Νέα άρθρα

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και ζάχαρο αίματος

Τι είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη;

Πρόκειται για μια συχνή μία εργαστηριακή εξέταση η οποία γίνεται μετά από απλή αιμοληψία από το φλεβικό αίμα ή με εξέταση τριχοειδικού αίματος (λαμβάνοντας 1 σταγόνα αίματος από το δάκτυλο εφόσον υπάρχει ειδική συσκευή) και χρησιμοποιείται για να καθορίσει την μέση τιμή των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα του ατόμου για τους τελευταίους 2-3 μήνες. Στις εξετάσεις και στα παραπεμπτικά των ασθενών συμβολίζεται με τα αρχικά HbA1C ή A1C.

Η εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης δεν επηρεάζεται από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου (για παράδειγμα μετά από γεύμα, άσκηση ή νηστεία) και για αυτόν τον λόγο, η εξέτασή της μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την λήψη τροφής.

Που χρησιμοποιείται η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη

  • Χρησιμοποιείται επίσης για να διαγνωστεί ο σακχαρώδης διαβήτης συνδυασμό με άλλες εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις
  • Για να εξετάζεται εάν η αγωγή για τον σακχαρώδη διαβήτη αποδίδει αποτελεσματική μείωση των επίπεδων του σακχάρου στο αίμα.

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και τιμές:

Ο παρακάτω πίνακας συσχετίζει τις τιμές της υπολογισμένης γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης με τις τιμές του σακχάρου του αίματος, όπως τις γνωρίζουμε και τις βλέπουμε στις συνήθεις εξετάσεις αίματος:

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και ζάχαρο αίματος

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και ζάχαρο αίματος

Ειδικότερα:

  • Για να πούμε ότι ένας ασθενής ΔΕΝ ΠΑΣΧΕΙ από σακχαρώδη διαβήτη, η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης θα πρέπει να ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ από το 6%.

 

  • Αν η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης είναι μεταξύ του 5,5% και 6.4%, το άτομο παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη. Στην περίπτωση αυτό το άτομο θα πρέπει να ενθαρρυνθεί για την υιοθέτηση αλλαγών που θα μπορούσαν να προλάβουν την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη όπως η άσκηση, η σωστή και όχι απότομη απώλεια βάρους και η υγιεινή διατροφή.

 

  • Αν η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης είναι ίση ή μεγαλύτερη από 6.5% πιθανότατα το άτομο έχει σακχαρώδη διαβήτη, οπότε και θα χρειαστεί επανάληψη των εξετάσεων για να τεθεί η διάγνωση.
  • Σε περίπτωση ελέγχου της συμμόρφωσης και της επιτυχίας στην προτεινόμενη αγωγή σε ασθενή με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη θα πρέπει να βρίσκεται συνήθως κάτω του 7%.

 

Λάθη στις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης:

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ψευδώς σε:

  • νεφρική ανεπάρκεια,
  • χρόνιο αλκοολισμό,
  • σε άτομα που εμφανίζουν υπερ-τριγλυκεριδαιμία,

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ψευδώς σε:

  • σε περιπτώσεις ατόμου που αντιμετωπίζουν καταστάσεις οξείας ή χρόνιας απώλειας αίματος,
  • σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία,
  • σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία.

⊗Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Συμβουλεύεσθε πάντοτε τον οικογενειακό γιατρό σας. 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

ΠΗΓΕΣ:

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)

2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

Comments are closed.

Scroll To Top