Νέα άρθρα

Διαβήτης: ανεβάζει την χοληστερόλη

Διαβήτης: ανεβάζει ραγδαία την χοληστερόλη

Γνωρίζετε ότι η νόσος του διαβήτη ανεβάζει την χοληστερόλη του αίματος των πασχόντων λόγω της έλλειψης ή της δυσλειτουργίας της ορμόνης ινσουλίνης;

Διαβήτης: ανεβάζει ραγδαία την χοληστερόλη

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου I, τύπου II και (τύπου 1,5 ή αλλιώς LADA) οι οποίοι αδυνατούν να ρυθμίσουν ουσιαστικά τον σοβαρό διαβήτη τους, είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στην αύξηση της κακής (LDL) και κατ’ επέκταση της ολικής χοληστερόλης (CHOL) του αίματος τους λόγω της σύνδεσης των δύο παραπάνω παθολογικών καταστάσεων με την έλλειψη ή την υπολειτουργία της ορμόνης ινσουλίνης.

Για τον λόγο αυτό, οι πάσχοντες από διαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν διαφορετικές και αυστηρότερες συστάσεις σε σχέση με την διατήρηση της κακής και ολικής τους χοληστερόλης, της πίεσης του αίματος αλλά και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης του αίματος τους (HbA1C) σε χαμηλότερα επίπεδα εν συγκρίσει με τον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό.

Διαβήτης: ανεβάζει την χοληστερόλη

Διεθνείς συστάσεις ABC για τα άτομα με διαβήτη. Η μετάφραση, η απόδοση και ο εμπλουτισμός του γραφήματος στα ελληνικά, ανήκει στο www.diaitologia.gr. Απαγορεύεται η οικειοποίηση του χωρίς την αναφορά του λογότυπου του www.diaitologia.gr .

Διαβήτης: ανεβάζει την χοληστερόλη

Η ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα όπως συμβαίνει μετά από κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε γλυκόζη, φρουκτόζη ή υδατάνθρακες (άμυλο) διεγείρει την έκκριση της ινσουλίνης στο αίμα, σε φυσιολογικές καταστάσεις. Σκοπός της δράσης αυτής είναι να εισέλθει η γλυκόζη που προσλαμβάνεται από τις τροφές στο εσωτερικό του κάθε κυττάρου (με την βοήθεια της ινσουλίνης) ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας από το κάθε κύτταρο. Επιπρόσθετα, η ινσουλίνη σε φυσιολογικές καταστάσεις προάγει την εναπόθεση της γλυκόζης που περισσεύει σε μορφή γλυκογόνου στο ήπαρ, σε ιστούς αλλά και στους μύες ώστε να αποθηκευθεί εκεί μέχρι να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας από τον οργανισμό. Σε καταστάσεις άσκησης ή έλλειψης τροφής, το αποθηκευμένο γλυκογόνο διασπάται και πάλι σε γλυκόζη ώστε να κυκλοφορήσει στο αίμα και από εκεί στους ιστούς και στον εγκέφαλο όπου θα χρησιμοποιηθεί και πάλι ως πηγή ενέργειας.

Επιπλέον, η ινσουλίνη προάγει την σύνθεση λιπαρών οξέων, τα οποία μεταφέρονται για αποθήκευση στα γνωστά μας λιποκύτταρα, εκτελώντας την γνωστή από την φυσιολογία λειτουργία «εξοικονόμησης λίπους» στον οργανισμό.

Διαβήτης: ανεβάζει ραγδαία την χοληστερόλη-ο μηχανισμός

Σε περιπτώσεις έλλειψης ινσουλίνης ή μερικής έλλειψης ινσουλίνης στον οργανισμό όπως σε καταστάσεις διαβήτη τύπου I ή τύπου II αντίστοιχα,  αντιστρέφονται όλες οι διαδικασίες μεταβολισμού του λίπους, προκαλείται διάσπαση (υδρόλυση) των τριγλυκεριδίων και με τον τρόπο αυτόν απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία του αίματος. Η έλλειψη ινσουλίνης και η προσφορά επιπλέον περιττού λίπους μέσω της διατροφής, ευνοεί περαιτέρω την μετατροπή των λιπιδίων αυτών σε χοληστερόλη που μαζί με τα ήδη κυκλοφορούντα στο αίμα τριγλυκερίδια, ενσωματώνονται στις λιποπρωτεΐνες του αίματος ευνοώντας την πιθανότητα για δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και αθηροσκλήρωση.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη να διατηρούν:

  • Την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους σε επίπεδα κάτω του 7% και ιδανικά κάτω του 6,5%.
  • Την πίεση του αίματος τους μέσα στα όρια των 120-80 mmHg.
  • Την LDL κακή χοληστερίνη τους κάτω των 100 mgr/dl.
  • Την ολική χοληστερόλη τους (CHOL) κάτω του 150 mgr/dl.
  • Την καλή χοληστερόλη του (HDL) άνω των 50 mgr/dl μέσω άσκησης ή περπατήματος ή δραστηριοτήτων.
  • Να σταματούν το κάπνισμα που βοηθά στην ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας.
  • Να ακολουθούν πιστά την οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή τους έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός.
  • Να ακολουθούν εξατομικευμένη, υπολιπιδαιμική αλλά ισορροπημένη διατροφή, σχεδιασμένη από τον επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο.
  • Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη. Συμβουλευθείτε τον παιδίατρο σας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
  2. Απόστολος Στεργιούλας : «Βιολογία της άσκησης», (εκδ. Συμμετρία, 2005).
  3. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)

Comments are closed.

Scroll To Top