Νέα άρθρα

Καλαμπόκι και δίαιτα. Χρειάζεται προσοχή!

kalampoki-diaitologia-gr

 

Καλαμπόκι και δίαιτα. Χρειάζεται προσοχή!

Το καλαμπόκι ή αλλιώς αραβόσιτος είναι ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιούμενα σιτηρά παγκοσμίως και αποτελεί τη βασική τροφή για πολλές χώρες κυρίως του τρίτου κόσμου, λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας του, της συμπυκνωμένης ενέργειας που παρέχει στον οργανισμό, αλλά και της διαδεδομένης καλλιέργειας του. Η διατροφική αξία του καλαμποκιού:

Καλαμπόκι και θερμίδες. Χρειάζεται προσοχή!

Πλούσια πηγή θερμίδων.

Η θερμιδική περιεκτικότητα του ωμού καλαμποκιού είναι 360 θερμίδες ανά 100γρ., κάτι που το κατατάσσει μεταξύ των υψηλότερων θερμιδικά τροφίμων στον τομέα των σιτηρών-δημητριακών. Οι θερμίδες αυτές αντιστοιχούν σε 6 γεμάτες κουταλιές σούπας ωμό καλαμπόκι ή 1 μικρό φλυτζάνι ή 1 μικρή ρόκα (1 μικρό καλαμπόκι ολόκληρο). Όταν το καλαμπόκι βράζεται ή κονσερβοποιείται, χάνει σημαντικό μέρος του αμύλου στο νερό βρασμού και οι θερμίδες του μειώνονται σημαντικά.

Αναλυτικά οι θερμίδες στα προϊόντα του καλαμποκιού:

– 1 κιλό αλεύρι καλαμποκιού: 3.600 Θερμίδες.


– 1 μέτριο φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι καλαμποκιού: 490 Θερμίδες.


– 1 κουτάλι της σούπας αλεύρι καλαμποκιού:  53 Θερμίδες.

 

– Ένα κανονικό καλαμπόκι ψητό ή βραστό:  280 Θερμίδες.


– Καλαμπόκι κονσέρβα (όχι ωμό) τα 100 γρ.:  83 Θερμίδες.

 

-Κορν φλεικς – δημητριακά από καλαμπόκι : ένα μικρό φλιτζάνι τσαγιού 100 θερμίδες.

Καλαμπόκι και δίαιτα

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών!

Το καλαμπόκι είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β, Ε , θειαμίνης και νιασίνης, παντοθενικού οξέος, καθώς και πολλών μεταλλικών στοιχείων, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Το καλαμπόκι παρέχει ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινής απαίτησης του οργανισμού μας σε φολλικό οξύ (ή αλλιώς φυλλικό οξύ), μιας πολύ σημαντικής βιταμίνης που βοηθά στην αιμοποίηση (στην παραγωγή αίματος από τον ορφανισμό) και παίζει καθοριστικό ρόλο στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στο καλαμπόκι, λειτουργούν ως αντικαρκινικοί παράγοντες και δρουν προληπτικά στη νόσο Alzheimer, τις φλεγμονές και στην γήρανση του οργανισμού, ενώ η βήτα-κρυπτοξανθίνη, μια καροτενοειδής ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προφυλάσσει από τον καρκίνο των πνευμόνων. Περιέχει επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο πολύτιμες ουσίες που προστατεύουν τον οφθαλμό -μεταξύ άλλων- από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, της κυριότερης αιτίας απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.

Καλαμπόκι και δίαιτα. Χρειάζεται προσοχή!

Πλούσια πηγή φυτικών ινών!

Πρόληψη της δυσκοιλιότητας και του καρκίνου του παχέος εντέρου: Ένα φλιτζάνι καθαρισμένο καλαμπόκι αντιστοιχεί στο 18% της ημερήσιας συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (Σ.Η.Π) φυτικών ινών, που βοηθά στην ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες, συντελεί όμως και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πλούσια πηγή ανόργανων αλάτων!

Το καλαμπόκι περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και χαλκό. Επίσης περιέχει πολύ σημαντικά για την υγεία ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο.

Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών!

Το καλαμπόκι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ έχει αποδειχθεί ότι το μαγείρεμα αυξάνει την συγκέντρωση αυτών των αντιοξειδωτικών ουσιών στο γλυκό καλαμπόκι.

Είναι επίσης μια πλούσια πηγή ενός φαινολικού σύνθετου οξέος, του φερουλικού οξέος, ενός αντικαρκινικού παράγοντα αποτελεσματικού στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και του ήπατος. Οι ανθοκυανίνες, που βρίσκονται στο πορφυρό καλαμπόκι (μωβ καλαμπόκι) επίσης μπορούν να λειτουργήσουν «αντικαρκινικοί» παράγοντες.

Καλαμπόκι και δίαιτα. Χρειάζεται προσοχή!

Κάρδιο-προστατευτικές ιδιότητες!

Το καλαμποκέλαιο αποδεδειγμένα παρουσιάζει αντι-αθηρωματική δράση εμποδίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η κατανάλωση του φλοιού του καλαμποκιού μειώνει την LDL, την κακή δηλαδή χοληστερόλη του πλάσματος του αίματος, γιατί μειώνει την απορρόφηση της χοληστερόλης των τροφών από τον οργανισμό.

⊗Μπορείτε λοιπόν να καταναλώνετε το καλαμπόκι και να απολαμβάνετε τα ευεργετικά του οφέλη, φροντίζοντας όμως να κρατάτε το μέτρο στην ποσότητα του!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).

2.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

3.Worthington-Roberts, B.-Williams Rodwell S.: «Nutrition Through the Life Cycle«, 3th Edition.

Comments are closed.

Scroll To Top