Νέα άρθρα

Γλυκά και θερμίδες

Γλυκά και θερμίδες

Γνωρίζετε πόσες θερμίδες έχουν τα γλυκά που καταναλώνουμε σε σχεδόν καθημερινή βάση; Τα νηστίσιμα γλυκά έχουν θερμίδες; Ποιες επιλογές γλυκών είναι καλύτερες θερμιδικά;

Γλυκά και θερμίδες: προσοχή στην ποιότητα των θερμίδων

Όταν επιθυμούμε να καταναλώσουμε κάποιο γλυκό μέσα στην ημέρα, είναι προτιμότερο να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες περίπου θα ανακτήσουμε από αυτό, ώστε να γνωρίζουμε την ποσότητα που θα απολαύσουμε. Σε γενικές γραμμές, ένα γλυκό έως τις 200 – 250 θερμίδες είναι μια ορθή επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους ή ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής. Μεγάλη σημασία στην κατανάλωση γλυκών δεν έχει μόνο η ποσότητα των θερμίδων που αυτό αποδίδει στον οργανισμό αλλά και το είδος των θερμίδων που το γλυκό περιέχει, όπως για παράδειγμα εάν αυτές προέρχονται από λίπος, βούτυρο ή αλεύρι. Υπάρχουν γλυκά που ΔΕΝ έχουν ζάχαρη (έχουν μέλι, στέβια ή καθόλου ζάχαρη) ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ γιατί μπορεί να περιέχουν βούτυρο, βούτυρο κακάο, φυτικό λίπος, πολύ αλεύρι, ξηρούς καρπούς, κρέμα γάλακτος ή σαντιγί. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν γλυκά χωρίς θερμίδες!

Για τον λόγο αυτό είναι σκόπιμο να παρατηρήσουμε ότι τα γλυκά που είναι φτιαγμένα με φρούτα και γάλα έχουν κατά κανόνα λιγότερες θερμίδες από άλλα, ενώ πολλές θερμίδες έχουν και τα νηστίσιμα γλυκά που είναι φτιαγμένα με αλεύρι, ζάχαρη ή κάποιο φυτικό (νηστίσιμο) λίπος καθώς επίσης μεγάλη προσοχή χρειάζονται και τα γλυκά που φτιάχνονται με ξηρούς καρπούς οι οποίοι περιέχουν πολύ φυτικό λίπος. Η μαύρη σοκολάτα ΔΕΝ είναι μια επιλογή χωρίς ζάχαρη και θερμίδες, αλλά μια επιλογή χωρίς γάλα. Συνεχίζει να έχει πολλή ζάχαρη και λίπος ! Προσοχή λοιπόν στις επιλογές σας!

Γλυκά και θερμίδες

Γλυκά και θερμίδες: ένα κλασσικό παράδειγμα λάθους στον υπολογισμό των θερμίδων

Γλυκά και θερμίδες: Ένας πολύ χρήσιμος συγκεντρωτικός πίνακας με τις θερμίδες των πιο διαδεδομένων γλυκών.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΛΥΚΟΥ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΙΔΩΝ

Σταφίδες 1 χούφτα (30γρ) 90 θερμίδες
1 κουτ. σούπας. γλυκό κουταλιού (30γρ) 90
1 μπάλα παγωτό (1 scoop) 100
1 μεγάλο φρούτο κομπόστα (οποιοδήποτε φρούτο) 100
½ μπολ κρέμα απλή (100γρ) περίπου 3 κουτ. σούπας 110
½  μπολ ρυζόγαλο (100γρ) περίπου 3 κουτ. σούπας 110
2 μεγάλα λουκούμια 110
1 μικρό ταρτάκι φρούτων 110
Ζελέ με  φρούτα και ζάχαρη (100γρ) περίπου 3 κουτ. σούπας 120
1 φέτα κέικ απλό (30 γρ) 130
Τσουρέκι 1 φέτα (30 γρ) 130
½ μπολ κρέμα καραμελέ (100γρ) περίπου 3 κουτ. σούπας 140
4 μέτρια ξερά φρούτα (οποιοδήποτε φρούτα) 150
1 φέτα κέικ σοκολάτας 30γρ 160
1 φέτα κορμός σοκολάτας 30γρ 180
2 μουστοκούλουρα 180
2 κουλουράκια απλά 180
1 μελομακάρονο χωρίς σοκολάτα 180
1 κεσεδάκι γιαούρτι με  1 κουτ. σούπας μέλι ή μαρμελάδα 180
1 κομμάτι τούρτα λευκή 100γρ (όσο 1 φρυγανιά) 210
1 κεσεδάκι γιαούρτι με φρούτα (εμπορίου) 210
1 κομμάτι γαλακτομπούρεκο-γαλατόπιτα 100γρ (όσο 1 φρυγανιά) 215
½ παστέλι (50 γρ. ) 225
1 κουραμπιές 230
2 κουλουράκια νηστίσιμα 230
10 χουρμάδες 230
1 φλ. σοκολάτα ρόφημα (240γρ) 230
3 μικρά αμυγδαλωτά (50γρ) 250
3 λουκουμάδες τηγανιτοί σκέτοι χωρίς σιρόπι 250
1 κομμάτι μηλόπιτα 100γρ (όσο 1 φρυγανιά) 250
1 κομμάτι κολοκυθόπιτα γλυκιά 100γρ (όσο 1 φρυγανιά) 250
1 κομμάτι τυραμισού 100γρ (όσο 1 φρυγανιά) 260
1 κομμάτι καρυδόπιτα 100γρ (όσο 1 φρυγανιά) 280
1 μικρό σταφιδόψωμο (100γρ) 290
 χαλβάς σιμιγδαλένιος (100γρ) 2 γεμάτα κουτάλια σούπας 300
1 κομμάτι ρεβανί 100γρ (όσο 1 φρυγανιά) 330
1 μικρό κρουασάν σφολιάτας βουτύρου απλό (100γρ) 360
1 κομμάτι τούρτα σοκολάτα 100γρ (όσο 1 φρυγανιά) 360
1 κομμάτι μπακλαβάς 100γρ (όσο 1  φρυγανιά) 380
1 κομμάτι κανταΐφι 100γρ (όσο 1  φρυγανιά) 390
1 κομμάτι  ταχινόπιτα 100γρ (όσο 1 φρυγανιά) 400
1 κομμάτι πάστα φλώρα νηστίσιμη 100γρ (όσο 1 φρυγανιά) 400
4 τρουφάκια με καρύδια 400
2 σκαλτσούνια νηστίσιμα 530
1 μεγάλη σοκολάτα 100γρ (οποιαδήποτε) 550

Κάνετε τους υπολογισμούς σας και απολαύστε τα γλυκά που σας αρέσουν χωρίς να καταναλώσετε πολλές περιττές θερμίδες!

ΠΗΓΕΣ:

1.Τριχοπούλου Α. : «πίνακες σύνθεσης τροφίμων και Ελληνικών φαγητών», Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής σχολής Πανεπιστήμιου Αθηνών, εκδόσεις Παρισιανού , 3η έκδοση, Αθήνα.

2.Δημήτριος Φουρτουνόπουλος, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων-Διατροφής : “Επιστήμη τροφίμων Ι” (Θεσσαλονίκη 2007).

3.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Scroll To Top