Νέα άρθρα

Διάρροια και διατροφή

Διάρροια και διατροφή

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες της έντονης διάρροιας; Ποια είναι η ενδεδειγμένη σωστή διατροφή για τους ασθενείς, ενήλικες και παιδιά με επίμονη διάρροια; Τι είναι ο διοσμεκτίτης;

Τα αίτια της διάρροιας

Οι συχνότερες αιτίες της επίμονης διάρροιας είναι:

  • Οι γαστρεντερίτιδες που προέρχονται από ιούς. Μεταδίδονται συχνότερα με την στοματική οδό και διαρκούν συνήθως από 1-3 ημέρες (χωρίς επιπλοκές, αν επιπλακούν μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο).
  • Τροφικές δηλητηριάσεις που οφείλονται σε βακτήρια. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν αμέσως μετά την λήψη τροφής ή και ώρες ή ακόμα και μέρες αργότερα.
  • Μετα-αντιβιοτική διάρροια που οφείλεται στην λήψη αντιβιοτικών, ΧΩΡΙΣ την παράλληλη λήψη προβιοτικών σκευασμάτων (συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα άνω των 7 ημερών) και οφείλεται κατά 10%-20% στο βακτήριο Clostridium που μπορεί να προκαλέσει ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα. 
  • Διάρροια ιατρογενούς προέλευσης που οφείλεται στην λήψη φαρμάκων, κυρίως για λόγους χημειοθεραπείας.
  • Διάρροια που οφείλεται σε γαστρεντερικές παθήσεις όπως τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, σε περιόδους έξαρσης.
  • Διάρροιες που εμφανίζονται μετά από ταξίδι ή μετά από επιστροφή από τροπικές χώρες μπορεί να οφείλονται σε ανθεκτικές μορφές μικροβίων, σε λοιμώδεις κολλητικές ασθένειες, σε σπάνιες μορφές μικρο-οργανισμών ή ακόμα και σε παράσιτα και επιβάλουν την επίσκεψη σε γιατρό.
Διάρροια και διατροφή

Διάρροια και διατροφή: χαρακτηριστική στάση ατόμου που πονά λόγω διάρροιας.

Διάρροια και διατροφή

Ασχέτως προτεινόμενης θεραπείας, η διάρροια μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με την βοήθεια της διατροφής ώστε όχι μόνο να εξασφαλίσει επαρκή θρέψη στους ενήλικες και τα παιδιά που παρουσιάζουν επίμονη διάρροια, αλλά παράλληλα να αποτρέψει την εκτεταμένη αφυδάτωση και την ενδεχόμενη έξαρση ή απορύθμιση άλλων ασθενειών.

Η διατροφή για την διάρροια πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Ελαφριά γεύματα, όχι θερμιδικά πυκνά και όχι πολύ μεγάλες μερίδες που θα επιτείνουν τον περισταλτισμό του εντέρου (τις κινήσεις και συσπάσεις του εντέρου).
  • Άπαχο κρέας ή ψάρι μαγειρεμένα με ελάχιστο λάδι για την αποφυγή των συσπάσεων του εντέρου και της χολής.
  • Γεύματα που βασίζονται στο καλά μαγειρεμένο ρύζι, την πατάτα, τα ζυμαρικά ή το καλαμπόκι-καλαμποκάλευρο.
  • Ψωμί ΜΗ ολικής (χωρίς φυτικές ίνες) από λευκό αλεύρι ή καλαμποκάλευρο.
  • Μη όξινα φρούτα όπως μπανάνα, μήλο, αχλάδι, ροδάκινο.
  • Τρόφιμα ελαφρώς αλμυρά αλλά χωρίς μπαχαρικά.
  • Τρόφιμα με λίγη ζάχαρη.
  • Λαχανικά χωρίς πολλές φυτικές ίνες όπως κολοκύθι, καρότο, σεληνόριζα.
  • Γαλακτοκομικά ΧΩΡΙΣ λακτόζη μπορεί να είναι ωφέλημα, ιδιαίτερα σε παιδιά καθώς προσφέρουν πρωτεΐνες και βιταμίνες άμεσα απορροφήσιμες από τον οργανισμό.
  • Γιαούρτι ΜΕ ΠΕΤΣΑ για την αποκατάσταση της φυσιολογικής Χλωρίδας του εντέρου. Υπενθυμίζεται ότι κανένα γιαούρτι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΚΤΟΖΗ γιατί αυτή ζυμώνεται προς γαλακτικό οξύ με την παρασκευή του γιαουρτιού. (Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο: Το παραδοσιακό γιαούρτι. Γιατί να το προτιμήσω;)
  • Αφεψήματα ΧΩΡΙΣ καφεΐνη, τα οποία προσμετρώνται στο ποσό των υγρών πρέπει να λαμβάνονται μέσα στην ημέρα (όπως χαμομήλι, τσάι του βουνού, φλαμούρι). Το πράσινο τσάι και το μαύρο τσάι έχουν καφεΐνη, αφυδατώνουν και ενισχύουν τις κινήσεις του εντέρου.
  • Ηλεκτρολύτες σε σκευάσματα για άμεση αποκατάσταση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας του οργανισμού κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεράποντα ιατρό.
  • Συνιστάται αργή και σταθερή λήψη υγρών:  25ml X το σωματικό βάρος του πάσχοντος ατόμου ανά την ημέρα, με ρυθμό 100-120 ml ανά μισή ώρα περίπου. 
  • Η λήψη προβιοτικών και πρεβιοτικών σκευασμάτων επί διάρροιας γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεράποντα ιατρό και έχει οφέλη κυρίως σε διάρροιες ιατρογενούς προελεύσεως.
  • Ο διοσμεκτίτης είναι μια ένωση φυσικού πυριτικού αργιλίου με την προσθήκη μαγνησίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς από ενήλικες και παιδιά, από την βρεφική ηλικία καθώς και στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ως προσροφητικό του εντέρου σε γαστρεντερικές παθήσεις που προκαλούν διάρροια.

Διάρροια και παιδί με γαστρεντερίτιδα

Το παιδί που αντιμετωπίζει γαστρεντερίτιδα, έχει πυρετό και κάνει εμετούς μαζί με την διάρροια, χρίζει ιδιαίτερης προσοχής: Παιδί και γαστρεντερίτιδα : Διατροφή και αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας στα παιδιά

⊗Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην λήψη αντιδιαρροικών σκευασμάτων (λοπεραμίδη- Imodium) καθώς σε περιπτώσεις διάρροιας βακτηριακής αιτιολογίας, προκαλείται στάση των βακτηρίων στον εντερικό σωλήνα. Η ρασεκαδοτρίλη (Hidrasec) απαγορεύεται σε εγκύους και θηλάζουσες. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 

Πηγές:

1.Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997)

2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

Comments are closed.

Scroll To Top