Πατάτα: 5+1 πληροφορίες για την πατάτα
Πατάτα: 5+1 πληροφορίες για την πατάτα: η πατάτα σε αριθμούς!
- Αν και συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των λαχανικών, οι πατάτες περιέχουν πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες που προέρχονται από το άμυλο από το οποίο αποτελούνται. Για τον λόγο αυτό, οι πατάτες αποδίδουν θερμίδες στον οργανισμό και απαιτείται προσεκτική, λελογισμένη ποσότητα στην κατανάλωση τους! Μία μέτρια πατάτα των 150 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 150 θερμίδες στον οργανισμό, ασχέτως ποικιλίας και χρώματος. Η φλούδα της πατάτας ΔΕΝ περιέχει θερμίδες και μπορεί να καταναλωθεί αφού καθαρισθεί σχολαστικά.
- Οι πατάτες περιέχουν επίσης και αρκετή ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης. Μία μέτρια πατάτα των 150 γραμμαρίων, περιέχει περίπου 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, χαμηλής βιολογικής όμως αξίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό.
- Η πατάτα και ιδιαίτερα ο φλοιός της, περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Μία μέτρια πατάτα των 150 γραμμαρίων ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΛΟΙΟ της περιέχει, περιέχει 2 γραμμάριων φυτικών ινών κάτι που αντιστοιχεί στο 7% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας φυτικής ίνας που ένας μέσος άνθρωπος οφείλει να καταναλώνει ανά ημέρα για την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
- Η πατάτα περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C. Μία μέτρια πατάτα των 150 γραμμαρίων, μας προμηθεύει με το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C .
- Μία μέτρια πατάτα των 150 γραμμαρίων ΜΕ ΤΟΝ ΦΛΟΙΟ ΤΗΣ, περιέχει περισσότερο κάλιο από ότι μια μπανάνα! Εάν δεν μπορούμε να καταναλώσουμε πολύ κάλιο για λόγους υγείας, πρέπει να ξεφλουδίζουμε τις πατάτες πριν τις μαγειρέψουμε και να πετούμε το νερό που βράζουν ώστε να μην καταναλώνουμε το κάλιο που εκχυλίζεται στον ζωμό βρασμού τους.
- Οι πατάτες ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ χοληστερόλη, καθόλου λίπος και καθόλου αλάτι. Μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από άτομα που παρουσιάζουν υψηλή χοληστερόλη αίματος, πάντα όμως με μέτρο λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε θερμίδες.
Απολαύστε τις πατάτες στα γεύματα σας, καταναλώστε τες όμως με μέτρο!
Πηγές:
- Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα
- Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).
2021-09-21