Νέα άρθρα

Άσκηση στην εγκυμοσύνη

Άσκηση στην εγκυμοσύνη

Άσκηση στην εγκυμοσύνη

 Κάθε υγιής γυναίκα που διανύει περίοδο κυοφορίας θα πρέπει να γνωρίζει πως η φυσική άσκηση όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη για εκείνη και το έμβρυο , αλλά πως η άσκηση στην εγκυμοσύνη είναι απολύτως απαραίτητη για να σωστή ανάπτυξη του κυήματος και την ομαλή εξέλιξη της κύησης.

Με την άσκηση στην εγκυμοσύνη , η γυναίκα αυξάνει το οξυγόνο που προσλαμβάνει στους πνεύμονες της , ώστε αυτό να αποδοθεί τελικά στο έμβρυο για την σωστή δική του ανάπτυξη. Ας μην ξεχνάμε ότι η μοναδική οδός «αναπνοής» του εμβρύου είναι μέσω του οξυγόνου που εισχωρεί στους πνεύμονες της γυναίκας και άρα κυκλοφορεί στον πλακούντα.

Στις 40 (συνήθως) εβδομάδες της κύησης , που αντιστοιχούν σε 9 ημερολογιακούς μήνες και 10 σεληνιακούς, η έγκυος μπορεί να εκτελεί φυσική άσκηση που καλό θα είναι να χωρίζεται σε 3 γενικές κατηγορίες :

Η 1η  κατηγορία περιλαμβάνει ασκήσεις για σωστή στάση του σώματος ώστε ο σκελετός της γυναίκας να υποστηρίξει το βάρος που προστίθεται από την ανάπτυξη της κοιλιάς.

Με ειδικά λάστιχα ή σχοινιά γυμναστικής , η έγκυος εκτελεί απλές ασκήσεις έκτασης  του κορμού και των άκρων , προσαγωγής και απαγωγής,  συνήθως 15  επαναλήψεων και γυμνάζοντας περίπου 3 φορές την κάθε μυϊκή ομάδα, με μια συχνότητα καθημερινή εάν είναι δυνατόν.

1

Η 2η κατηγορία περιλαμβάνει τις λεγόμενες πραγματικές ασκήσεις εγκυμοσύνης που έχουν χαρακτήρα εξισορροπητικό ώστε να αντισταθμίζεται η επιβάρυνση του οργανισμού όταν δουλεύει σε καθιστή ή όρθια θέση ή όταν κάνει συχνές εναλλαγές θέσεων.

Τις ασκήσεις αυτές τις συνιστά συνήθως η μαία ή ο εξειδικευμένος γυμναστής και εστιάζουν συνήθως στην γύμναση του των μυών του κορμού και όχι τόσο των άκρων. Γίνονται συνήθως μέχρι τον 5ο μήνα.

2

Η 3η κατηγορία περιλαμβάνει ασκήσεις για μετά τον τοκετό που συνιστά ο θεράπων ιατρός και πραγματοποιούνται στο σπίτι , μετά την έξοδο από την κλινική.

Σε όλες τις εβδομάδες της κύησης και εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά, συνιστάται περπάτημα σαν πιο απλή και ασφαλής μέθοδος άσκησης στην εγκυμοσύνη. Μερικοί χρήσιμοι κανόνες για την άσκηση στην εγκυμοσύνη:

  • Καθημερινή άσκηση
  • Την άσκηση στην εγκυμοσύνη πρέπει να ακολουθεί ανάπαυση
  • Η άσκηση πρέπει να γίνεται άνετα και ελεύθερα χωρίς περιττή ένταση και σε ρυθμό που να είναι ανεκτός από την έγκυο
  • Καλό θα είναι η άσκηση να γίνεται δίπλα σε ανοιχτό παράθυρο ή στον καθαρό αέρα
  • Να μην γίνεται υπερβολική σύσφιξη των κοιλιακών μυών
  • Η άσκηση να συνοδεύεται από ισορροπημένη διατροφή και επαρκή ύπνο.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Κατηγορία: Διατροφή και εγκυμοσύνη

Comments are closed.

Scroll To Top