Επίμονες καούρες και σύνδρομο Zollinger-Ellison
Γνωρίζετε τι είναι το σύνδρομο Zollinger-Ellison; Ποια είναι η σχέση του με τις επίμονες, σοβαρές καούρες στο στομάχι και την εμμένουσα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.Ν);
Επίμονες καούρες και σύνδρομο Zollinger-Ellison
Το σύνδρομο Zollinger-Ellison (ZES) είναι μια σπάνια γενετική, πεπτική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων όγκων στο νοητό τρίγωνο που σχηματίζει το ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου (12 δάκτυλο) με το πάγκρεας ή και στα δύο ταυτόχρονα.
Αυτοί οι όγκοι που ονομάζονται γαστρινώματα, απελευθερώνουν την ορμόνη γαστρίνη σε αρκετά μεγαλύτερες του φυσιολογικού ποσότητες. Η ορμόνη γαστρίνη, είναι υπεύθυνη για την σύνθεση και έκκριση του γαστρικού υγρού το οποίο είναι απαραίτητο για την διάσπαση της τροφής. Όμως, το υπερβολικό γαστρικό οξύ που εκκρίνεται λόγω της περίσσειας ποσότητας της ορμόνης, μπορεί να προκαλέσει επώδυνα πεπτικά έλκη στους βλεννογόνους του στομάχου και του εντέρου.
Παρόλο που τα γαστρινώματα δημιουργούν σημαντικά προβλήματα υγείας όπως καούρες, δυσπεψίες, έλκη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εν τούτοις στις περισσότερες των περιπτώσεων ΔΕΝ είναι καρκινικοί όγκοι.
Ποια άτομα πάσχουν από το σύνδρομο Zollinger-Ellison;
Σχεδόν ο οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει το σύνδρομο ZES. Ωστόσο, ορισμένα άτομα που το εμφανίζουν, φέρουν μια γενετική διαταραχή γνωστή ως Πολλαπλή Ενδοκρινική Νεοπλασία Τύπου 1 (MEN1). Τα παιδιά των ενηλίκων που φέρουν την γενετική διαταραχή ΜΕΝ1, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τη νόσο αυτή, καθώς το σύνδρομο Zollinger-Ellison είναι κληρονομήσιμο. Το ZES είναι πιο κοινό στους άνδρες και εκδηλώνεται συχνότερα στις ηλικίες από 30 έως 50 ετών.
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;
Τα συμπτώματα του ZES είναι παρόμοια με αυτά που εμφανίζουν οι ασθενείς που παρουσιάζουν έλκη στο στομάχι και πληγές στο έντερο. Περιλαμβάνουν:
- Ναυτία,
- Εμέτους,
- Απώλεια βάρους,
- Διάρροιες,
- Κοιλιακό άλγος,
- Δυσπεψίες,
- Σοβαρές, επίμονες καούρες,
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.Ν),
- Εντερική αιμορραγία με μέλαινες κενώσεις (κενώσεις με αίμα).
Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου Zollinger-Ellison;
Εάν έχετε συμπτώματα που σχετίζονται με το έλκος του στομάχου ή παρουσιάζετε επίμονες καούρες ή δυσπεψίες που δεν βελτιώνονται και είναι ανθεκτικές στις θεραπείες τότε ειδικές εξετάσεις μέτρησης των επιπέδων του γαστρικού υγρού, ειδικές εξετάσεις αίματος για την μέτρηση του επιπέδου της ορμόνης γαστρίνης, αλλά και η διεξαγωγή απεικονιστικών εξετάσεων για την αναζήτηση όγκων μπορούν να αποκαλύψουν την ασθένεια.
Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Zollinger-Ellison;
Τα φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς αντλίας πρωτονίων μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της περίσσειας του γαστρικού οξέος και να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση της ανάπτυξης ελκών στο στομάχι και το έντερο. Περιλαμβάνουν την εσομεπραζόλη (Nexium), την λανσοπραζόλη (Laprazol, Zoletad), την παντοπραζόλη (Controloc, Zurcazol), την ραμπεπραζόλη (Pariet) και την ομεπραζόλη (Oprazium, Losec, Penrazol).
Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όγκων από το πεπτικό σύστημα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, όταν οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος, ενδείκνυται η χημειοθεραπεία η οποία θα συρρικνώσει και θα καταστρέψει τους όγκους. Ταυτόχρονα με την χειρουργική και φαρμακευτική θεραπεία, είναι σημαντική η υιοθέτηση ειδικά σχεδιασμένου διαιτολογίου που θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την διαχείριση της απώλειας βάρους.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).
2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).