Διατροφή για απώλεια λίπους
Γνωρίζετε σε ποιες βασικές αρχές στηρίζεται η διατροφή για την απώλεια λίπους; Ποιες αλήθειες και ποιοι μύθοι συνοδεύουν την προσπάθεια μας να χάσουμε το περιττό λίπος;
Διατροφή για απώλεια λίπους: είναι αρκετή η υποθερμιδική δίαιτα;
Η ενδεδειγμένη μέθοδος απώλειας τους περιττού λίπους στηρίζεται στην υποθερμιδική δίαιτα, στην δίαιτα δηλαδή που έχει αναγκαστικά μειωμένες θερμίδες. Πόσο όμως μειωμένες θερμίδες;
Οι υποθερμιδικές δίαιτες δεν πρέπει να σχεδιάζονται με συνολικό θερμιδικό περιεχόμενο πολύ κάτω από τις θερμίδες που καταναλώνει ο βασικός μεταβολισμός. Μια μέση μείωση 100-200 θερμίδων/ημέρα ελάχιστα δηλαδή πιο κάτω από τον βασικό μεταβολισμό, μπορεί να μειώσει το λίπος του σώματος χωρίς να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια μυϊκής μάζας.
Στα παχύσαρκα όμως άτομα, στα άτομα δηλαδή με Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ) άνω του 30kgr/m², η εφαρμογή υποθερμιδικής δίαιτας έστω και αν είναι σχεδιασμένη σωστά, δεν μπορεί να οδηγήσει στην μακροπρόθεσμη απώλεια λίπους. Αυτό συμβαίνει γιατί το αυξημένο σωματικό βάρος και λίπος στα παχύσαρκα άτομα ΔΕΝ οφείλεται πάντα στην υπερβολική πρόσληψη τροφής αλλά στο ότι:
- τα παχύσαρκα άτομα έχουν συνήθως χαμηλότερες ενεργειακές ανάγκες λόγω χαμηλότερου βασικού ρυθμού μεταβολισμού (Β.Μ ή στα αγγλικά BMR).
- παρουσιάζουν χαμηλότερη θερμογενετική επίδραση της τροφής που σημαίνει ότι η αύξηση των καύσεων μετά την λήψη τροφής (εξαιτίας της λήψης τροφής) καθώς και η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μετά την λήψη τροφής, είναι μικρότερη σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
- έχουν μικρή κατανάλωση ενέργειας εξαιτίας χαμηλότερης δραστηριοποίησης κατά την διάρκεια της ημέρας, συνήθως λόγω του περιττού βάρους που «βαραίνει» τον ασθενή και δεν του επιτρέπει να είναι σωματικά δραστήριος.
Στα παχύσαρκα άτομα, απαιτείται μια συνολική αλλαγή στην στάση ζωής ώστε η διατροφή να είναι σχεδιασμένη με επαρκείς θερμίδες που θα επιτρέπει την διατήρηση της μυϊκής μάζας, θα στοχεύει στην σταδιακή και όχι απότομη απώλεια βάρους, στην διατήρηση των διατροφικών αλλαγών και παράλληλα θα ενθαρρύνει την αύξηση της σωματικής δραστηριοποίησης και της κίνησης.
Πώς όμως πρέπει να σχεδιάζεται μια διατροφή-δίαιτα για απώλεια λίπους;
- Η διατροφή για απώλεια λίπους (όπως και όλων των ειδών τα εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής), πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και κυριότερα εποχικών τροφίμων ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου που την παρακολουθεί. Οι μονοφαγικές δίαιτες έχουν από καιρό απομυθοποιηθεί.
- Θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη με επαρκές για το άτομο θερμιδικό περιεχόμενο (το οποίο θερμιδικό περιεχόμενο υπολογίζεται με βάση τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά, την δραστηριοποίηση του καθώς και την μέτρηση του βασικού μεταβολισμού του ατόμου), ώστε να μην προκαλεί αίσθημα πείνας και εξάντλησης.
- Δεν θα πρέπει να σχεδιάζεται με συνολικό περιεχόμενο κάτω του βασικού μεταβολισμού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι κάτω των 1200 kcal για μια γυναίκα ή των 1400 kcal για έναν άνδρα. Οι υποθερμιδικές δίαιτες έχουν ως αποτέλεσμα την εκσεσημασμένη απώλεια μυϊκού ιστού, γλυκογόνου και υγρών αντί για την απώλεια του επιθυμητού λίπους.
- Να επιτρέπει την σταδιακή απώλεια βάρους, έως και 1% του υπάρχοντος βάρους του σώματος/ανά εβδομάδα.
- Να είναι συμβατή με την γενικότερη αλλαγή στην διατροφική συμπεριφορά και την στάση ζωής των ατόμων προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διαβίωσης.
- Να συντελεί στην γενικότερη βελτίωση της υγείας.
- Να μην δημιουργεί αίσθημα άγχους ή ψυχική επιβάρυνση στα άτομα που την παρακολουθούν.
- Να εκπαιδεύει το άτομο στην διατήρηση των αλλαγών των διατροφικών συνηθειών για την επίτευξη της διατήρησης του χαμένου βάρους.
- Να είναι απλή, πρακτικά εφαρμόσιμη, χωρίς περιορισμούς, απαγορεύσεις ή περιττές δαπάνες. Προγράμματα διατροφής «σκληρών» απαγορεύσεων (συχνά καλυμμένων υπό την ομπρέλα της «τροφικής δυσανεξίας», θα πρέπει να απορρίπτονται γιατί αποκλείουν σημαντικές ομάδες τροφίμων από το σιτηρέσιο των ατόμων).
⊗Συμβουλευθείτε τον ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο που είναι ο μόνος αδειοδοτημένος από το κράτος ως αρμόδιος για να επιμεληθεί το θέμα της διατροφής σας.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Κατσιλάμπρος, Τσίγκος «ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Η Πρόληψη και η Αντιμετώπιση μιας Παγκόσμιας Επιδημίας», (έκδοση του Π.Ο.Υ, Γενεύη, 2000).
2.Μαρία Χασαπίδου – Άννα Φαχαντίδου : «Διατροφή για υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό», University Studio Press, (Θεσσαλονίκη 2002).
3.Worthington-Roberts, B.-Williams Rodwell S.: «Nutrition Through the Life Cycle«, 3th Edition.