Νέα άρθρα

Διατροφή και σύλληψη : πόσο σημαντική είναι η διατροφή πριν την εγκυμοσύνη;

Διατροφή και σύλληψη

Η καλή φυσική κατάσταση της γυναίκας είναι απολύτως απαραίτητη και σημαντική για την μετέπειτα εξέλιξη μιας ενδεχόμενης εγκυμοσύνης. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η διατροφική μας συμπεριφορά πριν την κύηση θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο την σύλληψη όσο και την εξέλιξη και σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή της μέλλουσας μητέρας πριν από την σύλληψη;

Διατροφή και σύλληψη : σημεία προσοχής

Η ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου ξεκινά από πολύ νωρίς, περίπου την δωδεκάτη εβδομάδα της κύησης. Στο διάστημα αυτό, καθώς ξεκίνα η ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου, αρχίζει η λειτουργία τους καθώς επίσης και ο συνεχής πολλαπλασιασμός των κυττάρων τους, ώστε να γίνει η σωστή ανάπτυξη του οργανισμού του. Για να συμβεί αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:

  • Το έμβρυο σχηματίζεται χάρη στα θρεπτικά συστατικά που ΗΔΗ υπάρχουν στον οργανισμό της μέλλουσας μητέρας.

 

  • Το έμβρυο χρησιμοποίει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί προς όφελος του, σε βάρος της μητέρας. Αυτό σημαίνει ότι η μητέρα θα πρέπει να βρίσκεται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση ειδάλλως μπορεί να εμφανίζει προβλήματα υγείας, όπως ζαλάδες , κόπωση, αδυναμία.

 

  • Το έμβρυο είναι πολύ ευαίσθητο σε χημικές ουσίες και συντηρητικά τροφίμων, σε φάρμακα και ακτινοβολίες. Η διατροφή της μέλλουσας μητέρας πριν την σύλληψη δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει χημικές ουσίες ώστε να μην βλάψουν τον έμβρυο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που σχηματίζονται τα χρωμοσώματα του.

 

  • Η μητέρα συνήθως αγνοεί την ύπαρξη της εγκυμοσύνης τις πρώτες κρίσιμες για την ανάπτυξη του εμβρύου εβδομάδες και για αυτόν τον λόγο, αν βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία και επιθυμεί μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με την διατροφή της.

 Διατροφή πριν την εγκυμοσύνη

Διατροφή και σύλληψη : ποια θρεπτικά συστατικά είναι χρήσιμα;

Πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το έμβρυο για να αναπτυχθεί είναι δυνατόν να αποθηκευτούν στο σώμα της μέλλουσας μητέρας ώστε να βρίσκονται σε αφθονία όταν θα προκύψει η εγκυμοσύνη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι :

  • Ο σίδηρος : Αποθηκεύεται στο ήπαρ της γυναίκας και αποτελεί συστατικό της αιμοσφαιρίνης που θα χρησιμεύει για την ανάπτυξη του αίματος εμβρύου και της εγκυμονούσης. Η γυναίκα πρέπει πάντα να έχει σημαντικά αποθέματα σιδήρου στον οργανισμός της και για αυτό τον λόγο, αν παρουσιάζει σιδηροπενική αναιμία είναι καλό να λαμβάνει συμπλήρωμα σιδήρου ΠΡΙΝ την εγκυμοσύνη της.

 

  • Φυλλικό οξύ : βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό και πρέπει και αυτό να υπάρχει σε αφθονία στον οργανισμό της μέλλουσας μητέρας. Οι τροφές ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής μπορούν να εξασφαλίζουν ομαλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό.

 

 

  • Λιποδιαλυτές βιταμίνες : είναι οι A,D,E,K. Είναι βιταμίνες πολύ σημαντικές για τη ανάπτυξη του εμβρύου στα πρώτα στάδια του σχηματισμού του. Μπορούν να αποθηκευτούν στον οργανισμό και για αυτόν τον λόγο μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή πριν την κύηση θα εξασφαλίσει τα σωστά επίπεδα των βιταμινών αυτών στην γυναίκα.

 

  • Ασβέστιο : Αποθηκεύεται στα οστά και είναι και αυτό εξαιρετικά χρήσιμο για την ανάπτυξη του εμβρύου.

διατροφή και γονιμότητα

Διατροφή και σύλληψη σχετίζονται όχι μόνο μετά την έναρξη της εγκυμοσύνης αλλά και πολύ πριν από αυτήν. Όλες οι γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν και βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, είναι σκόπιμο να φροντίζουν την διατροφή τους σαν να πρόκειται για το φάρμακο τους. Άλλωστε η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί για όλη μας την ζωή το μέγα φάρμακο της υγείας μας.

ΠΗΓΕΣ:

  1. Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997)
  2. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top