Ουρικό οξύ: ένα εβδομαδιαίο διαιτολόγιο
Ένα τυπικό εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ατόμου που παρουσιάζει ανεβασμένο ουρικό οξύ στις εξετάσεις του, θα μπορούσε να σχεδιαστεί με βάση τις ακόλουθες συστάσεις:
- Τρόφιμα που απαγορεύονται στα άτομα με ανεβασμένο ουρικό οξύ είναι : αντζούγιες, ρέγγα, σαρδέλες, μυαλά και εντόσθια, συκώτι. Τα τρόφιμα αυτά ανεβάζουν κατά πολύ το ουρικό oξύ και δεν πρέπει να καταναλώνονται.
- Τρόφιμα που περιορίζονται σημαντικά είναι: όλα τα κρέατα και ιδιαίτερα οι ζωμοί και οι σούπες τους που παρασκευάζονται με το κόκκαλο ώστε να νοστιμίσουν, τα σπαράγγια, ο αρακάς, τα μανιτάρια, οι σαρδέλες, τα ξερά φασόλια, το σπανάκι και το κουνουπίδι. Η ΝΤΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ.
- Σε εβδομαδιαία βάση συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας λαχανικά με ρύζι (πρασόρυζο, λαχανόρυζο, ντοματόρυζο), λαδερά (φασολάκια, μπάμιες, μελιτζάνες, αγκινάρες, κ.τ.λ.), όσπρια (περιορίζουμε την κατανάλωση των ξερών φασολιών σε 1φορά ανά 20 ημέρες) και ψάρια (μπακαλιάρο, γαύρο ακόμα και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, η τσιπούρα που δεν ανεβάζουν το ουρικό οξύ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ), αυγό, δημητριακά και αμυλούχες τροφές (μακαρόνια, κριθαράκι, ρύζι, πλιγούρι, κους κους, κινόα, πατάτες, ψωμιά όλων των ειδών).
- Επιλέγουμε 1 φορά την εβδομάδα κρέας (κόκκινο ή λευκό) δηλαδή κοτόπουλο-πουλερικά, άπαχο μοσχάρι, χοιρινό άπαχο, κιμά.
- Επιλέγουμε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι από τα επιτρεπόμενα.
- Σπάνια τρώμε λιπαρά τρόφιμα: δηλαδή λιπαρά κρέατα (κατσίκι, αρνί, μπέικον, παιδάκια, πέτσα, εντόσθια και πατσά) ούτε αγνό βούτυρο και γλυκά που παρασκευάζονται με βούτυρο (μπουγάτσα, κρουασάν, βουτήματα βουτύρου, έτοιμα μπισκότα και γλυκά).
- Επιλέγουμε αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά και πάντα τύπου βραστά, όχι αέρος (γαλοπούλα, ωμοπλάτη χοιρινή, μορταδέλα light, κασέρι light, σπάνια επιλέγουμε λουκάνικα βραστά) που έχουν λίγο λίπος και λίγο αλάτι.
- Επιλέγουμε τυρί επίσης με όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος και αλάτι (φέτα από αγελαδινό γάλα, ανθότυρο, μυζήθρα) και τρώμε 50-60 γραμμάρια την ημέρα. Αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά τυριά όπως τα κατσικίσια, το ροκφόρ που είναι υπερ-αλατισμένο, τις γραβιέρες και τις κεφαλογραβιέρες.
- Επιλέγουμε ψωμί ολικής άλεσης, μαύρο ή σικάλεως και τρώμε περίπου 4-5 φέτες την ημέρα.
- Δεν τρώμε πολύ αλάτι. Αποφεύγουμε να αλατίζουμε το φαγητό και δεν τρώμε πολλά αλμυρά, τουρσιά, πατατάκια, ξηρούς καρπούς με αλάτι.
- Δεν τρώμε πολλή ζάχαρη (γλυκά, σοκολάτα ρόφημα, χυμούς εμπορίου, ζάχαρη κρυσταλλική στον καφέ-τσάι).
- Αποφεύγουμε το αλκοόλ. Περίπου 2-3 ποτήρια κρασί-ρετσίνα, 1 ποτό (βότκα, ουίσκι, τζίν, τσίπουρο), 2 μικρά μπουκάλια-κουτάκια μπύρα την εβδομάδα είναι αρκετά.
- Ασκούμαστε και πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
Ζητήστε από τον επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο να επιμεληθεί της διατροφής σας ώστε να την εξειδικεύσει στις δικές σας προτιμήσεις και ανάγκες.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
2.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).
3.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)