Νέα άρθρα

Ισχαιμική κολίτιδα και διατροφή

Ισχαιμική κολίτιδα και διατροφή

Γνωρίζετε ποια είναι η πάθηση αυτή και πως πρέπει να είναι δομημένο ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής;

Ο όρος ισχαιμική κολίτιδα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις διαβαθμίσεις των ισχαιμικών βλαβών (φτωχής αιμάτωσης) του παχέος εντέρου, σε ένα φάσμα από ιάσιμες (ανατάξιμες μορφές) μέχρι την γαγγραινώδη μορφή, την σοβαρότερη μορφή ισχαιμικής κολίτιδας.

Το 90% των ασθενών είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και δεν υπάρχει εμφανής διαφορά ανάμεσα στα 2 φύλα. Η ελάττωση της αιμάτωσης τμήματος του παχέος εντέρου λόγω της ισχαιμίας, μπορεί να προκαλέσει από απλό οίδημα στο έντερο μέχρι νέκρωση τμήματος του, με διάτρηση και περιτονίτιδα.

Η διατροφή στις περιπτώσεις ισχαιμικής κολίτιδας σκοπό έχει την αντιμετώπιση σοβαρών συμπτωμάτων που παρατηρούνται σε διάφορες μορφές της ασθένειας όπως η διάρροια, οι αιμορραγίες,  η αφυδάτωση, οι διαταραχές των ηλεκτρολυτών, η απώλεια λευκωμάτων ή/και η συνοδός δυσθρεψία ενώ είναι σημαντική η σταδιακή εισαγωγή τροφής σε ασθενείς με ανατάξιμη, παροδική ή χρόνια μορφή της νόσου. Στις πολύ σοβαρές μορφές της νόσου όπως η γαγγραινώδης και η κεραυνοβόλος, η ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΡΟΦΗΣ είναι επιβεβλημένη.

Ισχαιμική κολίτιδα και διατροφή

Ισχαιμική κολίτιδα και διατροφή: η αιμάτωση του εντέρου

Ισχαιμική κολίτιδα και διατροφή

Πως πρέπει να είναι δομημένο ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής για την ισχαιμική κολίτιδα;

Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής για την ισχαιμική κολίτιδα θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές, εύπεπτες, ελαφριές και μη λιπαρές που δεν απαιτούν ιδιαίτερη συγκέντρωση αίματος στο στομάχι για να χωνευθούν, χαμηλό όγκο τροφής στο στομάχι καθώς και αντιμετώπιση των κατά περίπτωση συμπτωμάτων όπως οι διάρροιες, οι εμετοί ή η δυσθρεψία που είναι δυνατόν να παρουσιασθούν ταυτόχρονα. 

Για αυτό :

  1. ΤΡΩΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 3 ΜΕΤΡΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ (πρωί-μεσημέρι-βράδυ) ΚΑΙ 2-3 ΜΙΚΡΑ ΣΝΑΚ. Δεν φορτώνουμε πολύ το στομάχι  μας ώστε να μπορεί το έντερο μας να πέψει την τροφή χωρίς να χρειαστεί ιδιαίτερη παροχή αίματος.
  2. ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΤΟ  ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΚΗΣ-ΣΙΚΑΛΕΩΣ-ΠΟΛΥΣΠΟΡΟ. Το λευκό ψωμί και το ψωμί με καλαμποκίσιο αλεύρι έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και για αυτό πέπτονται καλύτερα. Τα ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ (κορν φλέικς, κουάκερ, βρώμη καθώς και οι μπάρες δημητριακών) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ερεθίζουν το έντερο.
  3. ΤΡΩΜΕ ΛΙΓΟ ΚΡΕΑΣ: 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο (κιμάς-μοσχάρι-αρνί-κατσίκι-συκώτι) και 1-2 φορές την εβδομάδα λευκό κρέας (άπαχο χοιρινό-ψαρονέφρι ή κοτόπουλο) με λίγο λάδι, ψητό και σπάνια τηγανιτό. Το κρέας είναι πρωτεϊνούχο και η πέψη του διαρκεί αρκετή ώρα στο έντερο, κάτι που δεν το επιζητούμε.
  4. ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΝΤΑΙ γιατί είναι δύσπεπτα, εκτός εάν καταναλωθούν 1 φορά στις 15 ημέρες και να είναι πολύ καλά βρασμένα. Καλύτερη από όλα είναι η φακή λόγω του σιδήρου, αλλά και λόγω του ότι είναι πιο εύπεπτη.
  5. ΤΑ ΛΑΔΕΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ (αρακάς , γεμιστά , κολοκύθια γεμιστά, μπριάμ ,  τουρλού κ.τ.λ) ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ (τα τρώμε 2 φορές την εβδομάδα), φροντίζουμε να μην έχουν πολύ αλάτι ούτε πολύ λάδι , να μην έχουν σκόρδο-κρεμμύδι και πολλά μπαχαρικά. Προσοχή στο σπανάκι , το πράσο , τις μπάμιες, την μελιτζάνα, τα φασολάκια και τα σπαράγγια που μπορεί να προκαλέσουν διάρροιες, ενώ τα κουκιά και τα βραστά χόρτα καλύτερα να αποφεύγονται.
  6. ΤΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ  ΤΡΟΦΙΜΑ (πατάτες , κριθαράκι αλλά και τα μακαρόνια) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΦΑΓΗΤΟ 1-2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ γιατί είναι εύπεπτα (σε μικρές ποσότητες: 1-2 μεσαίες πατάτες ψητές, πουρέ ή βραστές και ½ πιάτο ρηχό βραστά μακαρόνια ή κριθαράκι ή 1 φλ. βραστό κοφτό μακαρονάκι , φιδές, τραχανάς , πλιγούρι.) Στα φαγητά αυτά μπορεί να προστεθεί ντομάτα φρέσκια τριμμένη χωρίς όμως τα σπόρια και την φλούδα της.
  7. ΨΑΡΙ ΨΗΤΟ 1-2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (καλύτερα με λίγο λίπος γιατί το λίπος χρειάζεται ιδιαίτερη διαδικασία για να χωνευθεί από το έντερο). Πολύ θρεπτικός είναι ο ζωμός του ψαριού, δηλαδή η ψαρόσουπα που περιέχει λαχανικά. Τα θαλασσινά στην σχάρα ή αχνιστά-σαχανάκι μπορούν να καταναλωθούν χωρίς πρόβλημα.
  8. ΤΡΩΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (καλύτερα φρούτα εποχής ή 1 μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκάλι φρέσκο). Αν υπάρχει διάρροια, τότε ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ και γενικά τα όξινα φρούτα (γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο , δαμάσκηνα φρέσκα ή ξερά καθώς και όλα τα ξερά φρούτα) και καλό είναι να καταναλώνονται η μπανάνα , το μήλο και το αχλάδι. Το καρπούζι, το πεπόνι , τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια , ο ανανάς, τα κεράσια μπορούν να φαγωθούν χωρίς πρόβλημα, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ γιατί σχετίζονται με αλλεργίες. Όλα τα φρούτα καλό είναι να καταναλώνονται σε θερμοκρασία δωματίου και όχι πολύ κρύα. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΛΟΙΟ ΤΟΥΣ ή μπορούν να γίνουν πολτός (μίξερ). Πολύ νόστιμες και θρεπτικές είναι οι κομπόστες (καλύτερα σπιτικές), ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ γιατί μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα.
  9. ΟΛΑ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ (γάλα ελαφρύ, ξινόγαλα, γάλα πλήρες, γάλα κατσικίσιο.) Αν υπάρχει δυσανεξία σε κάποιο γαλακτοκομικό, τότε αυτό να μην καταναλώνεται καθόλου και να αντικαθίσταται από κάποιο άλλο.
  10. ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, αυτά που έχουν προβιοτική και πρέβιοτικη καλλιέργεια μυκήτων-θρεπτικών συστατικών και το αναγράφουν σαφώς στην συσκευασία τους, μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και ενδεχομένως βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντερικού βλεννογόνου.
  11. ΤΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ , ακόμα και αν είναι λαχανικά ή ψάρια.
  12. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ 1-2 ΑΥΓΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (καλύτερα βραστά με ψωμί , καλά βρασμένα – ΟΧΙ ΜΕΛΑΤΑ-ΤΗΓΑΝΙΤΑ που είναι πιο δύσπεπτα).
  13. ΤΡΩΜΕ ΣΑΛΑΤΕΣ ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ  περισσότερο βραστές και όχι ωμές , να είναι πολύ καλά πλυμένες , χωρίς πολύ αλάτι με μέτριο λεμόνι ή το ξύδι. Εάν το άτομο έχει στομαχικές διαταραχές τότε το λεμόνι πρέπει να αποφεύγεται. Το κουνουπίδι, το πράσο, το παντζάρι, το μπρόκολο, το λάχανο και το σπανάκι ενδέχεται να προκαλέσουν δυσπεψία ή διάρροια , γι αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Το μαρούλι, η ντομάτα (χωρίς τα σπόρια), το κολοκύθι, η γλυκιά κολοκύθα, το καρότο, το μαϊντανό και το σέλινο, το άνηθο είναι ελαφριά και εύπεπτα.
  14. ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ Η ΖΑΧΑΡΗ. Το ζελέ με φρούτα, τα γλυκά με κρέμα και γάλα, το σπιτικό κέικ , η μηλόπιτα κ.τ.λ. είναι προτιμότερα από τα αγοραστά γλυκά (πάστες-τούρτες-σοκολάτες-συροπιαστά-γκοφρέτες-κρουασάν) που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο-ζάχαρη-χρώματα και συντηρητικά. Πολύ καλό είναι και το μέλι , όμως μπορεί να προκαλέσει διάρροια αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.
  15. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΡΥΦΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΡΥΦΗ ΖΑΧΑΡΗ. (πατατάκια, ξηρούς καρπούς, παστά τρόφιμα, χυμοί εμπορίου, τουρσιά, αγοραστές κονσέρβες, κέτσαπ , ψωμιά χάμπουργκερ – τοστ). Αποφεύγουμε επίσης τους πολλούς καφέδες και το πράσινο-μαύρο τσάι που έχουν πολλή καφεΐνη.
  16. Το κάθε γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως υδατάνθρακες, άφθονες βιταμίνες, ηλεκτρολύτες, νερό και υγρά.
  17. ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)

2.Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).

3.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

Comments are closed.

Scroll To Top