Ο κόμπος στον λαιμό. Τι τον προκαλεί;
Έχετε ποτέ αισθανθεί τον λεγόμενο κόμπο στον λαιμό; Είναι κάτι παθολογικό ή ψυχολογικό; Τι τον προκαλεί;
Ο κόμπος στον λαιμό
Πρόκειται για μια πραγματική κατάσταση που οφείλεται σε πραγματικά, παθολογικά ή ακόμα και ψυχολογικά αίτια ή οφείλεται σε συνδυασμό παθολογικών και ψυχολογικών παραγόντων. Συχνά περιγράφεται ως ένας «κόμπος» ή «εμπόδιο» στον λαιμό, ως αίσθημα τάσης στην βάση του λαιμού ή ακόμα και ως φαγούρα ή γδάρσιμο στο πίσω μέρος του λαιμού. Οι παράγοντες αυτοί, ερεθίζουν τον μυικό ιστό του φάρυγγα και προκαλούν την διάταση του ενώ παράλληλα μπορεί να προκληθεί και ερεθισμός της σταφυλής (της προεξοχής που βρίσκεται στην είσοδο του ισθμού του φάρυγγα) ή ακόμα και το πρήξιμο της. Το πρήξιμο της σταφυλής προκαλεί την διόγκωση της, οδηγώντας την συχνά να ακουμπά στην βάση του ισθμού του φάρυγγα και είναι μια κατάσταση που προκαλεί ανησυχία στο άτομο που την εμφανίζει.
Ο κόμπος στον λαιμό: σε τι οφείλεται και τι τον προκαλεί;
Οι συχνότεροι παράγοντες που προκαλούν την διάταση του φάρυγγα και άρα την εμφάνιση του αισθήματος αυτού του κόμπου στον λαιμό, μπορεί να σχετίζονται με:
- Παθολογικά αίτια: το πρόσφατο κρυολόγημα που μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονές και διόγκωση των αμυγδαλών, οι αλλεργικές καταστάσεις που προκαλούν ερεθισμούς του στοματικού βλεννογόνου ή ξηρό βήχα, η ξηρότητα του στόματος που οφείλεται σε αυτοάνοσα νοσήματα ή λήψη φαρμάκων, ο έντονος βήχας όλων των αιτιολογιών όπως και το υπερβολικό ροχαλητό σε έδαφος υπνικής άπνοιας.
- Φαρμακευτικά αίτια: αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για την υπέρταση, είναι δυνατόν να προκαλέσουν μέσω των μηχανισμών δράσης τους την διάταση του φάρυγγα και να οδηγήσουν στην ψευδαίσθηση του «κόμπου» στον λαιμό.
- Ψυχολογικούς παράγοντες: η υπερβάλλουσα στεναχώρια, το έντονο στρες ή η κρίση πανικού μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν την ασυναίσθητη διάταση του φάρυγγα και την δημιουργία του αισθήματος του κόμπου στον λαιμό. Με την σειρά της, η δημιουργία της ψευδαίσθησης του κόμπου στον λαιμό, δημιουργεί στο άτομο περισσότερο άγχος θεωρώντας ότι κάτι φράσσει τον λαιμό του και δεν μπορεί να αναπνεύσει, οδηγώντας το να αγχωθεί περισσότερο διογκώνοντας το πρόβλημα.
- Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία: είναι δυνατόν να προκαλέσουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, το λεγόμενο Κοιλιακό λίπος, το οποίο πυροδοτεί την παλινδρόμηση των τροφών και του όξινου γαστρικού υγρού στον φάρυγγα οδηγώντας στην διάταση και τον ερεθισμό του. Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες για την εγκατάσταση της υπνικής άπνοιας και άρα του έντονου ροχαλητού, ενώ σχετίζεται με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα προβλήματα δυσπεψίας και την διαφραγματοκήλη, καταστάσεις που προκαλούν ερεθισμό ή διάταση του φάρυγγα λόγω της παλινδρόμησης των όξινων τροφών και του όξινου γαστρικού υγρού.
Ο κόμπος στον λαιμό: μερικές χρήσιμες συμβουλές
- Πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την ξηρότητα του λαιμού.
- Αποφύγετε τα πολύ ζεστά και τα πολύ κρύα τρόφιμα που μπορεί να πυροδοτήσουν τον βήχα και τον ερεθισμό των αμυγδαλών.
- Μασήστε Μαστίχες ή παστίλιες για τον βήχα για την παραγωγή του σάλιου που μαλακώνει τον λαιμό.
- Αποφύγετε την κατάκλιση αμέσως μετά το γεύμα.
- Αποφύγετε την υπερβολική λήψη τροφής.
- Αποφύγετε τις πολύ όξινες τροφές όπως το αλκοόλ, την σοκολάτα, τα όξινα φρούτα και τους χυμούς όξινων φρούτων, τα καυτερά και πολύ πικάντικα φαγητά. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιόξινα σκευάσματα για την ανακούφιση από την καούρα ή την δυσπεψία.
- Βάλτε στο πρόγραμμα το αδυνάτισμα ή υιοθετήστε ποσοτικά μικρότερα και θερμιδικά ελαφρύτερα γεύματα.
- Βάλτε στο πρόγραμμα τον χειρισμό του υπερβάλλοντος άγχους, ζητώντας βοήθεια από τους ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
- Μιλήστε για την στεναχώρια σας σε υποστηρικτικούς τρίτους.
- Φροντίστε τον εαυτό σας.
Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για πολλές ημέρες χωρίς καμία βελτίωση ή χειροτερεύουν, συμβουλευθείτε τον ειδικό ΩΡΛ.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).