ΚΟΥΙΖ: ποιο είναι το φρούτο με τα περισσότερα «καλά» λιπαρά;
Μερικοί το προτιμούν ωμό σαν σνακ με αλάτι και λεμόνι, άλλοι το προσθέτουν στην σαλάτα και άλλοι το πολτοποιούν για να το βάλουν σε ντρέσινγκ και σάλτσες. Ποιο είναι το φρούτο με τα περισσότερα καλά λιπαρά;
ΚΟΥΙΖ: ποιο είναι το φρούτο με τα περισσότερα «καλά» λιπαρά;
Το αβοκάντο! Είναι δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Τούτο δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού το αβοκάντο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και μάλιστα σε καλά φυτικά λιπαρά οξέα. Περίπου το 88% της σάρκας του αποτελείται από φυτικά λίπη, πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα με κυριότερο αυτών το ελαϊκό οξύ.
Ως δέντρο, ανήκει στο γένος Περσέα στην οικογένεια των Δαφνοειδών και πρώτο ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους. Από εκεί διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές, στις Η.Π.Α., την Βενεζουέλα, την Κολομβία, την Χιλή και την Κούβα και έφτασε μέχρι Ισραήλ και την Αυστραλία. Στην Ευρώπη έφθασε μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν άρχισε η καλλιέργεια του στην Ισπανία και στην Πορτογαλία ενώ στην Ελλάδα έφθασε λίγο αργότερα από τις Η.Π.Α.
Ο καρπός του δέντρου έχει γεύση βουτυρώδη, λιπαρή και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή του, αλλά αφού περάσει αρκετός χρόνος ώστε να ωριμάσει. Όταν ωριμάσει η σάρκα του είναι αρκετά μαλακή. Το σχήμα του είναι ωοειδές με μακρύ κωνικό λαιμό και ο φλοιός του έχει χρώμα πράσινο. Η σάρκα του είναι κιτρινοπράσινη με έντονη την λιπαρή βουτυρώδη οσμή και γεύση.
Θρεπτική αξία
- Το αβοκάντο χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και στα πολύτιμα καροτενοειδή του (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, α- και β-καροτίνη), καθώς και στις υψηλές συγκεντρώσεις της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, φαίνεται να είναι εξαιρετικά ευεργετικό έναντι του καρκίνου, ενώ σε συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, αποδείχθηκε ότι το εκχύλισμα του αβοκάντο ότι ασκεί ευεργετική δράση έναντι του καρκίνου του προστάτη.
- Πολυάριθμες έρευνες αποδεικνύουν την καρδιοπροστατευτική δράση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει μεταξύ άλλων φρούτων και λαχανικών και το αβοκάντο.
- Επιπλέον, σε ειδική μελέτη που διεξήχθη και αφορούσε στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του αβοκάντο, διαπιστώθηκε ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε αβοκάντο μπορεί να μειώσει την ολική αλλά και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη, καθώς και να αυξήσει την «καλή» (HDL) χοληστερίνη.
- Το αβοκάντο είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο και σε κάλιο, έναν από τους σημαντικότερους ηλεκτρολύτες που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο (και φτωχών σε νάτριο-αλάτι) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων και άρα μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.
- Το αβοκάντο περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος και βιταμίνης Ε, τα οποία έχουν ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση, βοηθούν στην αιμοποίηση και την αντιγήρανση αλλά και στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Θερμιδική αξία :
Μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία, άλλα δεν παύει να είναι πολύ παχυντικό. Ένα κανονικό σε μέγεθος αβοκάντο έχει περίπου 320 θερμίδες και 5-6 γραμμάρια καθαρού λίπους, δηλαδή μιλάμε για την πενταπλάσια-εξαπλάσια ποσότητα θερμίδων από τα άλλα φρούτα του ίδιου μεγέθους!
Συμβουλές για την κατανάλωση του:
Εάν λοιπόν θα το καταναλώσετε στην σαλάτα σας, μην προσθέτετε ελαιόλαδο που επίσης έχει πολλές θερμίδες, ενώ αν το φάτε ωμό σαν φρούτο, φροντίστε να είναι μικρού μεγέθους και μόνο 1 στον αριθμό. Αν προστεθεί σαν ντρέσινγκ στα φαγητά, καλό θα είναι να είναι αραιωμένο με γιαούρτι, τυρί κρέμα ή νερό, ώστε να μειωθεί η ποσότητα του στο φαγητό.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα