Νέα άρθρα

Αποτοξίνωση και νερό: 8 λόγοι για να πιούμε νερό

Αποτοξίνωση και νερό: 8 λόγοι για να πιούμε νερό

Αποτοξίνωση και νερό: 8 λόγοι για να πιούμε νερό       

 Αποτοξίνωση και νερό είναι 2 έννοιες που στο μυαλό μας πάνε μαζί. Αποτοξινώνει όντως το νερό τον οργανισμό μας; Αν ναι με ποιόν τρόπο;

Αποτοξίνωση και νερό: 8 λόγοι για να πιούμε νερό

Δεν υπάρχουν μελέτες και σχετικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι το νερό έχει «μαγικές» δυνάμεις στην αποβολή αυτών που εμείς αποκαλούμε «τοξίνες» (ή ορθότερα) βλαβερές ουσίες  από τον οργανισμό.

Και τούτο γιατί οι «τοξικές» ουσίες που είναι δυνατόν να εισέρθουν το σώμα μας μέσω της διατροφής, είναι πολύ ισχυρές και βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον ο οργανισμός να τις αποβάλει, ακόμα και με τους εξαιρετικά εξελιγμένους μηχανισμούς που διαθέτει.

Αποτοξίνωση και νερό: πότε μια ουσία θεωρείται «τοξική» για τον οργανισμό;

Σύμφωνα με την βασικότερη αρχή της τοξικολογίας: «θεωρητικά όλες οι ουσίες είναι δηλητήρια και μόνο η δόση είναι αυτή που διαφοροποιεί την τοξική τους δράση». (Παράκελσος 1493-1541). Μετά την αρχική έκθεση του οργανισμού σε μια τοξική-χημική ουσία μέσω της τροφής, εκείνη διαχέεται (κατά κύριο λόγο) και κυκλοφορεί στον οργανισμό μέσα από τις λιποπρωτεϊνικές προστατευτικές του μεμβράνες  σε άλλα όργανα όπως το δέρμα, οι πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα.

Μια πρώτη αντίδραση του οργανισμού για να αποφύγει τις τοξικές-επιβλαβείς συνέπειες, είναι να προωθήσει τις ουσίες αυτές στο ήπαρ για αποτοξίνωση, στην ουσία δηλαδή για διάσπαση (detoxication). Στην συνέχεια οι ουσίες απεκκρίνονται σε κάποιο βαθμό από τον οργανισμό αφού μεταβολισθούν από το ήπαρ (διασπαστούν), κυρίως από το νεφρά. Η όλη διαδικασία γίνεται μέσα σε υδάτινο περιβάλλον που φυσικά είναι εντελώς απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αποτοξίνωσης.

Αποτοξίνωση και νερό: ο ρόλος του νερού στην «αποτοξίνωση»

Το νερό λοιπόν βρίσκεται μέσα και έξω από το κάθε κύτταρο και αποτελεί βασικότατο συστατικό της ίδιας της ζωής, αλλά παρεμβαίνει έμμεσα στην διαδικασία της αποτοξίνωσης του οργανισμού, όχι άμεσα.

Το νερό δηλαδή δεν αποτελεί διαλύτη των βλαβερών τοξικών-χημικών ουσιών, αλλά ούτε και του περιττού μας λίπους. Αποτελεί το υπόστρωμα, την βάση πάνω στην οποία λαμβάνει χώρα η όλη διαδικασία της αποτοξίνωσης.

 

Αποτοξίνωση και νερό: 8 λόγοι για να πιούμε νερό

Αποτοξίνωση και νερό: 8 λόγοι για να πιούμε νερό

Αποτοξίνωση και νερό: 8 λόγοι για να πιούμε νερό    

Παρόλο που το νερό δεν καίει λίπος ούτε «αποτοξινώνει», είναι απαραίτητο γιατί:

  1. Ενυδατώνει τον οργανισμό και αυξάνει τον όγκο του αίματος,
  2. Βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου, την σύσταση των κοπράνων και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας,
  3. Έχει ευεργετική δράση για το δέρμα καθώς ενισχύει την φυσιολογική του λίπανση (ενισχύει τον φυσιολογικό παράγοντα λίπανσης του δέρματος NMF),
  4. Ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος μέσω του ιδρώτα,
  5. Καταστέλλει την όρεξη γιατί αδρανοποιεί το γαστρικό υγρό που βοηθά στην χώνευση,
  6. Βοηθά στην καλή λειτουργία των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος,
  7. Έχει ευεργετική δράση στην πρόληψη του καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος,
  8. Ασκεί προστατευτική δράση στην καρδιά συντελώντας στην αποβολή των κατακρατήσεων των υγρών του σώματος.

 

νερό και αποτοξίνωση

Είναι συνεπώς εξαιρετικά ευεργετικό να πίνουμε νερό για πολλούς λόγους που σχετίζονται με την γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού μας. Πολλές φόρες όμως μπερδεύουμε την αποτοξίνωση με την ενυδάτωση, την κατανάλωση του νερού με την «λιποδιάλυση», την αύξηση του μεταβολισμού με την αύξηση του νερού στο σώμα μας. Τούτες οι έννοιες συγχέονται σκόπιμα, κυρίως για λόγους μάρκετινγκ.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

ΠΗΓΕΣ:

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)

2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

3.Worthington-Roberts, B.-Williams Rodwell S.: «Nutrition Through the Life Cycle», 3th Edition

One comment

  1. Pingback: Αιμορροΐδοπάθεια : Η διατροφή έχει την λύση για τις αιμορροΐδες | Ειδησεις Ελλαδα

Scroll To Top