Παιδί, γαστρεντερίτιδα και διατροφή
Γνωρίζετε ότι αν το παιδί σας έχει γαστρεντερίτιδα δεν πρέπει να το αφήνεται νηστικό;
Παιδί, γαστρεντερίτιδα και διατροφή
Όταν το παιδί υποφέρει από μία τυπική ιογενή γαστρεντερίτιδα, δεν είναι σκόπιμο να το αφήνετε νηστικό, αλλά να:
- Επιδιώκετε να πίνει πολλά υγρά σε μορφή σούπας, κρέμας ή φυσικών χυμών μη όξινων φρούτων, (ιδανικά από αχλάδι, μπανάνα, ροδάκινο, μήλο).
- Μπορείτε να του δίνετε τσάι ή αφεψήματα βοτάνων όπως χαμομήλι, φλαμούρι ή τσάι του βουνού με λίγη ζάχαρη ώστε να το ενυδατώνετε προσφέροντας του παράλληλα και ενέργεια από την ελάχιστη ζάχαρη.
- Είναι σκόπιμο να του δίνετε να καταναλώνει κάτι ελαφρύ τουλάχιστον 2 ώρες μετά τον τελευταίο εμετό όπως πατάτα, ρύζι, ζυμαρικά καλά βρασμένα, φρυγανιές, κριτσίνια ή ψωμί που ΔΕΝ είναι ολικής άλεσης αλλά λευκό ή από καλαμποκάλευρο όπως επίσης και κασέρι, κοτόπουλο, καρότο ή κολοκύθι επίσης καλά βρασμένα και αρκετά αλατισμένα. Η γαστρεντερίτιδα του παιδιού επιβάλει ελαφριά σίτιση και όχι απουσία τροφής, ασιτία δηλαδή για ώρες.
- Να του δίνετε νερό , ένα κουτάλι της σούπας κάθε 10 λεπτά, ειδικά αν έχει υψηλό πυρετό. Η γαστρεντερίτιδα στα παιδιά μπορεί να επιπλακεί και είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια σε περίπτωση που ο πυρετός δεν πέφτει και δεν βελτιώνεται μετά τα 3 πρώτα εικοσιτετράωρα από την στιγμή που πρωτοεμφανίζεται ο πυρετός και τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας.
- Τα αναψυκτικά τύπου cola χωρίς καφεΐνη, μπορούν να επαναφέρουν τους ηλεκτρολύτες που διαταράσσονται από την γαστρεντερίτιδα του παιδιού (λόγω του εμετού και της διάρροιας) σε φυσιολογικά επίπεδα και καλό θα ήταν να μη διστάσετε να τα δώσετε ελαφρώς ξεθυμασμένα ή αραιωμένα με νερό.
- Αν η διάρροια και ο εμετός είναι εκτεταμένα και διαρκούν για πάνω από 2 ημέρες, τότε είναι σκόπιμο να δώσετε στο παιδί διάλυμα ηλεκτρολυτών από το φαρμακείο, ακόμα και για μερικές ημέρες μετά την καλυτέρευση της κατάστασής τους, ώστε να αναλάβουν γρηγορότερα. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και τον φαρμακοποιό σας.
⊗Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά: Μην χορηγείτε αντί – διαρροϊκά φάρμακα χωρίς την συμβουλή του παιδιάτρου σας.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997)
2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).