Νέα άρθρα

Δίαιτα για αποφρακτική πνευμονοπάθεια Χ.Α.Π : μία εβδομαδιαία ειδική δίαιτα.

Δίαιτα για αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Δίαιτα για αποφρακτική πνευμονοπάθεια Χ.Α.Π : μία εβδομαδιαία ειδική δίαιτα.

Μία εβδομαδιαία ειδική  δίαιτα για  αποφρακτική πνευμονοπάθεια των ατόμων  που πάσχουν  χρόνια, θα μπορούσε να σχεδιαστεί με βάση τις ακόλουθες συστάσεις :

 1. Συστήνονται μικρά και συχνά γεύματα, 5-6 ημερησίως, θερμιδικά πυκνά, δηλαδή όχι πολύ μεγάλες ποσότητες τροφής που θα περιέχουν όμως πολλές θερμίδες ανά μονάδα όγκου τροφής. Τα γεύματα πρέπει να είναι μαλακά.

 

 1. Η δίαιτα για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια  πρέπει να είναι υπερπρωτεινική και να συμπεριλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (αυγό, κρέας, γάλα, ψάρι , σόγια), να έχει τόσες θερμίδες ώστε ο παχύσαρκος ασθενείς να χάνει ήπια βάρος (περίπου 2 κιλά / μήνα).

 

 1. Η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για τον παχύσαρκο άνδρα ασθενή που θέλει να χάσει βάρος κυμαίνεται περίπου στις 2.000-2500 θερμίδες/ημέρα εκ των οποίων  250γρ υδατανθράκων /ημέρα , ενώ για την γυναίκα 1300-1500 θερμίδες/ημέρα εκ των οποίων 180γρ υδατανθράκων /ημέρα.

 

 1. ΠΡΟΣΟΧΗ: οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να είναι αυξημένοι γιατί κατά τον μεταβολισμό τους παράγουν CO2 και δυσχεραίνουν την αναπνευστική διαδικασία (αυτό σημαίνει περιορισμό γλυκών , ψωμιού και παραπροϊόντων  και αμυλωδών τροφίμων).

 

 1. Συνεπώς η εβδομαδιαία δίαιτα για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια  πρέπει να περιλαμβάνει 1 φορά κόκκινο κρέας (μοσχάρι, κιμά), 1 φορά λευκό κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό) συνοδευμένα με σαλάτες καλώς ανεκτές από τον ασθενή και με 2-3 κουταλιές σούπας (όχι παραπάνω) γεμάτες από ρύζι, πατάτες, μακαρόνια κριθαράκι, 2 φορές ψάρια (ιδιαίτερα αυτά που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως σολομός , τόνος) συνοδευμένα με τα ίδια τρόφιμα, 1 φορά όσπρια (φασόλια , ρεβίθια , φακές , φάβα ) συνοδευμένα με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί, 1 φορά λαχανικά μαγειρεμένα λαδερά , καλύτερα κατσαρόλας ή φούρνου με σαλάτα και 1-2 φέτες ψωμί, 1 φορά λαχανικά με κιμά και ρύζι με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί.

 

 1. Το ψωμί συνολικά δεν πρέπει να ξεπερνά τις 4-5 φέτες φούρνου ημερησίως , ισομερώς μοιρασμένο στα γεύματα, το ελαιόλαδο 4-5 κουταλιές σούπας μοιρασμένο στα γεύματα και την σαλάτα. Εάν δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χοληστερίνης συστήνεται η κατανάλωση 2 αυγών/εβδομάδα, αλλιώς 1 (στο πρωινό ή το βραδινό γεύμα), ενώ καθημερινά συστήνονται 2-3 μερίδες  φρούτων, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή που είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C και ενισχύουν την αναπνευστική λειτουργία.

 

 

 1. Απαγορεύονται λαχανικά που προκαλούν αέρια. Οι φυτικές ίνες (ψωμί και δημητριακά μαύρα ή ολικής, φρούτα με τον φλοιό τους, ξηροί καρποί, όσπρια) πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην δίαιτα για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια , αλλά με σταδιακή αύξηση και όχι απότομα.

 

 1. Μείωση της πρόσληψης άλατος (φαγητά σχετικά ανάλατα) γιατί η κατανάλωση Νατρίου προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυτό δυσχεραίνει την αναπνοή. Προσοχή στα τρόφιμα που περιέχουν «κρυφό» αλάτι (φρυγανιές, κράκερς , μπισκότα , γλυκά) τα οποία δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε δίαιτα για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

 

 1. ΕΑΝ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΟΙΔΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΛΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΛΙΟΥ. Τρόφιμα πλούσια σε Κάλιο είναι: καρότα ωμά, πράσινα λαχανικά, φακές, πατάτες, παντζάρια, σπανάκι ,ντομάτες και προϊόντα ντομάτας, βερίκοκα, μπανάνα, πεπόνι, σύκα, νεκταρίνια, πορτοκάλια και χυμός , σταφίδες, γάλα και γιαούρτι, δημητριακά.

 

 1. Η πρόσληψη υγρών πρέπει να είναι μεγάλη, ειδικά εάν συνυπάρχει πυρετός, περίπου 8 ποτήρια νερού ή άλλων υγρών και περισσότερο. (Η κατακράτηση υγρών δεν σχετίζεται με την κατανάλωση υγρών).

 

 1.  Εάν υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π) τότε: αποφυγή κάμψεως του σώματος μετά το φαγητό (τουλάχιστον για 2 ώρες), το βραδινό να λαμβάνεται πολύ πριν την κατάκλιση και να μην είναι υδαρές, προσοχή στην χρήση αλκοόλ και στα πολύ καυτερά τρόφιμα με πολλά μπαχαρικά, όχι στα ξινά τρόφιμα , συμπεριλαμβανομένων και των ξινών φρούτων , λογική χρήση καφέ (ακόμα και αυτού που δεν περιέχει καφεΐνη) και σε έξαρση του φαινομένου βοηθά η κατάκλιση με ανασηκωμένο αρκετά τον θώρακα.

 

 1. Έχει επίσης σημειωθεί ότι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (γάλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρέας) ή συμπληρώματα αυτού βοηθούν στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Ιδιαίτερα ευεργετικές είναι οι σούπες από κοτόπουλο που βοηθούν στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

 

 

 1. Γενικά η Χ.Α.Π μπορεί να βελτιωθεί με την διατροφή , αλλά ακόμη περισσότερο με την απώλεια βάρους και την σωστή διατροφή. Συνεπώς πρέπει να δίνεται σημασία στην ποιότητα και όχι τόσο στην ποσότητα της διατροφής του ασθενούς.

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top