Νέα άρθρα

Οι φυτοστερόλες στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων

φυτοστερόλες

Οι φυτοστερόλες στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την βασική αιτία θανάτων στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, για πολλές συνεχόμενες δεκαετίες. Οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι πολλοί, αλλά οι περισσότεροι είναι  σημαντικά αναστρέψιμοι : η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερόλης στο αίμα  και η έλλειψη σωματικής, τακτικής άσκησης.

Όσον αφορά στο κομμάτι της διατροφής, τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε πως οι δίαιτες περιορισμένων «κακών-κορεσμένωνν» λιπαρών από μόνες τους δεν είναι αρκετές για την επίτευξη του στόχου χαμηλής LDL χοληστερόλης, ιδίως για άτομα με ήπια έως μέτρια υπερχοληστερολαιμία που συχνά ΔΕΝ βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή. Για τον λόγο αυτό, είναι χρήσιμη η αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας με ένα συμπληρωματικό -βοηθητικό μέσο στην διατροφή, το οποίο είναι ασφαλές για κατανάλωση από όλους τους πάσχοντες, αλλά και στατιστικά σημαντικά αποτελεσματικό. Αυτό το μέσο είναι οι φυτοστερόλες, δηλαδή οι φυτικές στερόλες.

φυτοστερόλες

Τι είναι οι φυτοστερόλες;

Οι φυτοστερόλες είναι φυσικά συστατικά των φυτικών ελαίων που με μια γενικότερη ονομασία καλούνται σπορέλαια, καθώς επίσης και των μαργαρινών που παρασκευάζονται βιομηχανικά από τα φυτικά έλαια των δημητριακών, των ξηρών καρπών και ορισμένων λαχανικών. Οι πιο κοινές φυτοστερόλες είναι : η σιτοστερόλη, η καμπεστερόλη και η στιγμαστερόλη. Η χημική τους δομή, μοιάζει πολύ με αυτή της χοληστερόλης. Ο βασικός ρόλος τους στο κύτταρο είναι η διατήρηση της σωστής λειτουργίας και της κανονικής δομής των κυτταρικών μεμβρανών.

Οι φυτοστερόλες : ο μηχανισμός δράσης τους

Ο μηχανισμός δράσης των φυτοστερολών είναι η παρεμπόδιση της απορρόφησης της χοληστερόλης από το έντερο, γιατί έχοντας παρόμοια χημική δομή με την χοληστερόλη, καταφέρνουν να ανταγωνιστούν την απορροφησιμότητα της στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική μειωμένη απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο, ενώ αυτή που δεν απορροφάται, αποβάλλεται τελείως από τον οργανισμό.Παρόλα αυτά, οι φυτοστερόλες δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης, της καλής χοληστερόλης, ώστε να καταφέρουν να τα αυξήσουν στατιστικά σημαντικά.

 φυτοστερόλες

Οι φυτοστερόλες παχαίνουν;

Οι φυτοστερόλες δεν περιέχουν μεταβολίσιμη ενέργεια για τον οργανισμό και δεν έχουν θερμιδικό περιεχόμενο. Εάν οι φυτοστερόλες περιέχονται σε μαργαρίνες και βιομηχανικά παρασκευασμένα προϊόντα που περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βούτυρο, ελαιόλαδο, φυτικά λίπη και έλαια ξηρών καρπών, τότε έχουν θερμίδες που προέρχονται προφανώς από τα συστατικά αυτά. Οι ετικέτες των τροφίμων, ενημερώνουν τον καταναλωτή για το θερμιδικό περιεχόμενο των τροφίμων που περιέχουν φυτοστερόλες.

 

Ποια πρέπει να είναι η μέση ημερήσια πρόληψη φυτοστερολών;

Η μέση ημερήσια πρόσληψη των φυτοστερολών στη διατροφή μας, προτείνεται να είναι μεταξύ 200-400 mg/ημέρα με κύριες πηγές τα φυτικά έλαια, τα φυτικά προϊόντα επάλειψης όπως οι εμπλουτισμένες μαργαρίνες, αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτείνεται την ένταξη 2 γραμμαρίων φυτοστερολών στο καθημερινό διαιτολόγιο ατόμων με υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης και ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα, τακτική που οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης κατά 10-15% εντός 3 εβδομάδων.

Φυτοστερόλες

Φυτοστερόλες ή Φυτοστανόλες;

Η βιομηχανική υδρογόνωση των φυτοστερολών έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό των στανολών. Ο μηχανισμός δράσης των ουσιών αυτών, των φυτοστανολών, είναι όμοιος με των φυτοστερολών. Οι στανόλες απορροφώνται σε πολύ μικρό βαθμό από το έντερο του ανθρώπου προς την κυκλοφορία του αίματος και έχουν εξίσου αποτελεσματική δράση στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης. Στην βιομηχανία σήμερα, υπάρχει αρκετά μεγάλη γκάμα προϊόντων εμπλουτισμένων σε φυτοστερόλες και φυτοστανόλες, εμφανιζόμενα κυρίως σε προϊόντα επάλειψης, μαργαρίνες αλλά και γάλατα εμπορίου.

Όποια προϊόντα και αν επιλέξετε, μην οδηγηθείτε σε υπερβολές και μην θεωρήσετε πανάκεια την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων. Θυμηθείτε ότι έχουν βοηθητικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης του αίματος και πως η αντιμετώπιση ενός τόσο  σύνθετου προβλήματος απαιτεί σαφώς μια συνδυαστική-στοχευμένη προσπάθεια.

 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top