Νέα άρθρα

Πόσο θρεπτικό είναι το γάλα;

Πόσο θρεπτικό είναι το γάλα;

Το γάλα δεν είναι απλώς ένα ρόφημα. Δεν περιέχει μόνο ασβέστιο. Σε πείσμα όσων το κατηγόρησαν κατά καιρούς ως περιττό για τον ανθρώπινο οργανισμό, στηριζόμενοι σε αβάσιμες φήμες που το ήθελαν περιττό στα θηλαστικά που απογαλακτίζονται (μεταξύ αυτών λανθασμένα και των ανθρώπων), το γάλα ήταν, είναι και θα είναι μια τροφή εξαιρετικά θρεπτική για την υγεία των ανηλίκων και των ενηλίκων λόγω του υψηλού του περιεχομένου σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, λόγω της ιδανικής αναλογίας του σε φώσφορο και ασβέστιο αλλά και λόγω της περιεκτικότητας του σε λακτόζη. Ναι, σε λακτόζη.

Πόσο θρεπτικό είναι το γάλα;

1 γεμάτο ποτήρι γάλακτος περιέχει:

Πόσο θρεπτικό είναι το γάλα;

Πόσο θρεπτικό είναι το γάλα;

  1. 26% ασβέστιο, ιδανικό για την υγεία των δοντιών, των οστών, την σύσπαση των μυών και την διαίρεση των κυττάρων, 100% απορροφήσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της ιδανικής αναλογίας του σε φώσφορο προς ασβέστιο περίπου 1 προς 1, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλα τρόφιμα τα οποία ναι μεν έχουν πολύ ασβέστιο αλλά περισσότερο φώσφορο, με αποτέλεσμα αυτό να μην καθίσταται απορροφήσιμο από τον οργανισμό. Δείτε το σχετικό αναλυτικό άρθρο εδώ: https://www.diaitologia.gr/erotisi-asvesteio-galaktos/
  2. 45% βιταμίνη Β12 η οποία βοηθά στην παραγωγή των ερυθροκυττάρων, την ανάπλαση και επούλωση τους περιβλήματος των νευρικών κυττάρων, την αντιγραφή-την μεταγραφή και την μετάφραση του DNA των κυττάρων καθώς επίσης και στην καταπολέμηση της υπερ-κόπωσης.
  3. 42% πολύτιμο ιώδιο (το ποσοστό αυτό αυτή ποικίλει ανάλογα με τα εδάφη στα οποία έχει ανατραφεί το κοπάδι των γαλακτοπαραγωγών ζώων, σχετίζεται επίσης και με την εποχή συλλογής του γάλακτος όπως και με την περιοχή βόσκησης εάν πρόκειται για βιολογικό γάλα). Το ιώδιο συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και ως εκ τούτου είναι πολύτιμο για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών.
  4. Περιέχει 35% φώσφορο, μέταλλο απολύτως απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, καθώς επίσης και για την ομαλή ανάπτυξη οστών και δοντιών.
  5. 36% ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) μια βιταμίνη που συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, την προστασία των κυττάρων, την οπτική οξύτητα, την αιμοποίηση και ως εκ τούτου βοηθά στην καταπολέμηση της υπερ-κόπωσης.
  6. Τέλος, για να απορροφηθεί το ασβέστιο του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, δεν χρειάζεται η παρουσία της βιταμίνης D, γιατί η απορρόφηση του ασβεστίου από το γάλα ενισχύεται από την παρουσία της λακτόζης. Ναι, της λακτόζης.

Πόσο θρεπτικό είναι το γάλα; Ο αντίλογος

Το γάλα της βιομηχανίας, είναι πιθανό να περιέχει αντιβιοτικές ουσίες που χορηγούνται στα γαλακτοπαραγωγικά ζώα με σκοπό την προστασία τους από διαφόρων ειδών αρρώστιες ομοίως και ορμόνες που βοηθούν στην απρόσκοπτη παραγωγή γάλατος. Επιπρόσθετα, τα ζώα ελευθέρας βοσκής μπορεί να περιέχουν στο γάλα τους ουσίες όπως εντομοκτόνα ή ζιζανιοκτόνα λόγω της βοσκής τους σε εδάφη που έχουν  μολυνθεί από τέτοιου είδους ουσίες. Δείτε το σχετικό άρθρο: https://www.diaitologia.gr/galaktokomika/

Για τον λόγο αυτό, είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε από που αγοράζουμε γάλα για να το καταναλώσουμε, εφόσον φυσικά έχουμε την δυνατότητα να προμηθευθούμε βιολογικό γάλα. Εάν όχι, παρακολουθούμε τις πιστοποιήσεις της βιομηχανίας παραγωγής γάλατος ώστε να αγοράζουμε όσο το δυνατόν πιο φρέσκο και βιολογικό γάλα για να το απολαύσουμε και να επωφεληθούμε από τα ευεργετικά συστατικά του. Στο επόμενο άρθρο μπορούμε να δούμε τα είδη του γάλακτος που κυκλοφορούν στο εμπόριο: https://www.diaitologia.gr/gala/

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).

2.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).

3.Δημήτριος Φουρτουνόπουλος, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων-Διατροφής : «Επιστήμη τροφίμων Ι» ((Θεσσαλονίκη 2007).

4.Δημήτριος Φουρτουνόπουλος, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων-Διατροφής : «Επιστήμη τροφίμων ΙΙ» (Θεσσαλονίκη 2007).

Comments are closed.

Scroll To Top