Νέα άρθρα

Γλουταμινικό Μονονάτριο: Το Σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου

 

Γλουταμινικό ΜονονάτριοMSG : Ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα και διαδεδομένα ενισχυτικά γεύσης στην βιομηχανία τροφίμων είναι το λεγόμενο Γλουταμινικό Μονονάτριο .

Χρησιμοποιείται ευρύτατα σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ιαπωνία , όπου εκεί το προϊόν ονομάζεται Aji-no-moto,  δηλαδή η ουσία της γεύσης.

Το Γλουταμινικό Μονονάτριο παρασκευάζεται στην βιομηχανία τροφίμων από το Γλουταμινικό οξύ, ουσία που είναι άφθονη στις φυτικές πρωτεΐνες . Ως πρώτες ύλες για την παρασκευή του οξέος χρησιμοποιούνται τα σιτηρά και τα υποπροϊόντα της σακχαρουργίας , όπου μετά από ειδική επεξεργασία το Γλουταμινικό οξύ εξουδετερώνεται μερικώς με καυστικό ή ανθρακικό νάτριο, αποχρωματίζεται και κρυσταλλώνεται για να προστεθεί τελικά σαν Γλουταμινικό Μονονάτριο σε πάρα πολλά από τα συσκευασμένα τρόφιμα που καταλήγουν στο τραπέζι μας.

Θεωρείται ότι ενισχύει την γεύση του κρέατος , των πουλερικών και των λαχανικών γιατί έχει ελαφριά αλμυρή-χαρακτηριστική γεύση , ότι βελτιώνει και ελαττώνει δυσάρεστες γεύσεις όπως το κάψιμο από τα κρεμμύδια και τα σκόρδα , την αίσθηση του «χώματος» από τα παντζάρια αλλά και την στυφή γεύση των κονσερβών.

Γλουταμινικό Μονονάτριο

Το Γλουταμινικό Μονονάτριο βρίσκεται σε ζωμούς και κύβους λαχανικών , στα πατατάκια-γαριδάκια, στις κονσέρβες , σε συσκευασμένα κρέατα , αλλαντικά και λουκάνικα , σε έτοιμα γεύματα λαχανικών , σε έτοιμες σάλτσες , σούπες , ντρέσινγκ για σαλάτες αλλά και όπου απαιτείται πρόσθετη γεύση και αλμυρή αίσθηση.

Η υπερβολική κατανάλωση συσκευασμένων προϊόντων που περιέχουν Γλουταμινικό Μονονάτριο , ενδέχεται να δημιουργήσει μια κατάσταση επικίνδυνη για την υγεία γνωστή και ως «Σύνδρομο Κινέζικου Εστιατορίου» που χαρακτηρίζεται από έντονους πονοκεφάλους , πόνους στο στήθος , γαστρικές ανωμαλίες, εμετούς και κάψιμο ιδιαίτερα το στομάχι

. Πήρε αυτήν την ονομασία ακριβώς γιατί οι Κινέζοι και οι Γιαπωνέζοι που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αυτού του ενισχυτικού γεύσης , ανέφεραν λίγη ώρα μετά την λήψη της τροφής τέτοιου είδους συμπτώματα.

Γλουταμινικό Μονονάτριο

Το σύνδρομο αυτό αμφισβητείται σήμερα. Παρόλα αυτά , η χρήση του υπάγεται σε έλεγχο ποσότητας και ποιότητας , ενώ απαγορεύεται σε όλο τον κόσμο η χύμα διάθεση του.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Scroll To Top