Νέα άρθρα

Απώλεια βάρους και δέρμα: οι ευρυαγγείες

ευρυαγγείες

Απώλεια βάρους και δέρμα: οι ευρυαγγείες

  Οι ευρυαγγείες ή αλλιώς τηλεαγγειεκτασίες αφορούν τα κοκκινωπά διευρυμένα αγγεία του δέρματος μας , τα οποία παρουσιάζουν ποικίλα γραμμοειδή ή στικτά σχήματα και στα οποία κυκλοφορεί μεγαλύτερος όγκος  αίματος από το κανονικό. Η απώλεια βάρους  μπορεί να αποβεί καθοριστική στην εμφάνιση των ευρυαγγειών.

                Εντοπίζονται στο πρόσωπο, τα μάγουλα , τη μύτη άλλα και  στο σώμα σε διάφορες περιοχές : στο στερνό, την ράχη , τους μηρούς και τις κνήμες. Εμφανίζονται σαν μικρές κόκκινες τελίτσες ή σαν τριχούλες που συνήθως απλώνονται σαν ιστός αράχνης στο δέρμα και δεν μπορούν να εξαφανιστούν εύκολα. Είναι συχνότερες στις γυναίκες με λεπτό διάφανο δέρμα , σε πολλά μέλη της ιδίας οικογένειας ή ακόμα και σε άνδρες.

Αυτές ή και ακόμα  μεγαλύτερες σε έκταση ευρυαγγείες μπορούν να εμφανιστούν σε βλάβες από τον ήλιο, σε ροδόχρου ακμή , μετά από επίδραση ακτινοβολίας ή ακόμα από τραυματισμούς , από σφιχτά ρούχα , κολάν , κορσέδες , ζώνες από λάστιχο  ή από την όρθια θέση. Μπορούν επίσης  να προκληθούν από τις ορμόνες (οιστρογόνα , προγεστερόνη) , τα αντισυλληπτικά, την ίδια την εφηβεία , την υποκατάσταση ορμονών στην εμμηνόπαυση , την κατάχρηση τοπικών κορτικοστεροειδών (π.χ κορτιζόνης) . Όταν εμφανισθούν είναι αρκετά δύσκολο να υποχωρήσουν.

Μία όμως από τις κύριες αιτίες τους είναι η προσθήκη βάρους και η απότομη απώλεια βάρους κατά την διάρκεια μιας δίαιτας. Η αυξομείωση των κιλών του σώματος και μάλιστα μεγάλου ποσοστού κιλών , αυξομειώνει το εύρος των μικρών αυτών αγγείων με αποτέλεσμα την διεύρυνση ή ακόμα και το σπάσιμο τους. Το αποτέλεσμα είναι  η εμφάνιση των ευρυαγγειών. Τι μπορεί να γίνει:

 euriagies

Οι ευρυαγγείες μπορούν να προληφθούν εάν:

  • Διατηρούμε το βάρος μας στα ίδια κιλά για πολλά χρόνια
  • Κάνουμε διατροφή φτωχή σε λίπη και πλούσια σε φυτικές ίνες
  • Αποφεύγουμε μια απότομη απώλεια βάρους ή αντίθετα μια απότομη αύξηση του
  • Ασκούμαστε
  • Φοράμε χαμηλά τακούνια
  • Κάνουμε χρήση αντηλιακών
  • Προσέχουμε την εφαρμογή τοπικών κορτικοστεροειδών στο δέρμα μας
  • Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο
  • Αποφεύγουμε τους μικροτραυματισμούς από τα στενά ρούχα

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Scroll To Top