Πιπεριά τσίλι και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες
Γνωρίζετε ποιο μικροσκοπικό λαχανικό που χρησιμοποιούμε συχνά στην κουζίνα μας παρουσιάζει ήπιες αντικαταθλιπτικές ιδιότητες; Η πιπεριά τσίλι!
Η πιπεριά τσίλι
Ακόμα και σε μικρές ποσότητες στα μαγειρέματα μας, οι κόκκινες καυτερές πιπεριές τσίλι είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία μας. Μια μικρή καυτερή πιπεριά τσίλι περιέχει υψηλά επίπεδα της αντιικής, αντικαρκινικής και αντιοξειδωτικής β-καροτίνης, η οποία μετατρέπεται σε κάποιο βαθμό σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Η β-καροτίνη και η βιταμίνη Α είναι θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη των επιπτώσεων των οξειδώσεων των κυττάρων, παρουσιάζουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης των κυττάρων του οργανισμού. Η πιπεριά τσίλι περιέχει επίσης σε κάποιο βαθμό βιταμίνη Ε και Κ καθώς και μεταλλικά άλατα, διευκολύνει τις διεργασίες της χώνεψης και προάγει τις γαστρικές εκκρίσεις, ενώ σημαντική είναι η δράση της κατά του φουσκώματος και της δυσπεψίας!
Οι πιπεριές τσίλι περιέχουν επίσης την ουσία καψαϊκίνη, μια φυτική χημική αλκαλοειδή ουσία με ισχυρές αναλγητικές ιδιότητες, η οποία δρα σαν φυσικό παυσίπονο ανακουφίζοντας αποτελεσματικά από τον πόνο. Παραδοσιακά, οι πιπεριές τσίλι χρησιμοποιούνται σε διάφορες μορφές στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, του πονοκεφάλου αλλά και της ιγμορίτιδας. Η πιπεριά τσίλι περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης C, καθώς και μια ποσότητα φυτικών ινών. Η βιταμίνη C της καυτερής πιπεριάς, οξειδώνεται και «χάνεται» κατά την ξήρανση της.
Πιπεριά τσίλι και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες
Μια σημαντική ιδιότητα της πιπεριάς τσίλι είναι ότι παρουσιάζει ήπιες αντικαταθλιπτικές ιδιότητες λόγω των «καυτερών» συστατικών της καψαϊκίνης και των συγγενών προς αυτήν καψαϊκονοειδών, καθώς η δράση των ουσιών αυτών διεγείρει εξειδικευμένες διεργασίες στον εγκέφαλο που βοηθούν στην βελτίωση της διάθεσης του ατόμου, ιδιότητα η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην αναστολή του αισθήματος του πόνου.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).
- Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).
- Neal’s Yard Remedies, Covent Garden-London «Βότανα: θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις», (εκδόσεις πεδίο, Α’ τόμος, 2015).