5 κινήσεις για την αύξηση των καύσεων του μεταβολισμού
Γνωρίζετε ότι με 5 απλές καθημερινές κινήσεις, μπορείτε να προκαλέσετε την αύξηση των καύσεων του μεταβολισμού σας;
Παρόλο που ο μεταβολισμός του οργανισμού είναι ασταμάτητος, ατέρμονος και επηρεάζεται ελάχιστα από την καθημερινή μας διατροφή, την άσκηση, την θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή την ασθένεια, εν τούτης υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι που θα μας βοηθήσουν να τον επιταχύνουμε αργά μεν αλλά σταδιακά, έστω και σε κάποιο μικρό βαθμό επιπλέον. Αυτή η μικρή αλλαγή στον μεταβολισμό μας είναι σημαντική για το αδυνάτισμα, την απώλεια λίπους και την διατήρηση ολοένα και χαμηλότερου επίπεδου βάρους από τον οργανισμό.
5 κινήσεις για την αύξηση των καύσεων του μεταβολισμού: Τι μπορούμε να κάνουμε;
1. Να τρώμε πρωινό κάθε μέρα
Το πρωινό είναι εξαιρετικά σημαντικό γεύμα της ημέρας που αν περιλαμβάνει πολλά θρεπτικά συστατικά (κατά το δυνατόν από όλες τις θρεπτικές ομάδες), μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους, να μας προσδώσει ενέργεια και φυσικά να συμβάλει αποτελεσματικά στην αύξηση των καύσεων του οργανισμού μας, μετά από την ολονύκτια νηστεία που έχει προηγηθεί.
2. Να τρώμε τα φρέσκα φρούτα ή κάποιο άλλο σνακ την ώρα του δεκατιανού ή αλλιώς του προγεύματος
Το πεπτικό μας σύστημα είναι σχεδιασμένο να χωνεύει την τροφή που τρώμε ανά πάσα στιγμή. Αν λοιπόν έχουμε καταναλώσει το πρωινό μας νωρίς το πρωί, τότε περίπου κατά την ώρα του δεκατιανού (ή αλλιώς του προγεύματος), οι καύσεις του οργανισμού μας αρχίζουν να πέφτουν λόγω της ολοκλήρωσης της πέψης του πρωινού γεύματος. Έτσι, ένα γεύμα πλούσιο σε φρούτα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα προκαλέσει εκ νέου αύξηση των καύσεων του μεταβολισμού ακριβώς γιατί οι υδατάνθρακες των φρούτων επεξεργάζονται και καίγονται πολύ γρήγορα στον οργανισμό μας. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν καταναλώνουμε εκείνη την ώρα τα φρούτα μας, ξαναπεινάμε σχετικά γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση: το αίσθημα της πείνας είναι η ένδειξη της επιτάχυνσης του μεταβολισμού μας! Ένα γεύμα φρούτων που αποτελείται από δύο μέτρια οποιαδήποτε φρούτα ή αλλιώς από 150 γραμμάρια καθαρού καρπού, είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν εκ νέου τον μεταβολισμό μας.
3. Να μην τρώμε πολλούς υδατάνθρακες στο βραδινό μας γεύμα
Ο ρόλος των υδατανθράκων είναι η αργή και σταδιακή παροχή ενέργειας στον οργανισμό μας. Την νύχτα που θα κοιμόμαστε και δεν θα καταναλώνουμε τροφή, ο οργανισμός θα συνεχίσει να δουλεύει ακατάπαυστα για να μας ξεκουράσει, να μας αναπλάσει. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται ενέργεια την οποία ο οργανισμός θα πρέπει να βρει και να ανακτήσει χρησιμοποιώντας ή «καίγοντας» το λίπος που βρίσκεται ήδη αποθηκευμένο στα κύτταρα μας και όχι από το πλούσιο σε υδατάνθρακες βραδινό μας γεύμα. Όσους περισσότερους υδατάνθρακες καταναλώνουμε το βράδυ, τόσο λιγότερο λίπος θα αναγκαστεί να κάψει ο οργανισμός για την παραγωγή της πολύτιμης ενέργειας ανάπλασης των συστημάτων μας κατά την διάρκεια της νύχτας. Από την άλλη πλευρά, η τέλεια αποχή από αυτήν την ομάδα τροφίμων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.
4. Να τρώμε μια σαλάτα πλούσια σε φυτικές ίνες κάθε μέρα
Ένα σημαντικό κομμάτι της σωστής λειτουργίας του μεταβολισμού μας, είναι η σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την πέψη των τροφών. Οι σαλάτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βοηθούν στην ενεργοποίηση του πεπτικού συστήματος, η πέψη γίνεται γρηγορότερα που σημαίνει ότι ο μεταβολισμός επιταχύνεται. Ένα επίσης θετικό στοιχείο είναι ότι οι σαλάτες δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες (αν φτιάχνονται με μικρή ποσότητα λιπαρών υλών-ελαιολάδου-ντρέσινγκ) οπότε μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα από αυτές. Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας (κατά προτίμηση σαλάτας εποχής) βοηθά σταδιακά το πεπτικό μας σύστημα και προκαλεί αύξηση των καύσεων του μεταβολισμού μας.
5. Να μην κοιμόμαστε πολύ αργά την νύχτα
Η συνεχής και για μακρό διάστημα έλλειψη του βαθέως ύπνου αυξάνει -όπως έχει αποδειχτεί- τα επίπεδα της κορτιζόλης του αίματος. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες που όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα μας, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η έλλειψη ύπνου απομυζά την ενέργειά μας, αφήνοντας μας υποτονικούς και φυσικά συνεπάγεται την επιβράδυνση του μεταβολισμού μας. Αυτός ο ανθυγιεινός κύκλος έλλειψης ύπνου, μπορεί να μειώσει την παραγωγή της ορμόνης λεπτίνης η οποία καταστέλλει την όρεξη, οδηγώντας μας τελικά στην υπερφαγία. Ο συχνός λοιπόν ύπνος πριν τα μεσάνυχτα βοηθά στο να διατηρήσουμε το βάρος μας!!
⊗Πρόκειται για σχετικά μικρή αύξηση του μεταβολισμού του οργανισμού μας. Κανένα τρόφιμο, συμπλήρωμα διατροφής, αφέψημα ή «μαγική συνταγή» δεν αυξάνει δραματικά τις καύσεις του οργανισμού μας. Η φυσιολογία του οργανισμού δεν το «επιτρέπει» αυτό, γιατί αυτό θα σήμαινε δραματική αλλαγή στην ομοιόσταση και την διατήρηση της ισορροπίας του οργανισμού μας.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Μαρία Χασαπίδου – Άννα Φαχαντίδου : «Διατροφή για υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό», University Studio Press, (Θεσσαλονίκη 2002).
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).
- Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
- Απόστολος Στεργιούλας : «Βιολογία της άσκησης», (εκδ. Συμμετρία, 2005).