Νέα άρθρα

Ευκάλυπτος για το μπούκωμα

Ευκάλυπτος για το μπούκωμα

Ευκάλυπτος για το μπούκωμα: μερικά συνηθισμένα είδη του ευκάλυπτου. Το αρχικό γράφημα ανήκει στον dreamstime.com

Ευκάλυπτος για το μπούκωμα

Γνωρίζετε ποιο φυτό είναι ο ευκάλυπτος; Τα φύλλα του ευκάλυπτου είναι μια εξαιρετική και απλή λύση για την ανακούφιση του μπουκώματος, της ρινικής καταρροής και των συμπτωμάτων της κυνάγχης (της ρινικής συμφόρησης του κοινού κρυολογήματος).

Ευκάλυπτος και μπούκωμα: Ευκάλυπτος ο σφαιρικός

Πρόκειται για ιθαγενές φυτό της Αυστραλίας και της Τασμανίας που καλλιεργείται πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο τόσο για το εμπορεύσιμο και ευεργετικό αιθέριο έλαιο του, όσο και για την ιδιότητα του να αποξηραίνει τους βάλτους ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα φυτό που απορροφά πολύ νερό από το έδαφος. Οι ιθαγενείς λαοί της Αυστραλίας το θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό φυτό γιατί παρουσιάζει αντισηπτικές ιδιότητες και το χρησιμοποιούν ευρέως για λοιμώξεις του αναπνευστικού, ως κατάπλασμα για τις πληγές ή ως αφέψημα για τον πυρετό.

Πρόκειται για ένα φυτό που προτιμά τα υγρά, ουδέτερα εδάφη που συγκρατούν την υγρασία και παρουσιάζουν αρκετή ηλιοφάνεια, ενώ φύεται σε σημεία που είναι προστατευμένα από το κρύο. Μπορούμε να συλλέξουμε τους σπόρους του και να τους μεταφυτέψουμε στην οριστική θέση που εμείς θέλουμε την Άνοιξη, με θερμοκρασία άνω των 21° C.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη ευκάλυπτου, αλλά 3 είναι τα ειδή του ευκάλυπτου που κυριαρχούν: ο ευκάλυπτος ο σφαιρικός (Eucalyptus globulus) ο οποίος βρίσκεται και στην χώρα μας, ευκάλυπτος ο σταχτόχρωμος (Eucalyptus cinerea) καθώς και ο ευκάλυπτος ο πλόκιμος (Eucalyptus viminalis).

Ευκάλυπτος και ευεργετικά συστατικά

Τα βασικά ευεργετικά συστατικά του ευκαλύπτου που τον καθιστούν ιδιαίτερα χρήσιμο στην αντιμετώπιση της καταρροής, της κυνάγχης, των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, της ιγμορίτιδας, του πονόλαιμου και του ερεθισμού του λαιμού όπως και του άσθματος είναι:

  • η κινεόλη που είναι πτητικό έλαιο και με την θέρμανση σε νερό καθίσταται εισπνεόμενο,
  • οι αντιοξειδωτικές ουσίες του που ανήκουν στην κατηγορία των τανινών,
  • οι αλδεύδες,
  • η πικρή κυτταρίνη.

Ευκάλυπτος και μπούκωμα

Χάρη στις δραστικές ουσίες του, ο ευκάλυπτος παρουσιάζει ιδιότητες:

  • αντισηπτικές
  • αντιμικροβιακές
  • αντιβιοτικές,
  • αποσυμφορητικές,
  • αντιπυρετικές,
  • διεγερτικές,
  • υπογλυκαιμικές.

Ευκάλυπτος και συλλογή φύλλων

Για να επωφεληθούμε από τα ευεργετικά συστατικά του, μπορούμε να συλλέξουμε τα νεαρά φύλλα του καθόλη την διάρκεια του έτους, να τα αποξηράνουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα τα χρειαστούμε.

Τρόποι χρήσης του ευκάλυπτου:

  • Εισπνοές: σε νερό που βράζει, προσθέτουμε 10 σταγόνες (1/2 ml αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου) ή αλλιώς βάζουμε 6-7 φύλλα αποξηραμένα ή νωπά και κάνουμε εισπνοές παίρνοντας βαθιές ανάσες.
  • Κομπρέσες: σε νερό που βράζει, προσθέτουμε 10 σταγόνες (1/2 ml αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου) ή αλλιώς βράζουμε 10 φύλλα αποξηραμένα ή νωπά και βρέχοντας ένα καθαρό βαμβακερό πανί ή μια αποστειρωμένη γάζα, εφαρμόζουμε σε φλεγμονές, ή σε ελαφριά εγκαύματα.
  • Επάλειψη στο στήθος: αναμειγνύουμε 10 σταγόνες (1/2 ml αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου) σε 30 ml αμυγδαλέλαιο ή baby oil, κάνοντας επάλειψη στο στήθος, καλύτερα 3 φορές την ημέρα για την βρογχίτιδα, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού ή το άσθμα.
  • Αφέψημα: σιγοβράζουμε 3-4 φύλλα ευκάλυπτου για κάθε 1 φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά σε σκεπασμένο σκεύος. Πίνουμε 1 φλιτζάνι 1-3 φορές ημερησίως για την ανακούφιση των πρώτων συμπτωμάτων του κρυολογήματος, του μπουκώματος, της καταρροής, της ιγμορίτιδας, του άσθματος ή άλλων προβλημάτων και λοιμώξεων του αναπνευστικού.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου απαγορεύεται να καταναλώνεται για εσωτερική χρήση, γιατί σε σχετικά μικρές δόσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικό. Ως αφέψημα χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ.

⊗Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Neal’s Yard Remedies, Covent Garden-London «Βότανα: θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις», (εκδόσεις πεδίο, Α’ τόμος, 2015).

2.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

Comments are closed.

Scroll To Top