Νέα άρθρα

Ουρικό οξύ και ντομάτα: τελικά υπάρχει συσχετισμός;

Ουρικό οξύ και ντομάτα: τελικά υπάρχει συσχετισμός;

Ουρικό οξύ και ντομάτα:  Μπορούμε να καταναλώνουμε ντομάτα και παράγωγα της εάν πάσχουμε από υπερουριχαιμία (αυξημένο ουρικό οξύ αίματος);

Η ουρική νόσος ή αλλιώς υπερουριχαιμία, προκύπτει είτε από την αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος στον οργανισμό ή είτε από την μειωμένη απέκκριση του από τα νεφρά. Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που προκύπτει από την εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου σε ιστούς, αρθρώσεις (συνήθως ποδοκνημικές ή γόνατα), φάλαγγες δακτύλων, χόνδρους, τένοντες, ορογόνους θύλακες ή ακόμα και μαλακά μόρια. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή (γενετικά καθορισμένη νόσο) ή σε επίκτητη (δευτεροπαθή) που οφείλεται σε εξωτερικούς και διατροφικούς παράγοντες.

Παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση ουρικής νόσου:

  • Γενετικοί παράγοντες – κληρονομικότητα
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Χρήση φαρμάκων (διουρητικά, χαμηλή δόση ασπιρίνης, κυκλοσπορίνες κ.α)
  • Ψωρίαση
  • Χημειοθεραπείες
  • Νοσήματα του μυελού των οστών
  • Τραυματισμοί
  • Συστηματικές λοιμώξεις
  • Χειρουργικές επεμβάσεις
  • Παχυσαρκία μέσω της αντίστασης στην ινσουλίνη
  • Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πουρίνες.

Ουρικό οξύ και ντομάτα: τι είναι οι πουρίνες των τροφίμων;

Το ουρικό οξύ προέρχεται από τον μεταβολισμό των πουρινών οι οποίες αποτελούν τμήματα των νουκλεοπρωτεϊνών (DNA-RNA). Σχηματίζεται ενδογενώς από άλλους μεταβολίτες καθώς και από την διάσπαση των πουρινών, αποτελώντας το 85% του σχηματιζόμενου ουρικού οξέος στον οργανισμό. Η πρόσληψη πουρινών μέσω της διατροφής επηρεάζει πολύ λίγο το σχηματιζόμενο ουρικό οξύ, παρόλα αυτά ο περιορισμός των τροφών που τις περιέχουν βοηθά στον περιορισμό του μεταβολικού stress της κέτωσης από την υπερβολική σίτιση αλλά και για να περιορισθεί η πρόσληψη των φαρμάκων που θα βοηθήσουν στην μείωση του ουρικού οξέος στο αίμα.

Η διατροφή στις περιπτώσεις υπερουριχαιμίας στην οξεία φάση θα πρέπει να έχει περιορισμένες πρωτεΐνες, περιορισμένα λιπαρά, αυξημένη κατανάλωση νερού-υγρών (άνω των 3 λίτρων/ημέρα)  και περιορισμό τροφών όπως:

  • κρέατα, κιμά και παράγωγα κρέατος (αλλαντικά, λουκάνικα) και ζωμοί κρέατος όπως επίσης και πουλερικά,
  • σάλτσες από ζωμούς κρέατος, πουλερικών ή θαλασσινών,
  • εντόσθια,
  • μύδια και χτένια,
  • μαγιά, μαγιά μπύρας και μαγιά στα συμπληρώματα διατροφής,
  • σαρδέλες, σκουμπρί, αυγοτάραχο,
  • φασόλια, φακές, μανιτάρια, σπανάκι, αρακά, σπαράγγια,
  • αλκοόλ.

Ο περιορισμός των τροφών αυτών από την διατροφή, θα μειώσει το ουρικό οξύ στον ορό του αίματος κατά 15% με 20%. Συνιστάται επίσης μείωση του σωματικού βάρους για την μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, παράγοντας που καταγράφηκε πρόσφατα ως επιβαρυντικός για την εμφάνιση αυξημένου ουρικού οξέος και κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Ουρικό οξύ και ντομάτα: υπάρχει συσχετισμός;

Ο παρακάτω πίνακας μας πληροφορεί για την διατροφική ανάλυση της ντομάτας και τον μηδενικό συσχετισμό της με την εμφάνιση αυξημένου ουρικού οξέος:

ουρικό οξύ και ντομάτα

ουρικό οξύ και ντομάτα

Η ντομάτα περιέχει μηδαμινό ποσοστό πουρινών και δεν επηρεάζει την αύξηση ουρικού οξέος στο αίμα. Οι γενικές οδηγίες για την αποφυγή σάλτσας στα γεύματα ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΑΛΤΣΕΣ ΑΠΟ ΖΩΜΟΥΣ ΚΡΕΑΤΟΣ-ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ή ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΑΛΤΣΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΝΤΟΜΑΤΑ.

Δείτε το σχετικό άρθρο: https://www.diaitologia.gr/ouriko-oksi-ebdomadiaio-diaitologio/

 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτoλόγoς – Διατροφoλόγoς 

 

Πηγές:

  1. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα
  2. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

Comments are closed.

Scroll To Top