Νέα άρθρα

Το μητρικό γάλα

 μητρικό γάλα

Ο μητρικός θηλασμός είναι αναντικατάστατος και πολύτιμος για την σωστή σωματική , ψυχική και πνευματική υγεία του εμβρύου. Είναι μια εγκεφαλική λειτουργία που ξεκινά με τον ερεθισμό της θηλής από το στόμα του μωρού , συνεχίζει με την έκκριση των ορμονών προλακτίνη και οξυτοκίνη που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή και την προώθηση του μητρικού γάλακτος στον μαστό και ολοκληρώνεται με την σωστή τοποθέτηση του μωρού στον μαστό από τις πρώτες κιόλας 6-12 ώρες μετά την γέννηση του.

Τις πρώτες μέρες το μωρό θηλάζει για 3-5 λεπτά από τον κάθε μαστό , μετά όμως προοδευτικά μπορεί να θηλάζει και για περισσότερο από 15 λεπτά. Το περισσότερο μητρικό γάλα , το μωρό το παίρνει στα 5 πρώτα λεπτά του θηλασμού. Η γαλουχία , η εκτεταμένη δηλαδή έκκριση του μητρικού γάλακτος εγκαθίσταται βαθμιαία από την 3η – 4η μέρα .

Το μητρικό γάλα διακρίνεται σε :

  • Πύαρ ή πρωτόγαλα : εκκρίνεται τις 2-3 πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό. Περιέχει περίπου 1000 θερμίδες ανά λίτρο και είναι πλούσιο σε λευκώματα όπως οι σφαιρίνες αλλά και σε άλλες πρωτεΐνες που θα βοηθήσουν τις αυξημένες ανάγκες του εμβρύου για ανάπτυξη .Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία αλλά φτωχό σε υδατάνθρακες (σάκχαρα) και σε λίπη (και κυρίως στο λινολεΪκό οξύ και τα πολύτιμα πολυακόρεστα παράγωγα του).
  • Ώριμο μητρικό γάλα : είναι πλήρες σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία όπως : σε πρωτεΐνες (70% ορός γάλακτος και 30 % καζεΐνη), τα λίπη αραχιδονικό οξύ και δοκοσαεξανοϊκό οξύ) και σε υδατάνθρακες (7,1% εκ των οποίων περισσότερη είναι η λακτόζη) , έχει ιχνοστοιχεία και βιταμίνες  (βιτ. A , β καροτίνη, B6, B8, B12 ,C , D , νιασίνη, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ) και επιπλέον έχει ανοσολογικές ιδιότητες : αντισώματα IgA που προστατεύουν το βρέφος από ιούς, βακτήρια , την λακτοφερίνη που εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων στο γαστρεντερικό σωλήνα, άλλες ανοσοσφαιρίνες όπως οι ΙgG & IgM , την λυσοζύμη που προωθεί την ανάπτυξη της υγιούς εντερικής χλωρίδας , καθώς και τον παράγοντα Bifid us .

Η επάρκεια του μητρικού γάλακτος στα συστατικά αυτά εξαρτάται από την διατροφή της εγκύου όχι μόνο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , αλλά και πριν από αυτή , κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και συχνά παραμελείται.

 μητρικό γάλα

Πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το μητρικό γάλα:

  • Εξασφαλίζει μια φυσική διατροφή για το βρέφος,
  • Έχει αντισώματα και βοηθά το ανοσοποιητικό του σύστημα να αναπτυχτεί,
  • Ελαττώνει την βρεφική ευαισθησία από γαστρεντερικά αίτια,
  • Περιέχει έτοιμες ορμόνες από την μητέρα όπως οι απαραίτητες θυροξίνη και ινσουλίνη,
  • Δεν προκαλεί αλλεργία όπως πιθανόν τα έτοιμα γάλατα,
  • Είναι εύπεπτο,
  • Αυξάνει το συναισθηματικό δέσιμο της μητέρας με το βρέφος,
  • Και δεν στοιχίζει , ενώ αξίζει!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top