Νέα άρθρα

Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα και σωστή μέτρηση πίεσης

Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα και σωστή μέτρηση πίεσης

Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα και σωστή μέτρηση πίεσης

Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα και σωστή μέτρηση πίεσης

Πολλές φορές μας προβληματίζει μια μέτρηση που λαμβάνουμε με το ηλεκτρονικό πιεσόμετρο είτε γιατί είναι παράδοξη ή μη αναμενόμενη είτε γιατί η μέτρηση δεν έγινε σωστά εξαιτίας λάθος χειρισμού του πιεσόμετρου, εξαιτίας λήψης τροφής ή ακόμα και εξαιτίας της ψυχολογικής μας κατάστασης. Γνωρίζουμε όμως πώς να πραγματοποιούμε σωστά μετρήσεις με το ηλεκτρονικό πιεσόμετρο;

Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα και σωστή μέτρηση πίεσης:

Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα

Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα μπράτσου ή καρπού, αποτελούν συσκευές υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης ακρίβειας στην μέτρηση της αρτηριακής πίεσης που μας παρέχουν εύκολα και γρήγορα πληροφορίες, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερη εξειδίκευση ή χρήση εξεζητημένων αναλώσιμων υλικών για την λειτουργία τους. Μπορούν να μας παρέχουν πληροφορίες για:

  • Την διαστολική και συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη και μικρή πίεση του αίματος),
  • Τις τυχόν αρρυθμίες,
  • Τις τυχόν ταχυκαρδίες και τις βραδυκαρδίες ή τους χτύπους της καρδιάς,
  • Ορισμένα είναι σχεδιασμένα να ανιχνεύουν την κολπική μαρμαρυγή,
  • Κρατούν στην μνήμη τους τις μετρήσεις για να μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις.

Παρά την μεγάλη διάδοση και την ευκολία στον χειρισμό, στην διεξαγωγή των μετρήσεων και στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων, συνεχίζουμε να αγνοούμε βασικούς κανόνες ορθής χρήσης των συσκευών αυτών με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε συχνά παραπλανητικές μετρήσεις.

Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα και σωστή μέτρηση πίεσης: βασικοί κανόνες ορθής χρήσης

  • Το δωμάτιο που γίνεται η μέτρηση πρέπει να είναι ήσυχο και ζεστό. Οι έντονοι θόρυβοι και το ψύχος μπορούν να προκαλέσουν άγχος και ανησυχία που φυσικά θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα της μέτρησης.
  • Αγοράζουμε πιεσόμετρο με την κατάλληλη σε μέγεθος περιχειρίδα(small, medium, large, extra large). Εάν το σωματικό μας βάρος είναι υψηλό ή είμαστε μυώδεις, είναι πιθανόν η περιχειρίδα να έρχεται μικρή στο μπάτσο μας και ως αποτέλεσμα αυτού, όταν η περιχειρίδα φουσκώνει να «ξεκουμπώνει» ή να σφίγγει αφύσικα το χέρι μας. Εάν έχουμε χαμηλό βάρος και ισχνά άκρα, μια μεγάλη περιχειρίδα θα «γυρίσει» πολλές φορές γύρω από το χέρι μας χωρίς να μπορεί να κουμπώσει φυσιολογικά.
  • Μετράμε την αρτηριακή μας πίεση σε ώρες απόλυτης σωματικής και ψυχικής ηρεμίας, χωρίς να έχουμε ασκηθεί πριν και όταν είμαστε ξεκούραστοι. Μια μέτρηση επί άγχους, κόπωσης ή σύγχυσης προφανώς θα είναι εσφαλμένα υψηλή.
  • Δεν θα πρέπει να έχουμε καπνίσει για 30 λεπτά πριν και είναι απαραίτητο να έχουμε άδεια την ουροδόχο κύστη ώστε να μην αισθανόμαστε δυσφορία. Αφαιρούμε  όλα τα ρούχα που πιέζουν το βραχίονα μας ώστε να είναι ελεύθερος.
  • Εάν βιώνουμε κάποιο έντονο σωματικό πόνο (για παράδειγμα πόνο στην μέση, στα άκρα, πονόδοντο ή κεφαλαλγία), αποφεύγουμε να μετρήσουμε την πίεση μας: το αυξημένο stress του πόνου θα μας δώσει επίσης εσφαλμένα υψηλά αποτελέσματα. Εάν πρέπει να μετρήσουμε την πίεση μας επί πόνου, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να λάβουμε αναλγητικά και να περιμένουμε να κατευνάσει ο πόνος για να μετρηθούμε.
  • Η λήψη φαγητού, καφέ ή τσαγιού (που περιέχουν καφεΐνη), αλκοόλ ή μεγάλων ποσοτήτων νερού, επηρεάζουν την μέτρηση.
  • Για να μετρηθούμε, πρέπει να πάρουμε μια καθιστή ή μια ύπτια θέση (ανάσκελα), φορώντας άνετα ρούχα που δεν σφίγγουν την μέση ή τον λαιμό ή το στήθος για να αναπνέουμε άνετα. Σφίγγουμε την περιχειρίδα ΜΕΤΡΙΑ και όχι πολύ σφιχτά ούτε πολύ χαλαρά.
  • Μετράμε πάντοτε 2 με 3 φορές την πίεση μας ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΡΙΚΏΝ ΛΕΠΤΩΝ και λαμβάνουμε υπόψιν μας ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΜΕΤΡΗΣΗ!
  • Εάν πρόκειται να μετρηθούμε σε ιατρείο ή σε φαρμακείο, οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν και το άγχος της εξέτασης που πιθανόν ανεβάζει το αποτέλεσμα της μέτρησης.
  • Εάν παρόλα αυτά θέλουμε να μετρήσουμε την πίεση μας με κλασσικό πιεσόμετρο υδραργύρου και όχι ηλεκτρονικό, οφείλουμε να γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο: δείτε εδώ το σχετικό άρθρο για μια ορθή μέτρηση της πίεσης με το πιεσόμετρο υδραργύρου: https://www.diaitologia.gr/artiriaki-piesi/

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Vander et all : «Φυσιολογία του Ανθρώπου», Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδης, 2001.
  2. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής – τομέας Παθολογίας: «Εσωτερική Παθολογία», University studio press, Θεσσαλονίκη 1998.

Comments are closed.

Scroll To Top