
Ραδιοφάρμακα και διατροφική προετοιμασία: το άτομο του μολυβδένιου, πρωταρχικού στοιχείου για την δημιουργία του τεχνητίου.
Ραδιοφάρμακα και διατροφική προετοιμασία
Τι είναι τα ραδιοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων; Πώς τα χρησιμοποιούμε και τι προετοιμασία χρειάζεται πριν την λήψη τους;
Τι είναι ραδιοφάρμακα;
Η Πυρηνική Ιατρική χρησιμοποιεί πολύ συχνά τα ραδιενεργά σκευάσματα ή αλλιώς ραδιοφάρμακα, για διαγνωστικούς ή ερευνητικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς, κατά την διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων με την βοήθεια ειδικών απεικονιστικών ή θεραπευτικών μηχανημάτων.
Τα ραδιοφάρμακα αυτά δημιουργούνται από την συνένωση ενός μη ραδιενεργού βιολογικά ενεργού μορίου ή χημικής ουσίας, μαζί με μια καθαρά ραδιενεργή ουσία (ή αλλιώς ραδιονουκλίδιο).
Οι ραδιενεργές αυτές ουσίες, είναι στην ουσία ασταθείς ραδιενεργοί πυρήνες, οι οποίοι εκπέμπουν ακτινοβολία ικανής διεισδυτικής ικανότητας στο ανθρώπινο σώμα, ώστε η συγκέντρωση και η καθήλωση τους στο σώμα να καταγράφεται από κατάλληλα απεικονιστικά ή άλλα συστήματα, όπως η γ κάμερα ή οι φορητοί ανιχνευτές ραδιενέργειας. Επιπρόσθετα, τα ραδιοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, τα λεγόμενα ραδιοθεραπευτικά σκευάσματα, προκαλούν τοπικά στο επιθυμητό σημείο στο οποίο εφαρμόζονται, συγκεκριμένη θεραπευτική δράση σε συγκεκριμένη επιθυμητή δόση και συγκέντρωση.
Το τεχνήτιο
Το πιο συνηθισμένο ραδιονουκλίδιο που χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς είναι το τεχνήτιο. Το 43ο στη σειρά στοιχείο του Διεθνούς Περιοδικού Πίνακα είναι το τεχνήτιο. Είναι το πρώτο τεχνητά δημιουργημένο ραδιενεργό στοιχείο του περιοδικού πίνακα, η ραδιενέργεια του οποίου επιτρέπει την χρήση του στην ιατρική απεικόνιση. Η δημιουργία του πραγματοποιήθηκε το 1937 από Ιταλούς επιστήμονες με την βοήθεια του μολυβένιου, εμφανίζεται όμως και στην φύση σε πολύ μικρές ποσότητες. Είναι το ελαφρύτερο στοιχείο του οποίου τα ισότοπα είναι όλα ραδιενεργά και κατά συνέπεια διασπώνται σε άλλα στοιχεία, χρήσιμα στην ιατρική επιστήμη. Παράγεται ως υποπροϊόν της πυρηνικής σχάσης σε πυρηνικούς αντιδραστήρες ή σε ειδικές γεννήτριες και έχει επίσης ανακαλυφθεί ότι σχηματίζεται σε διαδικασίες εγκλωβισμού των νετρονίων από τα αστέρια στο σύμπαν. Μια μορφή ισοτόπου, το τεχνήτιο-99 χρησιμοποιείται ως ραδιενεργός ανιχνευτής για την απεικόνιση βλαβών διαφόρων οργάνων του ανθρωπίνου σώματος μέσω ειδικών εξετάσεων, των σπινθηρογραφημάτων. Στην ιατρική επιστήμη εκτός από το τεχνήτιο, χρησιμοποιούνται και άλλα ραδιοφάρμακα.
Τα ραδιοφάρμακα χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες:
Η χορήγηση ενός ραδιοφαρμάκου για διαγνωστικούς ή/και θεραπευτικούς σκοπούς, γίνεται κατά κύριο τρόπο ενδοφλεβίως ενώ πιο σπάνια γίνεται με κατάποση από του στόματος (per os) σε μορφή κάψουλας ή με ενδομυϊκή ένεση ή ενδοαρτηριακά ή υποδόρια ή μέσω της εισπνοής. Τα ραδιοφάρμακα χορηγούνται σε μορφή διαλύματος (ενδοφλέβια ή per os), ως εναιωρήματα (σε μορφή κολλοειδών ή μικροσφαιριδίων), ως αεροζόλη (για το σπινθηρογράφημα αερισμού των πνευμόνων), ως επισημασμένα έμμορφα συστατικά του αίματος (όπως τα επισημασμένα λευκοκύτταρα) ή ως κάψουλες (όπως το ραδιενεργό Ιώδιο, 131 I). Τα ραδιοφάρμακα αμέσως μετά την ενδοφλέβια χορήγηση τους κατανέμονται αμέσως στον ενδοαγγειακό χώρο και επειδή είναι κυρίως υδατοδιαλυτά, φθάνουν στο όργανο στόχο μέσω των τριχοειδών αγγείων του οργανισμού. Τα ραδιοφάρμακα χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες:
- Τα ραδιοφάρμακα που κατανέμονται στο σώμα μέσω της αιματικής ροής και καθηλώνονται στο όργανο στόχο με μη ειδικό τρόπο (perfusion tracers),
- Τα ραδιοφάρμακα που κατανέμονται στο σώμα μέσω της αιματικής ροής αλλά καθηλώνονται στο όργανο στόχο μέσω ειδικών βιοχημικών διεργασιών ή υποδοχέων.
Μετά τη χορήγησή τους, όλα τα ραδιοφάρμακα μεταβολίζονται και διασπώνται κυρίως στο ήπαρ, όπου μπορεί:
- Να αποδεσμευτούν από το ραδιονουκλίδιο, ενώ το υπόλοιπο μόριο (το μη ραδιενεργό) να διατηρηθεί ακέραιο.
- Να αποδεσμευτούν από το ραδιονουκλίδιο και στη συνέχεια το υπόλοιπο μόριο (το μη ραδιενεργό) να διασπαστεί.
- Να υδρολυθούν ή να διασπαστούν μέσω ειδικών ενζύμων του οργανισμού.
- Να απεκκριθούν συνηθέστερα από το ουροποιητικό ή γαστρεντερικό σύστημα, χωρίς την παραμικρή μεταβολή έχοντας εκτελέσει την αποστολή τους.
Ραδιοφάρμακα και διατροφική προετοιμασία
Μερικές χρήσιμες γνώσεις για τα ραδιοφάρμακα και την διατροφική προετοιμασία των ασθενών:
Σπινθηρογράφημα οστών
- Το σπινθηρογράφημα οστών είναι μια πολύ συχνή εξέταση στην οποία χορηγούνται ραδιοφάρμακα. Η διατροφική προετοιμασία του εξεταζόμενου δεν είναι απαραίτητη, είναι όμως πολύ χρήσιμη η ενυδάτωση του ατόμου πριν την χορήγηση του ραδιοφαρμάκου, γιατί η ενυδάτωση αυξάνει σημαντικά την απεικονιστική ακρίβεια της εξέτασης.
- Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε σπινθηρογράφημα οστών ενθαρρύνονται να πίνουν πολύ νερό κατά την διάρκεια της εξέτασης για να ουρούν συχνά, ώστε να μειώσουν το χρόνο ακτινοβόλησης της κύστης τους, διότι έτσι επιτυγχάνεται μικρότερη συνολική ακτινική επιβάρυνση από την ραδιενέργεια, εφόσον με την ενυδάτωση αυξάνεται η συχνότητα ούρησης και άρα η γρήγορη αποβολή του ραδιοφαρμάκου από το σώμα.
- Οι παχύσαρκοι ασθενείς που υποβάλλονται σε σπινθηρογραφήματα, λόγω της εξασθένησης ενός μέρους της ακτινοβολίας που δέχονται στα μαλακά μόρια και στον λιπώδη ιστό τους, εμφανίζουν φτωχότερο ποιοτικά σπινθηρογράφημα. Ένας λεπτότερος ο ασθενής, θα εμφανίζει ποιοτικά καλύτερο σπινθηρογράφημα.
Σπινθηρογράφημα ήπατος-χοληφόρων αγγείων
- Αποφυγή λήψης λιπαρού γεύματος 12 ώρες πριν από την σπινθηρογραφική μελέτη.
- Επιβάλλεται η πολύ καλή ενυδάτωση του εξεταζόμενου.
- Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός για 4-6 ώρες πριν από την διεξαγωγή του σπινθηρογραφήματος , αλλά όχι νηστικός για πάνω από > 24 ώρες. Η χορήγηση γεύματος 4-6 ώρες πριν την εξέταση έχει ως αποτέλεσμα την σύσπαση της χοληδόχου κύστεως, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η είσοδος του ραδιοφαρμάκου σε αυτήν.
Σπινθηρογράφημα στομάχου-γαστρικού βλεννογόνου
- Ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός για 4 ώρες πριν από την σπινθηρογραφική μελέτη.
- Η ουροδόχος κύστη είναι απαραίτητο να αδειάζει ολοκληρωτικά πριν την εξέταση.
Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου
- Ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός για τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν την εξέταση ώστε να μην υπάρχει αυξημένη αιμάτωση στο στομάχι και άρα να μην υπάρχει αυξημένη πρόσληψη του ραδιοφαρμάκου σε αυτό.
- Απαγορεύεται επίσης η λήψη καφέ, όλων των ειδών τσάι ή αφεψημάτων ή σοκολάτας (σοκολάτας ακόμα και σε μορφή ροφήματος), λόγω της περιεκτικότητας τους στις ουσίες ξανθίνες οι οποίες ανταγωνίζονται (μειώνουν) την δράση των αγγειοδιασταλτικών ουσιών που χορηγούνται στους ασθενείς.
Θυρεοειδής αδένας:
Μεταχειρουργική θεραπεία ασθενούς, έπειτα από ολική αφαίρεση θυρεοειδούς, μέσω λήψης ραδιενεργού Ιωδίου (131Ι)
- Μετά την λήψη του ραδιενεργού Ιωδίου 131Ι, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο, να μην χρησιμοποιεί σκευάσματα που περιέχουν ιώδιο και να ενυδατώνεται πολύ καλά για μερικές ημέρες.
Σπινθηρογράφημα νεφρών
- Απαιτείται η καλή ενυδάτωση του ασθενούς πριν την εξέταση, προς αποφυγή μείωσης της αποτελεσματικότητας της εξέτασης.
Δυναμικό σπινθηρογράφημα νεφρών-νεφρόγραμμα
- Η ενυδάτωση του ασθενούς πριν την εξέταση είναι άκρως απαραίτητη, διότι ο ρυθμός απέκκρισης του ραδιοφαρμάκου και το σχήμα της καμπύλης του νεφρογράμματος, εξαρτώνται εντελώς από την κατάσταση ενυδάτωσης του ασθενούς.
- Στο ραδιοισοτοπικό νεφρόγραμμα, ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός για 4 ώρες πριν την εξέταση και απαιτείται πολύ καλή ενυδάτωση με λήψη τουλάχιστον 500 ml νερού πριν την εξέταση.
⊗Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για να λάβετε ακριβείς οδηγίες πριν την σπινθηρογραφική εξέταση.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Βασ. Χρ. Κατσουγιαννόπουλος. «Βασική Ιατρική Στατιστική» Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Κυριακίδη, 2005. Τυπολόγιο Ιατρικής Στατιστικής» Θεσσαλονίκη: Έκδοση Εργαστηρίου Υγιεινής, 1998
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).
- D. Satton. «Ακτινολογία και Απεικόνιση«. Τόμος 2. Εκδοτικός Οίκος Π.Χ.Πασχαλίδη, 2003