Νέα άρθρα

Νευρική ανορεξία – ψυχογενής βουλιμία : Πως μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου κινδυνεύει;

Anorexia-Nervosa-Eating-Disorder

Η νευρική ανορεξία (Ν.Α) και η ψυχογενής βουλιμία (Ψ.Β), ανήκουν σε μια κατηγορία ψυχικών κατά βάση διαταραχών που ονομάζονται «διαταραχές πρόσληψης τροφής». Ονομάζονται έτσι γιατί «πατούν» πάνω σε ψυχικές διεργασίες για να αναπτυχθούν και όταν αναπτύσσονται επηρεάζουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την πρόσληψη τροφής.

Παρότι η νευρική ανορεξία εκδηλώνεται συνήθως στην εφηβεία (στα 15-19 έτη) και εμφανίζεται 10 φορές συχνότερα στα κορίτσια , είναι δυνατόν να εκδηλωθεί και σε άλλες ηλικίες , πολύ μικρότερες , ακόμα και στα αγόρια ή ακόμα και σε αθλητές-τριες. Το αρκετά μεγάλο ποσοστό εμφάνισης της (1% του γενικού πληθυσμού), αλλά και το γεγονός ότι μόλις το 1/5 των ασθενών καταφέρνει να ξεπεράσει πλήρως την διαταραχή , η Ν.Α το οφείλει μεταξύ άλλων και στην καθυστέρηση της έγκαιρης διάγνωσης της , αλλά και της διάκρισης της από παρόμοιες ήσσονος σημασίας διαταραχές.

Σε αρχικά-πρώιμα σταδία το παιδί αρχίζει να αποκτά κακή σχέση με την τροφή. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί έχει Ν.Α, αλλά δείχνει ότι ο γονιός πρέπει να παρέμβει, πολλές φορές και με την συμβολή του ειδικού παιδοψυχολόγου : ακούμε συχνά μητέρες να εκφράζουν παράπονα για την διατροφική συμπεριφορά των παιδιών τους:

 • «το παιδί μου είναι δύσκολο στο φαγητό» , η επιλεκτικότητα στην τροφή μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από τα 6 έτη.
 • «το παιδί μου είναι όλη μέρα με 1 γεύμα και τρώει μόνο αυτό που του αρέσει» , περιορισμός στην γκάμα των γευμάτων, αλμυρών ακόμα και γλυκών!
 • «το παιδί μου δεν τρώει τίποτα όλη μέρα. Πως ζει αυτό το παιδί;» ο σχεδόν πλήρης περιορισμός της τροφής μπορεί να αρχίσει στα κορίτσια κυρίως , ακόμα και από τα 7 έτη.

 

Στην συνέχεια και όσο οι γονείς πιέζουν τα παιδιά να καταναλώνουν τροφές, όσα από αυτά τα παιδιά πρόκειται να αναπτύξουν νευρική ανορεξία αρχίζουν να εφαρμόζουν «συμπεριφορές κάλυψης» ώστε να μην έρχονται σε αντιπαράθεση με το οικογενειακό περιβάλλον:

Πολύ συχνά βλέπουμε τα ανορεκτικά πλέον παιδιά να :

 • Ξεκινούν δίαιτες λίγων θερμίδων (600-800 θερμίδων) με το πρόσχημα της υγιεινής διατροφής.
 • Ασχολούνται υπερβολικά με την μέτρηση των θερμίδων και των λιπαρών στα γεύματα, με το πρόσχημα της υγιεινής διατροφής.
 • Αναφέρονται συχνά και πολλές φορές κοροϊδευτικά στα πολλά κιλά των συμμαθητών , φίλων και συγγενών τους , κάτι που το χρησιμοποιούν ως παράδειγμα προς αποφυγή.
 • Ασχολούνται με την μαγειρική , μαγειρεύουν για τους άλλους και δεν τρώνε ποτέ τα ίδια αυτό που μαγείρεψαν. Με τον τρόπο αυτό ελέγχουν το φαγητό που βρίσκεται στο τραπέζι ώστε να έχει λίγες θερμίδες και να είναι υγιεινό , κατά την άποψη τους πάντα.
 • Τρώνε αργά και κόβουν το φαγητό σε πολύ μικρά κομμάτια. Αυτές οι συμπεριφορές ονομάζονται τελετουργικές και είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικές στην Ν.Α.
 • Κάνουν πολύ συχνή και επίπονη άσκηση , ώστε κατά την γνώμη τους να «καεί» το πολύ φαγητό που έφαγαν.
 • Κοιτάζονται πολύ συχνά στον καθρέφτη και ζυγίζονται υπερβολικά συχνά. Ποτέ δεν είναι ευχαριστημένα με αυτό που βλέπουν και πάντα θεωρούν τον εαυτό τους υπέρβαρα, γι αυτό και κατά την γνώμη τους πρέπει να κάνουν αυστηρότερη δίαιτα!
 • Τρώνε πολύ και κάνουν εμετούς (βουλιμικά επεισόδια). Η βουλιμία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την Ν.Α και συνήθως συνυπάρχει, κάτι που μπορεί να αποβεί παραπλανητικό για τους γονείς.
 • Παρουσιάζουν διαταραχές στον κύκλο τους , κάτι που φοβούνται να αναφέρουν ή ψεύδονται όταν ερωτηθούν σχετικά.

Σε πιο προχωρημένα στάδια : ο γονιός είναι εύκολο να ξεχωρίσει κάποια από τα εξωτερικά σημάδια (της εγκατεστημένης πια) νευρικής ανορεξίας στο σώμα : λεπτά και εύθραυστα μαλλιά-νύχια , υπερβολική τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα , ανεπαρκής ανάπτυξη στήθους , κρύα και μελανιασμένα άκρα, ξηροδερμία, καμπούρα , αποδυναμωμένοι μύες και συχνά αμηνόρροια. Όλα αυτά σε συνδυασμό με έλλειψη ενέργειας, νευρικότητα, υπογλυκαιμία, αναιμία ακόμα και οστεοπόρωση. Σε ψυχικό επίπεδο, παρατηρούμε κατάθλιψη και απομόνωση του παιδιού από τους φίλους και τους συγγενείς ακόμα και αυτοκτονικές τάσεις.

Είναι λοιπόν σημαντικό να θυμόμαστε ότι η νευρική ανορεξία :

 • Δεν αναπτύσσεται «ξαφνικά από το πουθενά». Υπάρχουν πάντοτε σημάδια προβληματικής σχέσης του παιδιού με την τροφή ακόμα και από τα 6 χρόνια , τα οποία δεν πρέπει να παραμελούνται.
 • Δεν αναπτύσσουν όλα τα παιδιά που είναι «δύσκολα» στα φαγητό , Ν.Α και ψυχογενή βουλιμία, αλλά χωρίς έγκαιρη βοήθεια , αυξάνονται οι πιθανότητες να τις αναπτύξουν.
 • Δεν εμφανίζεται μόνο στην εφηβεία και ούτε μόνο στα κορίτσια. Ένα μικρό ποσοστό αγοριών , εφήβων και μη , προσβάλλεται επίσης.
 • Προσβάλλονται και οι αθλητές – αθλήτριες.
 • Σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ψυχογενή βουλιμία και σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχουν.
 • Τα ανορεκτικά – βουλιμικά παιδιά εκπαιδεύονται στο να κρύβονται , γι αυτό και η διαταραχή δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμη σε πρώιμα στάδια , αλλά σε πολύ προχωρημένα.
 • Όταν είναι πια αναγνωρίσιμη από τον γονιό , η Ν.Α έχει ήδη εγκατασταθεί και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
 • Όταν ο γονιός αντιληφθεί την ύπαρξη των διαταραχών αυτών , ΠΡΕΠΕΙ να ζητήσει την βοήθεια των ειδικών , δίχως άλλη καθυστέρηση.
 • Ο γονιός είναι καλό να έχει πάντοτε στο μυαλό του , ότι το «προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν».

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Γκιουζέπας Ι. , Ιακωβίδης Α. ,Κανδύλης Δ. ,Φωκάς Κ. : «Κλινική Ψυχιατρική» (ΔΕΠ , Τομέας Νευροεπιστημών ΑΠΘ , Θεσσαλονίκη , επιστημονικές εκδόσεις Παρησιανού).

Κατριού Δ., Κρεμενόπουλος Γ. , Παντελιάδης Χ. : «Παιδιατρική» (ΔΕΠ , Τομέας Υγείας παιδιού ΑΠΘ , Θεσσαλονίκη 1997).


Φαχαντίδου Α. , Χασαπίδου Μ. : «Διατροφή για υγεία , άσκηση και αθλητισμό» (university studio press, 2002).


Ζαμπέλας Α. , : «Κλινική διαιτολογία και διατροφή με στοιχεία παθολογίας» , (Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη , 2007)

 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Scroll To Top