Δίαιτα για αποφρακτική πνευμονοπάθεια Χ.Α.Π : μία εβδομαδιαία ειδική δίαιτα.
Μία εβδομαδιαία ειδική δίαιτα για αποφρακτική πνευμονοπάθεια των ατόμων που πάσχουν χρόνια, θα μπορούσε να σχεδιαστεί με βάση τις ακόλουθες συστάσεις :
- Συστήνονται μικρά και συχνά γεύματα, 5-6 ημερησίως, θερμιδικά πυκνά, δηλαδή όχι πολύ μεγάλες ποσότητες τροφής που θα περιέχουν όμως πολλές θερμίδες ανά μονάδα όγκου τροφής. Τα γεύματα πρέπει να είναι μαλακά.
- Η δίαιτα για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια πρέπει να είναι υπερπρωτεινική και να συμπεριλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (αυγό, κρέας, γάλα, ψάρι , σόγια), να έχει τόσες θερμίδες ώστε ο παχύσαρκος ασθενείς να χάνει ήπια βάρος (περίπου 2 κιλά / μήνα).
- Η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για τον παχύσαρκο άνδρα ασθενή που θέλει να χάσει βάρος κυμαίνεται περίπου στις 2.000-2500 θερμίδες/ημέρα εκ των οποίων 250γρ υδατανθράκων /ημέρα , ενώ για την γυναίκα 1300-1500 θερμίδες/ημέρα εκ των οποίων 180γρ υδατανθράκων /ημέρα.
- ΠΡΟΣΟΧΗ: οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να είναι αυξημένοι γιατί κατά τον μεταβολισμό τους παράγουν CO2 και δυσχεραίνουν την αναπνευστική διαδικασία (αυτό σημαίνει περιορισμό γλυκών , ψωμιού και παραπροϊόντων και αμυλωδών τροφίμων).
- Συνεπώς η εβδομαδιαία δίαιτα για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια πρέπει να περιλαμβάνει 1 φορά κόκκινο κρέας (μοσχάρι, κιμά), 1 φορά λευκό κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό) συνοδευμένα με σαλάτες καλώς ανεκτές από τον ασθενή και με 2-3 κουταλιές σούπας (όχι παραπάνω) γεμάτες από ρύζι, πατάτες, μακαρόνια κριθαράκι, 2 φορές ψάρια (ιδιαίτερα αυτά που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως σολομός , τόνος) συνοδευμένα με τα ίδια τρόφιμα, 1 φορά όσπρια (φασόλια , ρεβίθια , φακές , φάβα ) συνοδευμένα με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί, 1 φορά λαχανικά μαγειρεμένα λαδερά , καλύτερα κατσαρόλας ή φούρνου με σαλάτα και 1-2 φέτες ψωμί, 1 φορά λαχανικά με κιμά και ρύζι με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί.
- Το ψωμί συνολικά δεν πρέπει να ξεπερνά τις 4-5 φέτες φούρνου ημερησίως , ισομερώς μοιρασμένο στα γεύματα, το ελαιόλαδο 4-5 κουταλιές σούπας μοιρασμένο στα γεύματα και την σαλάτα. Εάν δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χοληστερίνης συστήνεται η κατανάλωση 2 αυγών/εβδομάδα, αλλιώς 1 (στο πρωινό ή το βραδινό γεύμα), ενώ καθημερινά συστήνονται 2-3 μερίδες φρούτων, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή που είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C και ενισχύουν την αναπνευστική λειτουργία.
- Απαγορεύονται λαχανικά που προκαλούν αέρια. Οι φυτικές ίνες (ψωμί και δημητριακά μαύρα ή ολικής, φρούτα με τον φλοιό τους, ξηροί καρποί, όσπρια) πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην δίαιτα για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια , αλλά με σταδιακή αύξηση και όχι απότομα.
- Μείωση της πρόσληψης άλατος (φαγητά σχετικά ανάλατα) γιατί η κατανάλωση Νατρίου προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυτό δυσχεραίνει την αναπνοή. Προσοχή στα τρόφιμα που περιέχουν «κρυφό» αλάτι (φρυγανιές, κράκερς , μπισκότα , γλυκά) τα οποία δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε δίαιτα για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
- ΕΑΝ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΟΙΔΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΛΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΛΙΟΥ. Τρόφιμα πλούσια σε Κάλιο είναι: καρότα ωμά, πράσινα λαχανικά, φακές, πατάτες, παντζάρια, σπανάκι ,ντομάτες και προϊόντα ντομάτας, βερίκοκα, μπανάνα, πεπόνι, σύκα, νεκταρίνια, πορτοκάλια και χυμός , σταφίδες, γάλα και γιαούρτι, δημητριακά.
- Η πρόσληψη υγρών πρέπει να είναι μεγάλη, ειδικά εάν συνυπάρχει πυρετός, περίπου 8 ποτήρια νερού ή άλλων υγρών και περισσότερο. (Η κατακράτηση υγρών δεν σχετίζεται με την κατανάλωση υγρών).
- Εάν υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π) τότε: αποφυγή κάμψεως του σώματος μετά το φαγητό (τουλάχιστον για 2 ώρες), το βραδινό να λαμβάνεται πολύ πριν την κατάκλιση και να μην είναι υδαρές, προσοχή στην χρήση αλκοόλ και στα πολύ καυτερά τρόφιμα με πολλά μπαχαρικά, όχι στα ξινά τρόφιμα , συμπεριλαμβανομένων και των ξινών φρούτων , λογική χρήση καφέ (ακόμα και αυτού που δεν περιέχει καφεΐνη) και σε έξαρση του φαινομένου βοηθά η κατάκλιση με ανασηκωμένο αρκετά τον θώρακα.
- Έχει επίσης σημειωθεί ότι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (γάλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρέας) ή συμπληρώματα αυτού βοηθούν στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Ιδιαίτερα ευεργετικές είναι οι σούπες από κοτόπουλο που βοηθούν στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
- Γενικά η Χ.Α.Π μπορεί να βελτιωθεί με την διατροφή , αλλά ακόμη περισσότερο με την απώλεια βάρους και την σωστή διατροφή. Συνεπώς πρέπει να δίνεται σημασία στην ποιότητα και όχι τόσο στην ποσότητα της διατροφής του ασθενούς.