Συχνές ερωτήσεις: Κινδυνεύει η υγεία μου αν δεν καταναλώνω καθόλου κρέας;
Μπορούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή χωρίς κρέας; Ποιές προϋποθέσεις θα πρέπει να ακολουθήσουμε;
Φυσικά και θα μπορούσε κανείς να τρέφεται χωρίς καθόλου κρέας είτε ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο vegan ή vegetarian ή παρόμοιο μοντέλο διατροφής είτε απλά επιθυμεί να μην καταναλώνει κρέας και κρεατοσκευάσματα, δίχως να διατρέχει κίνδυνο σοβαρό για την υγεία του, διατηρώντας ωστόσο κάποιες βασικές «διατροφικές» προϋποθέσεις.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το άτομο που επιλέγει να αποκλείσει το κρέας και τα παραπροϊόντα του κρέατος από την καθημερινή διατροφή του, θα πρέπει να αναπληρώσει επαρκώς τις ζωικές (πλήρεις) πρωτεΐνες και τον αιμικό (ζωικό) σίδηρο που δεν λαμβάνει από το σιτηρέσιο του, ακριβώς λόγω του αποκλεισμού του κρέατος.
Έτσι το άτομο που ακολουθεί διατροφή χωρίς κρέας, καλό θα είναι να:
- Να καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα σε καθημερινή βάση (γιαούρτι, τυρί, κίτρινα τυριά-κασέρι, τυρί κρέμα, αρριάνι, κεφίρ) για να λαμβάνει ασβέστιο και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Να καταναλώνει ψάρια και θαλασσινά 1-2 φορές την εβδομάδα για τον ίδιο λόγο.
- Ένας έξυπνος τρόπος για να λαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (με όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα) είναι να συνδυάζει τα όσπρια με το ρύζι και τα δημητριακά. Για παράδειγμα φακόρυζο, χάντρες με πλιγούρι ή ρύζι και άλλες παρόμοιες συνταγές, ώστε να λαμβάνει πλήρη πρωτεΐνη.
- Να καταναλώνει αυγά ολόκληρα τουλάχιστον 3-4 ανά την εβδομάδα.
- Να καταναλώνει σπανάκι, χόρτα του αγρού και μπρόκολο που είναι τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο.
- Μπορεί να λαμβάνει πολλές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας από τα προϊόντα σόγιας και τον κιμά σόγιας.
- Να προσθέσει στην διατροφή του το ταχίνι που έχει πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
- Να καταναλώνει τους ξηρούς καρπούς σε καθημερινή βάση γιατί περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
- Να ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, φυσικούς χυμούς και λαχανικά όλων των ειδών και σε εβδομαδιαία βάση.
Κινδυνεύει η υγεία μου αν δεν καταναλώνω καθόλου κρέας;
Εάν συνυπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τότε το άτομο είναι σκόπιμο να έρχεται σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό ώστε να λάβει τις απαιτούμενες συστάσεις, ενώ ένας επαγγελματίας διαιτολόγος-διατροφολόγος μπορεί σε κάθε περίπτωση να σχεδιάσει εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής με πλήρη αποκλεισμό του κρέατος και των κρεατοσκευασμάτων από το σιτηρέσιο του ατόμου που ακολουθεί διατροφή χωρίς κρέας.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Sonneville K., Duggan C. : «Εγχειρίδιο παιδικής διατροφής», (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, 5η έκδοση, 2018).
- Brie Williams, Anna Chang: Current Diagnosis & Treatment: “Geriatrics”, Lange, (Second Edition, 2014).
- Burke, L.Ì. (2001) «Meeting energy needs». Canadian Journal of Applied Sports Science.