Νέα άρθρα

Παθήσεις πνευμόνων: ένα εβδομαδιαίο διαιτολόγιο

Παθήσεις πνευμόνων: ένα εβδομαδιαίο διαιτολόγιο

Παθήσεις πνευμόνων: ένα εβδομαδιαίο διαιτολόγιο

Μία τυπική εβδομαδιαία δίαιτα για άτομα που πάσχουν από παθήσεις πνευμόνων, θα μπορούσε να σχεδιαστεί με βάση τις ακόλουθες συστάσεις:

  1. Συστήνονται μικρά και συχνά γεύματα και εάν είναι δυνατόν 5-6 γεύματα ημερησίως, θερμιδικά πυκνά, γεύματα δηλαδή που δεν σερβίρονται σε μεγάλες ποσότητες αλλά περιέχουν πολλές θερμίδες ανά μονάδα όγκου τροφής. Τα γεύματα πρέπει να είναι μαλακά και ζουμερά (όπως σούπες, φαγητά με ζουμί, λαδερά ή φαγητά κατσαρόλας), ιδίως όταν συνυπάρχει βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή.
  2. Το διαιτολόγιο πρέπει να είναι υπέρ-πρωτεϊνικό και να συμπεριλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (όπως οι πρωτεΐνες που προέρχονται από το αυγό, κρέας, γάλα, ψάρι, όσπρια, ταχίνι, σόγια, κινόα).
  3. Οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να είναι αυξημένοι στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο για τις παθήσεις των πνευμόνων γιατί κατά τον μεταβολισμό τους παράγουν διοξείδιο του άνθρακα CO2 και δυσχεραίνουν την αναπνευστική διαδικασία: αυτό σημαίνει περιορισμό των γλυκών που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, φρουκτόζη), περιορισμό του ψωμιού, των δημητριακών, των ζυμαρικών και των αμυλωδών τροφίμων (πατάτα, ρύζι).
  4. Το ψωμί συνολικά κατά την διάρκεια της ημέρας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 4-5 φέτες ημερησίως, ισομερώς μοιρασμένο στα γεύματα.
  5. Το ελαιόλαδο, είναι σκόπιμο να είναι στο σύνολο έως 4-5 κουταλιές της σούπας, μοιρασμένο στα γεύματα και την σαλάτα. Οι ελιές θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί είναι πολύ αλμυρές.
  6. Καθημερινά συστήνονται 2-3 μερίδες  από όλων των ειδών τα φρούτα, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια, τα ακτινίδια, τα ρόδια, τα κυδώνια, αλλά και τα κάστανα που είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και αντιοξειδωτικές ουσίες και ενισχύουν την αναπνευστική λειτουργία. Έχει επίσης σημειωθεί ότι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (γάλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρέας) ή συμπληρώματα αυτού, βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση των ασθενειών των πνευμόνων.
  7. Ιδιαίτερα ευεργετικές είναι οι σούπες από κοτόπουλο που μαγειρεύονται με το κόκκαλο και βοηθούν στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
  8. Οι φυτικές ίνες από ψωμί και δημητριακά (σικάλεως ή ολικής), τα φρούτα με τον φλοιό τους, οι ξηροί καρποί με τις φλούδες ή τα όσπρια πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην διατροφή, αλλά σε λογικές ποσότητες. Απαγορεύονται μόνο εκείνα τα λαχανικά που φουσκώνουν τον ασθενή και του δημιουργούν δυσφορία.
  9. Συστήνεται μείωση της πρόσληψης του άλατος, ειδικά εάν ο ασθενής λαμβάνει κορτιζόνη (προτείνονται φαγητά σχεδόν ανάλατα) γιατί η κατανάλωση Νατρίου προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυτό δυσχεραίνει την λειτουργία των πνευμόνων. Προσοχή στα τρόφιμα που περιέχουν «κρυφό» αλάτι και ζάχαρη (κριτσίνια με τυριά, αλμυρά κράκερς, μπισκότα, γλυκά, τουρσιά, παστά τρόφιμα, σνακ με αλάτι).
  10. Εάν ο ασθενής παρουσιάζει οίδημα πρέπει να περιορίζεται σημαντικά η πρόσληψη αλατιού και να αυξάνεται η πρόσληψη καλίου: Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι: καρότα ωμά, πράσινα λαχανικά, φακές, πατάτες, παντζάρια, σπανάκι, ντομάτες και προϊόντα ντομάτας, βερίκοκα, μπανάνα, πεπόνι, σύκα, νεκταρίνια, πορτοκάλια και χυμός, σταφίδες, γάλα και γιαούρτι, δημητριακά.
  11. Εάν υπάρχει υπερασβεστιαιμία και ασβεστιουρία (αυξημένο ασβέστιο στο αίμα και τα ούρα) θα πρέπει να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά, τα τυριά και τα κασέρια, το γιαούρτι, οι σαρδέλες, το κόκκινο λάχανο και τα μπρόκολα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, αλλά και τα τρόφιμα που έχουν πολύ βιταμίνη D όπως τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, καθώς επίσης και η απευθείας έκθεση του ασθενούς στον ήλιο.
  12. Η πρόσληψη υγρών πρέπει να είναι μεγάλη, ειδικά εάν συνυπάρχει πυρετός, περίπου 8-10 ποτήρια νερού ή άλλων υγρών (φυσικοί χυμοί, τσάι, αφεψήματα, γάλα, κεφίρ, αρριάνι) ανά την ημέρα. Η κατακράτηση υγρών δεν σχετίζεται με την κατανάλωση υγρών, αλλά με την κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης.
  13. Προσοχή στην χρήση αλκοόλ και στα πολύ καυτερά τρόφιμα με πολλά μπαχαρικά, όχι στα ξινά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων και των ξινών φρούτων (γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι) και λογική χρήση καφέ-τσάι (ακόμα και αυτού που δεν περιέχει καφεΐνη γιατί προκαλείται αυξημένη διούρηση και αφυδάτωση).
  14. Γενικά, όλες οι παθήσεις πνευμόνων μπορούν να βελτιωθούν με την διατροφή, αλλά ακόμη περισσότερο με την απώλεια βάρους. Έτσι πρέπει να δίνεται σημασία στην ποιότητα και όχι τόσο στην ποσότητα της διατροφής του ασθενούς.

Παθήσεις πνευμόνων: ένα εβδομαδιαίο διαιτολόγιο

Συνεπώς ένα τυπικό διαιτολόγιο ασθενών με παθήσεις πνευμόνων είναι καλό να περιλαμβάνει σε εβδομαδιαία βάση: 1 φορά κόκκινο κρέας (μοσχάρι, κιμά), 1 φορά λευκό κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό) συνοδευμένα με σαλάτες καλώς ανεκτές από τον ασθενή και με 3-4 κουταλιές σούπας (όχι παραπάνω) γεμάτες από ρύζι, πατάτες, μακαρόνια ή κριθαράκι, 2 φορές ψάρια (ιδιαίτερα αυτά που είναι πλούσια σε ω-3, ω-6 λιπαρά οξέα όπως σολομός, τόνος) συνοδευμένα με τα ίδια τρόφιμα, 1 φορά όσπρια (φασόλια, ρεβίθια , φακές, φάβα, γίγαντες) συνοδευμένα με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί, 1 φορά λαχανικά μαγειρεμένα λαδερά καλύτερα κατσαρόλας ή φούρνου με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί, 1 φορά λαχανικά με κιμά και ρύζι με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί.

⊗Το διαιτολόγιο είναι ενδεικτικό. Συμβουλευτείτε τον ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο για να επιμεληθεί της διατροφής σας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top