Νέα άρθρα

Νυχτοφαγία. Ένα «νυχτερινό» σύνδρομο

νυχτοφαγία

Ενα από τα πιο πρόσφατα αναγνωρισμένα σύνδρομα στην ψυχολογία , σχετιζόμενο με την κακή εικόνα που έχουν για το σώμα τους άτομα με πολλά περιττά κιλά , είναι το λεγόμενο «σύνδρομο της νυχτοφαγίας».

Η νυχτοφαγία συνδέεται κυρίως με την υπερβολική παχυσαρκία (παχυσαρκία 3ου βαθμού) , με άτομα δηλαδή που παρουσιάζουν δείκτη μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ) πάνω από > 40 χωρίς όμως να αποκλείεται η ύπαρξη της και σε υπέρβαρα άτομα ή σε άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της νυχτοφαγίας  είναι ότι εκδηλώνεται αργά την νύχτα , με διακοπή του ύπνου του ατόμου ώστε αυτό να λάβει μεγάλη ποσότητα τροφής , χωρίς να είναι πλήρως ξεκάθαρο αν το άτομο πεινά ή αν τρώει από λαιμαργία ή απλά από συνήθεια. Υπολογίζεται ότι το άτομο εκείνη την ώρα καταναλώνει περίπου το 25% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων (περίπου 600 θερμίδες) , συνήθως χωρίς διακοπή.

Η νυχτοφαγία δεν πρέπει να συγχέεται με το σύνδρομο της επεισοδιακής υπερφαγίας ή αλλιώς το βουλιμικό επεισόδιο , γιατί δεν σχετίζεται με γρήγορη κατανάλωση τροφής ούτε με πρόκληση εμετού. Μπορεί όμως να προκαλέσει διαταραχές ύπνου ή αϋπνίες , υπνική άπνοια , γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ακριβώς επειδή το άτομο μετά την κατανάλωση της τροφής επιστρέφει στο κρεβάτι του για να κοιμηθεί.

νυχτοφαγία

Η ψυχολογική πίεση για γρήγορο χάσιμο βάρους αλλά και το στρες από τις πολλές αποτυχημένες προσπάθειες , αποδείχθηκε ότι δημιουργούν έδαφος για να αναπτυχτεί η νυχτοφαγία , όπως και η βουλιμία όπως και άλλα συσχετιζόμενα σύνδρομα.

Η αντιμετώπιση της νυχτοφαγίας δεν είναι εξειδικευμένη. Γίνεται στα πλαίσια μιας γενικότερης απώλειας βάρους παράλληλα με ψυχολογική υποστήριξη και απαιτεί έναν προσεκτικό σχεδιασμό διαιτολογίου ώστε το άτομο να μην νοιώθει το αίσθημα της πείνας και της στέρησης , να μην νοιώθει ενοχές για την κατανάλωση τροφής και να μην οδηγείται να τρώει κρυφά μέσα στην νύχτα από φόβο ούτε από περιορισμό.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

One comment

  1. Pingback: Τι είναι το λιπώδες ήπαρ ή αλλιώς η λιπώδης διήθηση του ήπατος; : Ειδησεις Ελλαδα

Scroll To Top