Νέα άρθρα

Ύπνος και διατροφή : Τα 6 χειρότερα τρόφιμα που προκαλούν αϋπνίες

ύπνος και διατροφή

Ύπνος και διατροφή : Τα 6 χειρότερα τρόφιμα που προκαλούν αϋπνίες

Σχεδόν τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό από έναν ανησυχητικό ύπνο που όχι μόνο δεν μας ξεκουράζει, αλλά μας προκαλεί νύστα, ζαλάδα, αδυναμίες, κακή διάθεση για ολόκληρη την επόμενη μέρα. Μπορεί να μην είναι τόσο εμφανές, αλλά πολλές φορές οι αϋπνίες οφείλονται στα τρόφιμα και στα συστατικά τους που έχουμε επιλέξει να καταναλώσουμε το προηγούμενο  βραδύ. Ύπνος και διατροφή συνδυάζονται :

 Ύπνος και διατροφή

Ύπνος και διατροφή : 6 από τα χειρότερα τρόφιμα που προκαλούν εκτεταμένες αϋπνίες είναι :

 

  • Καφεΐνη και καφεϊνούχα παράγωγα : όπως ο καφές, το τσάι (ζεστό -κρύο), τα ενεργειακά ποτά, καθώς επίσης και τα αναψυκτικά που έχουν καφεΐνη (τύπου κόλα). Προφανώς η καφεΐνη μας στερεί τον ύπνο γιατί διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, προκαλώντας υπέρ διέγερση.

 

  • Μαύρη σοκολάτα : εάν πριν πέσετε για ύπνο καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα γλυκού που είναι φτιαγμένο από μαύρη σοκολάτα, τότε έχετε πάρει μια μεγάλη ποσότητα καφεΐνης με τα επακόλουθα δυσμενή αποτελέσματα σε σχέση με τον ύπνο.

 

  • Κρασί, μπύρα και αλκοολούχα ποτά : Μπορεί το αλκοόλ να μας νυστάζει και να νομίζουμε πως θα κοιμηθούμε εύκολα και γρήγορα, στην πραγματικότητα όμως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ θα αυξήσει τον μεταβολισμό μας, θα προκαλέσει υπερθερμία και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά την διάρκεια του ύπνου, ενώ θα μας αφυδατώσει σε μεγάλο βαθμό. Το αποτέλεσμα θα είναι να ξυπνήσουμε ιδρωμένοι, και διψασμένοι μέσα στην διάρκεια της νύχτας.

 

  • Κατανάλωση κρέατος : Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, δεν είναι μια σοφή κίνηση. Ο λόγος είναι ότι όλων των ειδών οι ζωικές πρωτεΐνες που προσλαμβάνουμε από την κατανάλωση κρέατος, θα επιβραδύνουν την διαδικασία της πέψης γιατί χωνεύονται αργά από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουμε φουσκωμένοι και με βαρύ στομάχι.

 

  • Πικάντικα – καυτερά τρόφιμα : τα όξινα, πικάντικα, καυτερά τρόφιμα είναι συνηθισμένοι βραδινοί μεζέδες στην χώρα μας. Η εκτεταμένη κατανάλωση τους όμως σίγουρα θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ ενδεχόμενα θα πυροδοτήσει την παλινδρόμηση γαστρικού οξέος, τις καούρες και την δυσφορία. Συχνά τα τρόφιμα αυτά συνοδεύονται και με πολύ αλκοόλ με όλα τα συνεπακόλουθα.

 

  • Λιπαρά : ποιος μπορεί να αντισταθεί σε βραδινές πίτσες με μπέικον κασέρια και τυριά, σε λαχταριστά μπέργερ με τηγανιτές πατάτες ή σε μακαρονάδες με κρέμα γάλακτος και αλλαντικά; Ο ύπνος! Τα λιπαρά τρόφιμα εγγυώνται κακή ποιότητα ύπνου λόγω της δυσκολίας στην χώνεψη, του μεγάλου όγκου αίματος που πρέπει να μαζευτεί στομάχι για να αρχίσει η διαδικασία της πέψης.

Ύπνος και διατροφή

Ύπνος και διατροφή λοιπόν έχουν άμεση σχέση. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας, προσπαθήστε να αλλάξετε τις βραδινές διατροφικές σας συνήθειες, πριν καταφύγετε σε άλλες  πιο δραστικές λύσεις. Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα!

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top