Κέτσαπ, μουστάρδα: είναι vegan;
Μπορούν όσοι ακολουθούν διατροφή vegan να προσθέτουν κέτσαπ και μουστάρδα στις λιχουδιές τους; Κέτσαπ, μουστάρδα: είναι vegan; Από τι αποτελούνται; Δείτε τα γραφήματα!
Κέτσαπ, μουστάρδα: είναι σίγουρα vegeterian
Κέτσαπ, μουστάρδα μπορούν σίγουρα να καταναλωθούν από τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή γιατί δεν περιέχουν καθόλου προϊόντα ψαριού, κρέατος, γαλακτοκομικών ή αυγού στην σύσταση τους, είναι όμως κατάλληλα για διατροφή από άτομα vegan; Ας δούμε την σύσταση τους:
Κέτσαπ:
Το γνωστό μας κέτσαπ ΕΙΝΑΙ VEGAN: στην βασική εκδοχή που μπορούμε να βρούμε στο ράφι του πολυκαταστήματος, περιέχει κατά σειρά υψηλότερης περιεκτικότητας:
- Μεγάλη περιεκτικότητα συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας,
- Μέτρια περιεκτικότητα σε σιρόπι καλαμποκιού που χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη. Πολλά προϊόντα περιέχουν άλλα γλυκαντικά όπως ζάχαρη, ισογλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης και φρουκτόζης (ή αλλιώς ιμβερτοζάχαρο) ενώ μερικά προϊόντα έχουν αντικαταστήσει την ζάχαρη με στέβια ή Φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης. Προϊόντα κέτσαπ που δεν χρησιμοποιούν ζάχαρη στην σύσταση τους, την αντικαθιστούν συχνά με πουρέ μήλου, σταφυλιού ή φρούτων.
- Μέτρια ποσότητα σε απεσταγμένο λευκό ξύδι, μηλόξυδο, ξύδι από κρασί ή ξύδι από σταφύλια,
- Αλάτι,
- Μπαχαρικά και αποξηραμένα αρτύματα όπως σέλινο, κρεμμύδι σε σκόνη, σκόρδο,
- Συντηρητικά και τροποιημένο άμυλο ανάλογα με το προϊόν (το άμυλο προσδίδει στο προϊόν πυκνότητα και σταθερότητα).
Μουστάρδα:
Η αγαπημένη μας μουστάρδα ΕΙΝΑΙ VEGAN: στην βασική εκδοχή που μπορούμε να βρούμε στο ράφι του πολυκαταστήματος, περιέχει κατά σειρά υψηλότερης περιεκτικότητας:
- Σκόνη μουστάρδας και σινοπόσπορους αλεσμένους ή σιναπόσπορους ολικής άλεσης,
- Νερό,
- Ξύδι διαφόρων ειδών ή συμπυκνωμένο χυμό λεμονιού,
- Αλάτι,
- Ενδεχόμενα πίκλες από λαχανικά,
- Μπαχαρικά όπως κουρκουμά, κάρυ, μπούκοβο ή πιπεριές τσίλι και ανάλογα με το είδος της που μπορεί να είναι ήπια ή μέτρια καυτερή ή πολύ καυτερή,
- Εάν η μουστάρδα περιέχει μέλι, τότε ΔΕΝ είναι vegan αλλά εξακολουθεί να είναι χορτοφαγική.
⇒Εάν θέλετε να δείτε τις θερμίδες του κέτσαπ και της μουστάρδας, δείτε εδώ: Κέτσαπ και θερμίδες: Μπορώ να τρώω στην δίαιτα; και Μουστάρδα και θερμίδες. Μπορώ να τρώω στην δίαιτα;
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).
2.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ, «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).
3.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).