Νέα άρθρα

Υπέρταση : 6 απλοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση χωρίς φαρμακευτική αγωγή

υπέρταση

Υπέρταση : 6 απλοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση χωρίς φαρμακευτική αγωγή

Η υπέρταση είναι αναμφισβήτητα από μόνη της αιτία θνησιμότητας, ενώ αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κίνδυνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η υπερταση είναι υπεύθυνη για το 15% των θανάτων παγκοσμίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση να πραγματοποιήσουν μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους ώστε να μειώσουν την πίεση τους, αν είναι δυνατόν, χωρίς τη βοήθεια της φαρμακευτικής αγωγής, σε όσες περιπτώσεις αυτό είναι εφικτό.

 

6 απλοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση χωρίς φαρμακευτική αγωγή:

 1. Ασκηθείτε περισσότερο

Υπέρταση

Η τακτική άσκηση έχει πολλά και σημαντικά οφέλη, είναι όμως ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση του αριθμού της αρτηριακής πίεσης. Εάν δεν μπορείτε να εκτελέσετε έντονη προπόνηση μέσω αθλημάτων, το αερόμπικ και η προπόνηση αντοχής με δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το τρέξιμο, ο χορός, και το ζωηρό περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή πίεση.  Η ένταξη της άσκησης στην ζωή μας 3-4 φορές την εβδομάδα, μπορεί να αποβεί καθοριστική στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, τόσο σε άνδρες, γυναίκες αλλά και σε παιδιά και εγκύους με μεγάλη επιτυχία.

 

 2. Μειώστε το αλάτι.

Υπέρταση

Τα υψηλά επίπεδα νατρίου στο σώμα είναι εν μέρει υπεύθυνα για την υψηλή πίεση του αίματος. Η κύρια πηγή νατρίου στη διατροφή μας είναι το αλάτι που χρησιμοποιούμε στα τρόφιμα και τα φαγητά μας. Για τον έλεγχο της πρόσληψης νατρίου από τις τροφές πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική χρήση του αλατιού τόσο κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, όσο και κατά το αλάτισμα του φαγητού μετά από το σερβίρισμα του στο πιάτο. Πριν από την αγορά συσκευασμένων προϊόντων τροφίμων διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα τους και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως : τα κατεψυγμένα γεύματα, τα πατατάκια, τα αλλαντικά, τις ελιές, τα παστά τρόφιμα και τα τουρσιά, την σόγια και τα προϊόντα της, τα αναψυκτικά, τα συσκευασμένα γεύματα που έχουν σαν συντηρητικό το Γλουταμινικό Μονονάτριο καθώς επίσης και τους κύβους μαγειρέματος, καθώς περιέχουν τεχνητά συντηρητικά τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

 

3. Κάντε περικοπές στο αλκοόλ

Υπέρταση

Το αλκοόλ, όταν το απολαμβάνουμε σε μέτριες ποσότητες παρουσιάζει πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς μας, ωστόσο η υπερκατανάλωση το καθιστά επικίνδυνο για την υγεία της καρδιάς και του ήπατος μας. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που πίνουν περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα υπέρτασης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά 2 ποτά/ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτό/ημέρα για τις γυναίκες, κατά προτίμηση με χαμηλούς βαθμούς αλκοόλης όπως η μπύρα ή το κρασί και όxι περισσότερο από 100 ml/ποτήρι. Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε την κατανάλωση του αλκοόλ, πίνετε πάντα φαγωμένοι ή σε συνδυασμό με μικρή ποσότητα φαγητού, ώστε να αποφύγετε την εκτεταμένη απορρόφηση της αλκοόλης από τον οργανισμό.

 

4. Πάρτε βαθιές αναπνοές

Υπέρταση

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρακτικές όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και άλλες εναλλακτικές θεραπείες ή ασκήσεις που λειτουργούν με βάση την βαθιά αναπνοή, είναι δυνατόν να μειώσουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Αυτή η μείωση των ορμονών του στρες προκαλεί μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και αποβολή του άγχους. Επιπλέον, η βαθιά αναπνοή αυξάνει την παροχή του οξυγόνου στο σώμα ενισχύοντας την μεταφορά των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών σε διάφορα μέρη του οργανισμού, μέσω του αίματος.

 

5. Αποφύγετε ανθυγιεινά λίπη

Υπέρταση

Τα έτοιμα, γρήγορα γεύματα όπως τα χάμπουργκερ και πίτσα, τα τηγανιτά φαγητά και τα τρόφιμα με πολύ λάδι, είναι σημαντικές πηγές ανθυγιεινών λιπών, επειδή περιέχουν τυρί και επικίνδυνα βρώσιμα λάδια, βούτυρο και λάδια τηγανίσματος. Αυτά τα ανθυγιεινά λίπη έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης του αίματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των αρτηριών του σώματος και αυτό με τη σειρά του αυξάνει σημαντικά την πίεση του αίματος. Αποφεύγοντας την κατανάλωση τέτοιων τροφών και αποθηκεύοντας το τηγάνι στο ντουλάπι, μπορείτε να καταπολεμήσετε δραστικά την υπερταση, χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

6. Καφεΐνη και βαθμός ευαισθησίας

Υπέρταση

Ο καφές  συνταγογραφείται για άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση, δεδομένου ότι βοηθά στην αύξηση αυτή. Η καφεΐνη που υπάρχει στα παρασκευάσματα του καφέ, οδηγεί σε υπέρταση είναι επομένως επικίνδυνη για τους ανθρώπους που έχουν ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να πίνουν καφέ όλη την ημέρα, είναι υπερτασικοί. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 φλιτζάνια την ημέρα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον βαθμό ευαισθησίας σας στην καφεΐνη, τον τρόπο δηλαδή που η ουσία αυτή επηρεάζει τα επίπεδα της πίεσης σας : μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση πριν πιείτε τον καφέ και 30 λεπτά μετά την κατανάλωση του, ώστε να διαπιστώσετε αν αυξήθηκε η πίεση σας και σε ποιόν βαθμό. Έτσι θα ελέγξετε την ευαισθησία σας στην καφεΐνη.

Υπέρταση

Οι παραπάνω φυσικές θεραπείες μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Σε σοβαρές περιπτώσεις υπέρτασης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top