθενείς παρουσιάζουν οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσης νόσου.
  • Η εξέταση στον ορό του αίματος των ασθενών, θα βρει αντισώματα κατά της αποκαρβοξυλάσης του γλουταμινικού οξέος (anti-GAD).
  • Η έκκριση της ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος σταδιακά φθίνει, γιατί καταστρέφονται τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη (όπως στον διαβήτη τύπου 1),
  • Η κέτωση είναι απούσα.
  • Το 10% με 25% των διαγνώσεων του διαβήτη τύπου 2 μπορεί στην ουσία να είναι τύπου 1,5,
  • Στους ασθενείς αυτούς η «παραδοσιακή» θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 δεν θα προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη καθώς δεν θα ρυθμίσει αποτελεσματικά την υπεργλυκαιμία,
  • Στους ασθενείς αυτούς η έγκαιρη έναρξη ινσουλίνης (ινσουλινοθεραπείας) θα προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στην διατήρηση του μεταβολικού ελέγχου, τόσο βραχυπρόσθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

⊗Το παρόν άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό διαβητολόγο. 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)

2.Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).

3.Leslie D.,  Lansang C., Coppack S., Kennedy L.: “Diabetes. Clinicians Desk Reference” (CRC Press, Taylor & Francis Group), 2012.

4. Ελληνικά Διαβητολογικά Χρόνια 28, 2:121, 126, 2015: «Ανασκόπηση«, Γλούφτσιος Π., Παθολογική κλινική Γενικό Νοσοκομείο Διδυμότειχου.

Comments are closed.

Scroll To Top