Νέα άρθρα

Υπερθυρεοειδισμός και αυξημένη όρεξη στα παιδιά

Υπερθυρεοειδισμός και αυξημένη όρεξη στα παιδιά

Μία από τις συνηθέστερες αιτίες που προκαλεί αυξημένη όρεξη στα παιδιά και τους εφήβους που όμως συνοδεύεται συχνά από ανεξήγητη απώλεια βάρους, είναι ο υπερθυρεοειδισμός ή αλλιώς, η νόσος του Graves.

O υπερθυρεοειδισμός στα παιδιά

Ο υπερθυρεοειδισμός στα παιδιά και τους εφήβους οφείλεται στην συντριπτική πλειοψηφία στην νόσο του Graves. Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή που εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους με γενετική προδιάθεση και εκδηλώνεται κυρίως στην σχολική και την εφηβική ηλικία. Είναι περισσότερο συχνή στα κορίτσια από 6 έως 8 φορές.

Στην νόσο αυτή, τα αντισώματα που διεγείρουν τον θυρεοειδή αδένα (TSI-thyroid stimulating immunoglobulins), στρέφονται εναντίον των διαφόρων περιοχών της μεμβράνης των κυττάρων  του θυρεοειδή αδένα καθώς και κατά των υποδοχέων της ορμόνης TSH και για αυτό τον λόγο ανιχνεύονται πολύ αυξημένα τόσο τα αντισώματα όσο και οι ορμόνες Τ4 και Τ3 στους πάσχοντες οργανισμούς. Με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει την μεγέθυνση και την διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Η νόσος μπορεί να εισβάλει απότομα ή να αναπτυχθεί σταδιακά. Συχνά διαφεύγει της προσοχής των γονιών. Η διάγνωση της δεν είναι δύσκολη και απαιτεί ειδικές εξετάσεις αίματος όπου ανευρίσκονται αυξημένες τιμές των Τ4, Τ3 θυρεοειδικών ορμονών καθώς και των αυτοαντισωμάτων αλλά χαμηλής TSH.

Υπερθυρεοειδισμός και αυξημένη όρεξη στα παιδιά

Υπερθυρεοειδισμός και εξετάσεις για την διάγνωση του: εξετάσεις αίματος, εξέταση με ραδιενεργό ιώδιο, ψηλάφιση, άλλες απεικονιστικές μέθοδοι.

Τα σημεία και τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού στα παιδιά

Η νόσος του Graves μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα σημείων και συμπτωμάτων. Αυτά συνήθως αναπτύσσονται αργά, ήπια και περνούν αρχικά απαρατήρητα ενώ στην συνέχεια σταδιακά επιδεινώνονται. Κάθε παιδί ή έφηβος ασθενής, εμφανίζει διαφορετικό συνδυασμό συμπτωμάτων σε διαφορετικές φάσες εξέλιξης της ασθένειας.

Συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού στα παιδιά και τους εφήβους

  • Διόγκωση του θυρεοειδή (97%)
  • Νευρικότητα στα παιδιά και τους εφήβους (97%)
  • Τρόμος στα χέρια (67%)
  • Εξόφθαλμος (78%): Η νόσος του Graves μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως εξόφθαλμος ή οφθαλμοπάθεια του Graves. Στην κατάσταση αυτή, συσσωρεύεται ιστός πίσω από τα μάτια με αποτέλεσμα να οπισθοχωρούν τα βλέφαρα προκαλώντας το χαρακτηριστικό σταθερό βλέμμα και τα προεξέχοντα μάτια.
  • Απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη (50%)
  • Πολλές εφιδρώσεις παρά την σταθερή θερμοκρασία (50%)
  • Προβλήματα συγκέντρωσης και απόδοσης στο σχολείο (40%)
  • Αύξηση των παλμών – αίσθημα παλμών (30%)
  • Δυσανεξία στην ζέστη (25%)
  • Εύκολη κόπωση- μικρή αντοχή σε δραστηριότητες (13%)
  • Δυσκολία στην αναπνοή – δύσπνοια (15%)
  • Διαταραχές ύπνου – αυπνίες (15%)
  • Στα παιδιά, η νόσος του Graves μπορεί να επηρεάσει το ύψος ή τον ρυθμό ανάπτυξης τους.

Η θεραπεία της ασθένειας είναι φαρμακευτική και αποσκοπεί στην ελάττωση της αυξημένης παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών. Είναι επίσης εξατομικευμένη καθώς μπορεί να συνυπάρχει υπέρταση, κατακράτηση υγρών, ταχυκαρδία ή αρρυθμίες.

⊗Το παρόν άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον παιδίατρο ή στον ενδοκρινολόγο σας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)

2.Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).

Comments are closed.

Scroll To Top