Ενέσεις ινσουλίνης και κόμποι στην κοιλιά
Εάν πάσχετε από διαβήτη και είστε υποχρεωμένοι να κάνετε ενέσεις ινσουλίνης ή φαρμάκων στην κοιλιά, τότε ενδέχεται να πάσχετε από λιπουπερτροφία, από παρουσία δηλαδή ογκιδίων στο λίπος της κοιλιάς.
Ενέσεις ινσουλίνης και κόμποι στην κοιλιά
Η παρουσία ογκιδίων στο εσωτερικό λίπος της κοιλιάς στα σημεία που πραγματοποιούνται οι καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης ή εβδομαδιαίες ενέσεις φαρμάκων για τον διαβήτη, ονομάζεται λιπουπερτροφία και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απορρόφηση της ινσουλίνης και των φαρμάκων από τον οργανισμό, αφού δεν τα αφήνει να απορροφηθούν πλήρως. Τα ογκίδια αυτά είναι σκληρά και αντιληπτά στην ψηλάφηση τους, ΔΕΝ είναι όμως ορατά ούτε επώδυνα και για τον λόγο αυτόν, το άτομο συχνά δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία τους.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν το άτομο χρησιμοποιεί τα ίδια σημεία στην κοιλιά του για να εγχύσει την ινσουλίνη ή το φάρμακο για την καταπολέμηση του διαβήτη, κυρίως επειδή η κίνηση γίνεται αυτόματα από το ίδιο χέρι που βολεύει περισσότερο και σε καθημερινή βάση.
Τα ογκίδια αναπτύσσονται αργά αλλά σταθερά συνήθως σε διάστημα μερικών μηνών έως και ετών και οφείλονται στην καθημερινή χρήση της βελόνας που ακόμα και αν είναι μικρή στο μέγεθος, είναι ικανή σε συνδυασμό με την έγχυση του ίδιου του φαρμάκου να προκαλέσει «τραυματισμό» του λίπους της κοιλιάς και στην συνέχεια την ανάπτυξη των ογκιδίων αυτών. Είναι επίσης πιθανό να παρουσιαστεί ανάπτυξη ουλώδους ιστού (υπερτροφικής ουλής) σε σημεία όπου η βελόνα εισχωρεί στο δέρμα, ο οποίος είναι ορατή με γυμνό μάτι.
Ενέσεις ινσουλίνης και κόμποι στην κοιλιά: κάντε την ψηλάφηση μόνοι σας!
Είναι απολύτως απαραίτητο να ανιχνεύετε μόνοι σας την παρουσία κόμπων στην κοιλιά ώστε να προφυλαχθείτε από την λιπουπερτροφία. Σε ανάσκελη θέση, περάστε την παλάμη σας πάνω από τις περιοχές της κοιλιάς όπου πραγματοποιείτε τις ενέσεις και προσπαθήστε να καταλάβετε εάν η υφή του δέρματος σας είναι διαφορετική. Ασκώντας μια ελαφριά πίεση προς τα μέσα, θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε εάν υπάρχουν «κόμποι» στο λίπος κάτω από το δέρμα.
Εάν δεν είστε σίγουροι για την παρουσία κόμπων, ίσως έχετε αντιληφθεί μεγάλες και αδικαιολόγητες διακυμάνσεις στην γλυκόζη του αίματος σας, παρόλο που πραγματοποιείτε κανονικά τις ενέσεις ινσουλίνης ή των φαρμάκων, χωρίς άλλο προφανή λόγο όπως ο πυρετός, το στρες ή η άσκηση.
Ενέσεις ινσουλίνης και κόμποι στην κοιλιά: μέθοδοι προφύλαξης
Για να αποφύγετε την δημιουργία κόμπων στο λίπος κάτω από το δέρμα στα σημεία των ενέσεων, χρησιμοποιείστε μια καθημερινή κυκλική εναλλαγή των θέσεων των ενέσεων ινσουλίνης, ανάλογα με την φορά των δεικτών του ρολογιού γύρω από το αφαλό σας και αποφύγετε εντελώς τα σημεία που έχουν ήδη δημιουργήσει κόμπους:

Ενέσεις ινσουλίνης και κόμποι στην κοιλιά: ενέσεις γύρω από τον αφαλό, ανάλογα με την φορά των δεικτών του ρολογιού.
Μπορείτε επίσης να πραγματοποιείτε τις ενέσεις ανάμεσα από τα δάχτυλα σας, αφού πρώτα προσαρμόσετε την παλάμη στην κοιλιά με ανοιχτά τα δάκτυλα και την φορά του δείκτη του χεριού προς το ύψος του αφαλού, όπως στην εικόνα (οι άσπρες βούλες αντιπροσωπεύουν τα προτεινόμενα σημεία των ενέσεων):
Εάν αποφύγετε εντελώς τις ενέσεις στα σημεία που έχουν δημιουργηθεί οι κόμποι, με τον καιρό το μέγεθος των ογκιδίων μειώνεται καθώς τα λιποκύτταρα απορροφώνται από τον ίδιο τον οργανισμό χωρίς όμως να μπορούν να εξαφανισθούν τελείως.
Σε περίπτωση που ξεκινάτε τις ενέσεις σε καινούριο σημείο, λάβετε υπόψιν ότι η ινσουλίνη στα σημεία αυτά μπορεί να απορροφηθεί πολύ γρηγορότερα από ότι στα ήδη χρησιμοποιούμενα σημεία και ίσως χρειαστεί να μειώσετε την δόση της ινσουλίνης προκειμένου να αποφύγετε την υπογλυκαιμία. Έχει επίσης μεγάλη σημασία για την απορρόφηση της ινσουλίνης το ίδιο το σημείο του σώματος στο οποίο επιλέγετε να πραγματοποιήσετε την ένεση, καθώς το φάρμακο δεν απορροφάται με τον ίδιο ρυθμό σε όλα τα σημεία του σώματος. Δείτε εδώ: https://www.diaitologia.gr/enesi-insoulinis-kai-aporrofisi/
⊗Ζητήστε από τον ειδικό διαβητολόγο που σας παρακολουθεί, να αφιερώσει λίγο χρόνο ώστε να διαπιστώσει την παρουσία κόμπων στο λίπος της κοιλιάς σας, εάν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Θα δείτε σημαντική διαφορά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας σας.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Walker R., Rodjers J. :»Διαβήτης. Ένας πρακτικός οδηγός για την υγεία σας» (Β’τόμος, εκδόσεις Πεδίο).
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).