Νέα άρθρα

Ιώδιο , εγκυμοσύνη και αποβολές

timthumb

 Ιώδιο , εγκυμοσύνη και αποβολές

Το Ιώδιο υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό σε μικρή ποσότητα λόγω της μικρής περιεκτικότητας του στα τρόφιμα. Αποτελεί συστατικό της ορμόνης θυροξίνης η οποία επεμβαίνει στην διαδικασία του μεταβολισμού.

Στην εγκυμοσύνη οι ανάγκες πρόσληψης σε Ιώδιο είναι αυξημένες , ιδιαίτερα στο 1ο τρίμηνο , όπου το έμβρυο αναπτύσσεται και προσλαμβάνει την θυροξίνη από την μητέρα. Η στέρηση του Ιωδίου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί μειωμένη σύνθεση της θυροξίνης από την μητέρα και άρα μηδενική πρόσληψη θυροξίνης από το έμβρυο. Έτσι το έμρυο αναπτύσσει ανεπανόρθωτες βλάβες με σωματική και νοητική καθυστέρηση που αν δεν αντιμετωπιστούν στα 3 πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού και στην παιδική ηλικία , καταλήγουν σε ψυχοκινητική-πνευματική καθυστέρηση και σε σοβαρές νευρολογικές βλάβες.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) συστήνει την πρόσληψη τουλάχιστον 250 mg Ιωδίου ημερησίως , κυρίως μέσω της διατροφής, άλλα και χορήγηση συμπληρωμάτων Ιωδίου ως μέτρο πρόληψης με σκοπό την διασφάλιση της υγείας του παιδιού και της μητέρας.

Τρόφιμα πλούσια σε Ιώδιο είναι τα ψάρια και θαλασσινά , το ιωδιούχο μαγειρικό αλάτι (πλούσιο σε Ιωδιούχο Κάλιο) και τα λαχανικά που έχουν καλλιεργηθεί σε έδαφος πλούσιο σε Ιώδιο.

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Κατηγορία: Διατροφή και εγκυμοσύνη

One comment

  1. Pingback: Φράουλες : Ποια είναι τα οφέλη της φράουλας ; | Ειδησεις Ελλαδα

Scroll To Top